Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier, och säljsignaler i en.

Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och stängde på 704 punkter, vilket motsvarar en uppgång på 1.47 procent. Kursen återfinns innanför stigande trendkanaler på kort- till lång sikt. Kursen har marginellt brutit upp genom motståndet vid cirka 700 punkter som återfinns på i diagrammet för kort sikt. Detta är en nivå som testats flitigt senaste månaden. En etablering ovanför 700 punkter stärker den tekniska bilden.

Investtechs hausseindex visar andelen av aktierna som har gett köpsignal som sista signal, och används som en indikation på andelen av investerarna som är optimister. Det korta och långa hausseindexet står i 68 respektive 74, och det är därmed en övervikt av de kortsiktiga- och långsiktiga investerarna som är optimister.

Börsens insiders har både köpt och sålt aktier den senaste tiden. Den senaste veckan och månaden ligger köpandelen av insidertransaktionerna på 80 respektive 72 procent. Snittet det senaste året där köpandelen ligger runt 76 procent. Majoriteten av insidertransaktionerna är fortsatt köp och aktier med insiderköp har statistiskt presterat bättre än aktier med insiderförsäljningar, och anses var­a ett tryggare köp än andra aktier.

Ser vi till säsongsvariationer är augusti statistiskt en svag månad. Det är knappt en vecka kvar på månaden och baserat på statistik från de senaste tio åren har indexet i genomsnitt fallit runt två procent i augusti för att sedan stärkas ut mot hösten. I dagsläget ligger indexet på plus för augusti månad. Sammantaget har vi rekommendationen Svagt köp för OMXSPI-indexet på medellång sikt (1-6 månader). För långsiktiga investerare med en tidshorisont på över två år är vår rekommendation att vara investerad i marknaden hela tiden, se specialartikel här.

Indexet är totalt sett tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

För andra gången på ett par månader har aktiekursen till Swedencare som erbjuder produkter inom djurhälsa brutit upp ur en stigande trendkanal på det medellånga kursdiagrammet. Det kommer som ett resultat av att köpintresset och viljan till att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget bland investerare har varit ökande. Det signalerar även att man kan förvänta sig en något starkare stigningstakt än tidigare. Brott upp ur en stigande trend är statistiskt en köpsignal som ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trenderbrott i trendriktningen.

Den tekniska bilden stärks av att aktien saknar motstånd. Vid reaktioner tillbaka återfinns stöd runt 107 kronor. Volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen, som gör att aktien har en starkt positiv volymbalans. Den indikerar att det har varit en högre handelsvolym på dagar med uppgång och lägre handelsvolym vid dagar med nedgång, vilket stärker den stigande trenden. Efter en positiv signal från Investtechs volymbalansindikator anses det sannolikt att man kan uppnå en statistisk meravkastning mot börsen.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Läkemedelsbolag Cantargia som presenterade sin delårsrapport under förra veckan visar en stark utveckling inom en stigande trend på kursdiagrammet för medellång sikt. Det visar att investerare över tid har köpt in sig i bolaget till högre kurser. Aktier i stigande trend indikerar vidare uppgång innanför trendkanalen enligt Investtechs forskningsresultat på trender. Aktien stärks även av att det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid eventuella reaktioner tillbaka har aktien stöd 25.00 kronor. Enligt Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd ger avståndet till närmsta stöd och avsaknaden av motstånd goda statistiska förutsättningar till en fortsatt positiv utveckling.

Aktien har även en starkt positiv volymbalans som indikerar att handelsvolymen under den senaste tiden har varit högre på dagar med uppgång och lägre på dagar med nedgång. Det stärker både den positiva trenden och den tekniska bilden i sin helhet. Ett högt RSI över 70 indikerar en ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till Duni som bland annat är leverantör av produkter till restaurangbranschen återfinns i en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Investerare har alltså sålt sig ur bolaget till lägre och lägre kurser. Aktien har en stark motståndsnivå runt 100 kronor och stöd återfinns först runt 83.30 kronor på det kortsiktiga kursdiagrammet och 62 kronor på det medellånga kursdiagrammet. Kursen har på senare tid fallit kraftigt efter säljsignal från en rektangelformation (REC) som utlöstes när kursen gick under 91.08 kronor. Målkursen för formationen runt 84.73 kronor är nu uppnådd, men formationen signalerar en fortsatt utveckling i samma riktning som trenden.

Aktien har även en negativ volymbalans som indikerar att volymen varit högre på dagar med nedgång och lägre på dagar med uppgång. Detta bekräftar dels att köparna är passiva medan säljarna är aktiva samt den negativa trendbilden och indikerar därmed en ökad pessimism bland investerarna. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Volymbalans – Investtechs indikator på aggressivitet hos köpare och säljare

Investtech har utvecklat indikatorn Volymbalans som ett mått på aggressiviteten hos köpare och säljare av en aktie. Syftet var att utforma en indikator som kunde förutsäga om en aktie stod inför en uppgång eller nedgång. Tanken var att om kurs- och volym-mönster i en aktie kunde förklaras av att köparna var aggressiva och säljarna passiva, skulle detta indikera att kursen skulle stiga. På liknande sätt skulle ett mönster med aggressiva säljare och passiva köpare förutsäga att aktiekursen skulle falla.

Diagrammet visar att aktier med positiv volymbalans (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier med negativ volymbalans (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -