Att ta ut sin pension del 1: Planering och allmän pension

Pension Krångligt och till stora delar oåterkalleligt – inte undra på att många bävar inför frågan hur man på bästa sätt kan ta ut sin pension. I den här artikeln går vi igenom hur du kan sätta igång planeringen och vad som gäller när du ska ta ut den allmänna pensionen.

Vill du unna dig en guldkantad tillvaro som nybliven pensionär eller är det viktigt för dig att leva gott även om du skulle passera 100-årsstrecket och mer därtill?

De mest avgörande faktorerna för hur du vill ta ut din pension är förstås om eller när du blir sjuk och när du kommer att dö, vilket ju nästan alltid är omöjligt att veta. Men det finns också några andra aspekter att ta hänsyn till, i många hänseenden enklare sådana, eftersom de ofta går att räkna på i kronor och ören.

Faktorer som påverkar hur du kan göra för att ta ut pensionen på ett optimalt sätt

- Hur många tjänstepensioner du har, om du har fler än en, och storleken på dessa

- Hur reglerna för uttag av tjänstepensionen ser ut

- Hur mycket du kommer att skatta

- Hur länge du vill jobba och i så fall i vilken utsträckning

- Vilka tillgångar du har i övrigt

Logga in och laborera

Min Pension har utvecklat ett räkneverktyg som alla som tjänat in sin pension i Sverige, fyllt 54 år och har e-legitimation kan använda. Det heter Uttagsplaneraren och är tyvärr inte helt färdigutvecklad, därför måste du, för att vara säker på att du får de rätta siffrorna, även kontakta pensionsbolagen.

Trots det kan räkneverktyget ge en nyttig fingervisning om hur dina framtida inkomster kommer att se ut och det finns mycket att lära genom att laborera med olika uttagstider och pensionsåldrar. Du kan också få fram en checklista för vad du ska göra inför starten av dina uttag och inte minst få fram vilka pensionsbolag du bör kontakta för att få de exakta beloppen.

Så kan du ta ut den allmänna pensionen

Den allmänna pensionen betalas alltid ut livsvarigt. Du kan ta ut ett helt belopp, tre fjärdels, halvt eller en fjärdedels belopp i månaden. Till skillnad från tjänstepension och privata pensionsförsäkringar kan du pausa utbetalningarna från din allmänna pension. Det är förstås skönt att veta att du kan göra ett uppehåll i utbetalningarna om du exempelvis skulle vilja jobba igen.

När du börjat ta ut den allmänna pensionen kan du få pensionärsrabatt även innan du fyllt 65 år om du ansökt om ett intyg från Pensionsmyndigheten.

När du ansöker om att ta ut den allmänna pensionen kan du välja att bara ta ut premiepensionen eller delar av den. I samband med ansökan behöver du också ta ställning till om du vill flytta dina PPM-pengar till en traditionell försäkring istället för fondförsäkring.

”Du kan när som helst byta till traditionell försäkring från fondförsäkring, men när du väl bytt till traditionell förvaltning kan du inte gå tillbaka”, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension.

Kristina Kamp

Du behöver också ange ifall du vill ha efterlevandeskydd till din premiepension.

”Det är enda gången man kan teckna efterlevandeskydd på någon del av den allmänna pensionen, men man ska vara medveten om att det kostar”, säger Kristina Kamp, som inte tycker att man ska välja efterlevandeskydd om man inte har en familjemedlem som är beroende av ens inkomst.

För att vara säker på att hinna få din pensionsutbetalning i tid ska du ansöka tre månader före du vill ha pengarna.

Du kan ta ut allmän pension och jobba samtidigt, men se då till att du inte hamnar över gränsen för statlig inkomstskatt. I en kommande artikel i den här artikelserien kan du läsa om hur du kan tänka kring skatt som pensionär.

När just du kan börja få din allmänna pension utbetald är lite av en djungel i sig om du börjar närma dig pensionsåldern eftersom vi befinner i en övergångsperiod, något Placera skrivit om tidigare. I dagsläget är det 62 år som gäller.

Kristina Kamp tycker att man ska planera flera år i förväg för hur man ska ta ut sin pension.

”Det första steget är ta reda på hur mycket pengar man får, nästa fråga är vad de ska räcka till.”

Hon tycker att man ska ta lite höjd i sina beräkningar, dels för att pensionen inte utvecklas lika bra som den lön man kanske haft gjort, dels för att de flesta pensioner blir lägre ju äldre du blir.

”Man bör inte leva på marginalen redan när man är 65 år, då kommer man få ont om pengar som 75-åring”, säger Kristina Kamp.

”Mitt standardtips är att provpensionera sig och leva på den inkomst som du beräknas få, ett plus är att du sparar till en buffert under tiden också.”

Garantipension kan du få från 65

Garantipension, som är ett statligt stöd till den som har en låg pension, kan du däremot inte få förrän du fyller 65 år. Till skillnad från den allmänna pensionen, som du själv sparat ihop, kan du inte skjuta på ditt uttag för att på så sätt få högre pension.

Viktigt att tänka på är att gränserna som gäller för att få garantipension (i dagsläget 12 530 kronor för ensamstående och 11 153 kronor för gifta/sambos med gemensamma barn) blir lägre om du börjar ta ut din allmänna pension tidigare än 65.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -