Nibe närmar sig sin fjärde split

Aktiekommentar Värmepumpstillverkaren och förvärvsmaskinen Nibe lämnade en stark rapport i veckan. Rapporten lyfte aktiekursen till en ny 250-kronorsnivå. Det är fjärde gången som aktien handlas i det häradet och varje gång tidigare har bolaget aviserat en split.

Nibe-aktien har haft ett urstarkt år. På de senaste tolv månaderna har kursen fördubblats och i år är aktien upp drygt 50 procent, trots ett av de mest svängiga börsåren på länge. Nibeaktien har en tydlig historik av att gå starkt när det är turbulenta tider på börserna.

Nibe har levererat bra rapporter till marknaden och i vanlig ordning gjort en hel del mindre förvärv men inget större förvärv. Men det är precis det som aktieägarna vill ha, kontinuitet med bra rapporter och en aktiv förvärvare med bra processer att få in de förvärvade bolagen i Nibe Gruppen.

Om historien upprepar sig så har Nibes aktieägare en split att se fram emot. De tidigare tre har gett fyra gånger så många aktier. Den första spliten som gav fyra nya aktier för varje gammal aktie genomfördes redan 2003, endast sex år efter bolagets notering på Stockholmsbörsen. I ryggen hade aktien en 350-procentig uppgång exklusive utdelningar och stod i kursen 240 kr när bolaget gav besked om spliten.

Tre år senare var det dags för split nummer två. Ännu en gång nådde aktiekursen över 250 kr. Med samma procedur som tidigare berikades Nibes aktieägare med fyra nya aktier för varje gammal en aktieuppdelning på 4:1.

Nu hade de aktieägare som hängt med sedan starten och hade 100 aktier hela 1 600 aktier. Börsen gillar bolag som splitar och i Nibes fall belönade man det med en positiv kursreaktion och fortsatte handla upp den nysplitade aktien.

Split nummer tre kom i maj 2016, det tog lite längre tid för aktien att ännu en gång jobba upp sig till den magiska 250-kronor nivån. Bland annat för att världen gick igenom den största finanskrisen sedan 1930-talet. Ännu en klassisk Nibe split med 4:1 genomfördes. Den aktieägare som var med 100 aktier vid börsstarten hade nu en nätt summa av 6 400 aktier.

Och nu har Nibes aktiekurs för fjärde gången genom tiderna nått 250-kronorsnivån. Om historien nu upprepar sig har Nibes aktieägare en split på 4:1 att se fram emot senast vid bolagsstämman i vår. Nu kommer långsiktigheten att belönas rikligt. De långsiktiga aktieägarna som hade 100 aktier vid starten kan ha 25 600 aktier om Nibe beslutar om en fjärde split.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -