Hur mår EMU-området egentligen?

Makrokommentar Återhämtningen i EMU-området har varit svagare än väntat i augusti även om industrin fortsätter uppåt. Förnyad smittspridning pressar ånyo tjänstesektorn även om åtgärderna som sätts in inte lär bli lika drakoniska som under våren.

Det tycks som att de nya vågorna av smittspridning tagit lite av musten ur den ekonomiska återhämtningen. De preliminära inköpschefsindex för augusti som rullats ut under fredagen har närmast överlag varit besvikelser och oftast hamnat rejält under förväntningarna. Dessutom är nivåerna på indexen i flera fall väl under de som uppmättes under juli. Även om de fortfarande hankar sig över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Så återhämtningen fortsätter men i en långsammare takt än tidigare och Markit, som genomför undersökningarna, pekar ut den förnyade smittspridningen och de åtgärder som satts in mot detta som den största boven i dramat.

Men det var långtifrån bara mörker i augustisiffrorna. Industriindexet i Tyskland steg från 51,0 i juli till 53,0 i augusti: Den uppgången bidrar till att hålla upp indexet för hela EMU-området på, utifrån förutsättningarna, anständiga 51,7. Detta trots att den franska indexet sjönk till 49.0. Orderingången i industrin fortsätter uppåt och produktionen steg i den snabbaste takten sedan april 2018. Brasklappen får bli att allt annat än en rejäl uppgång i produktionen skulle ha varit mycket förvånande sett till att vi kommer från ett läge där produktionen varit onaturligt låg.

Även i Japan steg industriindexet även om nivån på 46,6 lämnar en del i övriga att önska.

I EMU-områdets tjänstesektor är det däremot dystrare tongångar och det här följer också mönstret som vi sett vid de tidigare virusutbrotten. I tjänstesektorn sjönk inköpschefsindexet från 54,7 i juli till 50,1 i augusti. Därmed hankar sig indexet med minsta möjliga marginal över den närmast magiska 50-nivån.  Tjänstesektorn har drabbats hårdast av de nya restriktioner som satts in och bland annat pekas nya reserestriktioner ut som en betydande negativ faktor. Det här märks också på att den minskade aktiviteten tycks ha slagit hårdast mot de mindre länderna, även om dessa siffror inte redovisas separat.

Den stora positiva överraskningar i fredagens siffror var annars Storbritannien. Här steg industri- och tjänsteindex till 55,3 respektive höga 60,1. En förklaring till de fina siffrorna kan vara att brittisk ekonomi drabbats relativt hårt av nedstängningarna och att återhämtningen där också dröjt en aning längre. Det brittiska BNP-fallet under första halvåret var nästan lika stor som i hårt drabbade Spanien.

Källa:SEB

Inköpschefsindexen ligger dessutom i linje med annan hygglig statistik som kommit från Storbritannien under senare tid. Dessutom, i likhet med Sverige, så har det varit mycket ”hemester” som gällt och drivit på den inhemska efterfrågan. Därför ska man kanske inte heller vara förvånad att pundet fått en liten revansch.

Sammantaget får ändå sägas att fredagen inköpschefsindex väcker en del frågor kring den ekonomiska utvecklingen i Europa i stort. Som inköpschefsindexen är konstruerade borde utfallen generellt sett ligga på högre nivåer än vad som nu uppmätts under såväl juli som augusti. Ekonomierna lyfter ju trots allt från något som mest liknar ett tvärstopp. Så augustiutfallen får ändå sägas varit ett ordentligt slag mot de som hoppats på att återhämtningen skulle få formen av ett V.

Och återigen får vi skjuta fram våra förhoppningar om en bättre överblick av den ekonomiska utvecklingen till nästa mätning.  

Den förnyade smittspridningen av Corona är givetvis det största hotet mot återhämtningen men både Angela Merkel och Emmanuel Macron har tydligt indikerat att det inte blir tal om sådana drastiska nedstängningar som genomfördes under våren. Främst för att det återigen skulle drabba ekonomierna så hårt.

Marknadsreaktionerna efter att inköpschefsindexen publicerats har varit måttliga. Börsen har tagit utfallen med ro medan valutamarknaden ändå får sägas ha reagerat som väntat. Euron har tappat mot dollarn och handlas nu till 1,18 dollar per euro efter att ha varit uppe och nosat på 1,19. Den svenska kronan har i sin tur tappa mot såväl dollar som euro och pund.  

Det viktigaste indexet för börshumöret i stort torde ändå vara Markits USA-index som publiceras under fredagseftermiddagen. Väntat är ett industriindex på 52,0 och ett tjänsteindex på 51,0. De regionala index som hunnit publiceras för augusti har kommit in på lägre nivåer än väntat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -