Konjunkturbeskeden kan visa vägen

Makroveckan I veckan levereras nya konjunkturbesked som förhoppningsvis kan skingra lite av den oro över utvecklingen i EMU-området som förra veckans inköpschefsindex bidrog till. Vi får dessutom en uppdaterad konjunkturprognos från regeringen som ligger till grund för höstbudgeten.

Det blev några tiondelar upp på en svenska börsen efter en avvaktande börsvecka. Likadant såg det för det mesta ut i USA men med en uppgång på 0,7 procent nådde börsen ändå en ny rekordnivå. Vi tolkar de förhållandevis försiktiga uppgångarna som att marknaden nu väntar på nya signaler kring den ekonomiska och politiska utvecklingen innan nästa avgörande steg på börsen kan tas. Den här veckan ser dock ut att få en mycket bra start.

De preliminära inköpschefsindexen för augusti skickade ut lite mixade konjunktursignaler. Utfallen var svagare än väntat för EMU-området men starkare än väntat för både USA och Storbritannien.

Det finns också en viss underliggande misströstan att de amerikanska politikerna ännu inte lyckats komma överens om ett nytt stödpaket. Mycket lite talar dessutom för att ett stödpaket kommer att presenteras under veckan som kommer eftersom det republikanska partiet genomför sitt partikonvent. Det skulle förvåna om demokraterna skulle ge dem det köttbenet att tugga på under konventet. Ett konvent som lär domineras helt av Donald Trump och vi kan nog väntas oss mer än ett utspel från hans sida under veckan.

För att fortsätta på det mer politiska spåret så hålls det årliga centralbankssymposiet i Jackson Hole med start på torsdag. Framtiden för penningpolitiken ska diskuteras men till det mer handfasta hör om Federal Reserve ska börja sopa i manegen för ett nytt inflationsmål. Det är tal om att införa ett genomsnittligt inflationsmål som på ett mer tydligt sätt skulle ge möjligheter att låta inflationen skjuta över målet under en begränsad tid.

När det gäller konjunkturutvecklingen på global nivå är tisdagens tyska IFO-index en given höjdpunkt liksom fredagens konjunkturbarometer för hela EMU-området. Bägge serierna väntas ha stigit något i den senaste mätningen, vilket kan bidra till lite förnya konjunkturoptimism.

Från amerikanskt håll är det kanske främst fredagens siffror över privat konsumtion och inkomster i juli som kommer att hamna under lupp. Viktigt för börshumöret att det både finns köpvilja och konsumtionsmöjligheter för de amerikanska hushållen. Framför allt när vi blickar fram mot hösten.

För svenskt vidkommande blir framför allt torsdagens en fullmatad makrodag. Dagens inleds med Konjunkturinstitutets barometer och här hoppas vi på en fortsatt uppstuds. Framför allt hoppas vi på att tjänstesektorn, som är så viktig för sysselsättningen, visar att hjulen åter börjar rulla på ett mer övertygande sätt. Här har det annars sett rejält tungt ut.

Dagen fortsätter med detaljhandelssiffror och avslutas med att finansminister Magdalena Andersson lämnar en ny prognos som ligger till grund för budgetförhandlingarna. Eftersom de nuvarande stödpaketen till företagen inte utnyttjats till fullo borde det finnas ett utrymme för rejäla satsningar i höstbudgeten. Lite tongångar i den riktningen skulle kunna dra börsen ytterligare och dessutom bidra till en starkare krona.

Måndag

Tämligen tomt i makroagendan. SCB publicerar sin tillfälliga mätning av försäljningen i näringslivet. Det bör ha tuggat sig uppåt i juli. Arbetsförmedlingen uppdaterar varselstatstiken som hittills varit låg i augusti.

Tisdag

Viktiga IFO-index för Tyskland har nog lyft en bit till ii augustimätningen. En stark siffra kan möjligen ta bort lite av den tillväxtoro som förra veckans preliminära inköpschefsindex la grunden för. Ett utfall under förväntningarna kan pressa både börs och euro. De amerikanska hushållen har varit ganska deppiga hittills under återhämtningen, även om både bostadsmarknad och konsumtion sett allt bättre ut.

Onsdag

Orderingången på varaktiga varor har börjat visa på en positiv trend i USA. En signal om att företagen ändå ser med viss tillförsikt på framtiden och törs investera. En ny, stark siffra skulle kunna ge börsen en liten skjuts och då kanske mer via de mer traditionella industriföretagen.

Torsdag

Fullmatad makrodag. De svenska höjdpunkterna är Konjunkturbarometern och finansminister Andersson uppdatering av de ekonomiska prognoserna inför budgetförhandlingarna. Lite bättre siffror från bägge håll är att vänta och det kanske viktigaste beskedet från Magdalena Andersson är vilket budgetutrymme hon ser för nya stödåtgärder. Centralbankernas årliga möte i Jackson Hole startar och här ska bland annat diskuteras förutsättningarna för penningpolitiken framöver. Mest fokus på den amerikanska centralbankens signaler. Bland annat vad gäller planerna på nytt inflationsmål.

Fredag

EMU-området presenterar sin konjunkturbarometer och väntat är lite bättre siffror i augusti. Det vore välkommet efter förra veckans inköpschefsindex. Det mesta av marknadens fokus lär ändå hamna på de amerikanska siffrorna över hushållens konsumtion och inkomster. Viktiga för humöret att dessa siffror inte bjuder på några negativa överraskningar. Inkomstutvecklingen är en nyckelfaktor. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -