En spännande börshöst väntar

Börskrönika 2020 går till historien som ett av de svåraste åren för länder runt om i världen. Börsen har dock skakat av sig detta och frågan alla ställer sig är om uppgången är befogad eller inte?

Dags för en ny säsong av Börsveckan efter ett sommaruppehåll präglat av många tankar och funderingar kring börsen och den pågående pandemins långsiktiga effekter. Det är med stor osäkerhet som vi kliver in i höstsäsongen. 2020 har hittills varit ett svårt år för väldigt många människor runt om i världen med ett virus som skördat många offer och påverkat samhällen i stort. Arbetslösheten har ökat över hela världen och många företagare har förlorat sina livsverk. Det är tragiskt på alla möjliga sätt.

Börsen reagerade också kraftfullt i mars när pandemin började expandera till västvärlden och USA, men vi har också sett en lika kraftfull återhämtning vilket gjort att OMXS30 faktiskt bara backat marginellt sedan årsskiftet. Det är absolut inte i paritet med hur konjunkturutsikterna försämrats under första halvåret men å andra sidan är börsen alltid framåtblickande och här har enorma stimulanspaket, fortsatt låga räntor och fortsatt brist på alternativ till börsen bidragit stort till uppgången.

Att förutspå börsens utveckling på kort sikt är extremt svårt och inget vi på Börsveckan ägnar särskilt mycket tid åt. När det var som mörkast i slutet av mars så såg vi ett bra köptillfälle på börsen, vilket vi skrev en krönika om. Att börsen också verkat bottnat just då är förstås mer tur än skicklighet. Något man dock kan ta med sig från detta är att när det faktiskt ser som mörkast ut och börsen faller hejdlöst så ska man alltid stanna upp och försöka reflektera innan man agerar. Och kanske också våga sig på att köpa när andra paniksäljer.

Det gäller för det motsatta också, det vill säga när allt ser ljust ut och börsen handlas upp kraftigt så ska man vara väldigt selektiv och kanske också stanna upp och se över portföljen och hur riskprofilen förändrats? Har ett eller ett par innehav blivit dominanta, och är de fortfarande de bästa investeringarna efter kursrusningen?

Men allt som oftast ska man försöka undvika att tajma bottnar och toppar. Vi tycker att det är mycket roligare att istället gräva ner sig i bolagsspecifika siffror och leta efter bra aktier som värderas försiktigt utifrån våra prognoser kring framtida möjliga vinsttillväxt. Hur börsen värderas generellt sett är givetvis inte helt oviktigt, men över tid så är det vinsttillväxten som spelar störst roll för individuella bolags aktiekurser och det är därför betydligt bättre att försöka förutspå vilka bolag som har bäst förutsättningar för god vinsttillväxt framöver än att försöka förutspå hur börsen som helhet går.

2020 är ett förlorat år i många avseenden men blickar man mot nästa år så handlas OMXS30 till ett p/e-tal på drygt 17, vilket är högre än 15-årssnittet kring 15 men ändå inte särskilt högt givet nollräntan. Vinsttillväxten väntas också uppgå till 33 procent efter ett rejält vinstfall på 25 procent innevarande år, samtidigt som direktavkastningen är goda 3,4 procent. Det är inga alarmerande siffror och det går faktiskt att finna högre vinsttillväxt bland börsens småbolag då OMXS30-snittet dras ner av en del stora bjässar som har svårt med tillväxten, som Telia, H&M, Volvo samt bankerna.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 34 den 17 augusti.

Läs mer om Börsveckan.

Med det sagt så framstår inte börsen som fundamentalt övervärderad baserat på prognoserna som ligger. Det man snarare ska fundera kring är om prognoserna är rimliga och tar höjd för de effekter som följer av pandemin. Det är väldigt individuellt från bolag till bolag. Vissa sektorer har helt klart gynnats och andra missgynnats. Digitala affärsmodeller premieras med rätta medan traditionell industri och bolag inom exempelvis resebranschen och turism missgynnats. Även bolag med stora butiksnät har haft det tufft. Svaga bolag klarar sig sämre medan bolag med goda finanser och en proaktiv ledning kan flytta fram sina positioner.

Så vad ska man ha för aktier inför hösten då? I en krönika för prick ett år sedan skrev jag några rader om vår sektoranalys veckorna innan premiärnumret. Kort summerat så var vi då försiktiga till retail men positiva till bolag med tydlig lågprisstämpel, såsom Europris, Tokmanni och ”kanske även en gnutta H&M”. Vidare var vi överlag ganska positiva till fastigheter men inte samtliga kategorier. SBB och Hemfosa, verksamma inom samhällsfastigheter, var två tydliga favoriter. Fastighetsbolag inriktade mot kontor och köpcentra var vi desto mer försiktiga till. Här nämndes Atrium som ett tydligt exempel. Nyfosa var ett litet specialfall då vi bedömde det som att Jens Engwall skulle fortsätta göra värdeskapande affärer i högt tempo vilket också har skett. SBB och Nyfosa har gett en fin avkastning senaste året men många kontorsinriktade bolag står fortsatt rejält på minus.

Vidare trodde vi på skogsbolagen med Holmen och SCA i spetsen och vi var lite mer försiktiga till Spel, Gaming och Telekom samt Bygg/Industri. Både Holmen och SCA har gått riktigt starkt de senaste 12 månaderna men frågan är om inte det mesta av potentialen är tagen just nu? Valutamedvinden (svag krona) som då rådde har nu förbytts till motvind med en allt starkare krona vilket kommer sätta rejäla spår i vinsterna framgent.   

Men annars är det faktiskt inte mycket som förändrats i vår sektorsyn för ett år sedan. SBB och Nyfosa tror vi fortsatt på inom fastigheter. Spelbolag bedömer vi kan gå bra, då värderingarna är fortsatt ganska attraktiva sett till deras konjunkturstabilitet och digitala och skalbara affärsmodeller. Allmän industri är vi fortsatt ljumma till vilket även gäller byggsektorn om inte det finns en tydlig koppling mot exempelvis samhällsfastigheter eller infrastruktur/renovering som i lilla Byggpartners fall. Generellt är vi också försiktiga till retail och tror på fortsatt tuffa tider här. Läkemedel och Telekom är sektorer som kan gynnas om börsen skakar till under hösten men inget vi blir direkt upphetsade av.

Ja, det här är bara några snabba slutsatser från våra egna tankar som jag vill dela med mig av. Viktigt att tänka på är dock att vi jobbar med en ”bottom-up” strategi så köpvärda bolag lär vi hitta inom samtliga sektorer alldeles oavsett. Vi analyserar alltid bolag på egna meriter och trots att sektorn kan ha negativa utsikter så kan det dyka upp bra köptillfällen i enskilda aktier.   

Vi startar traditionsenligt med en ny BV-portfölj där ett gäng gamla såväl som nya favoriter tar plats i startuppställningen. Vi lämnar kvar en del kassa för att kunna ha möjlighet att agera om och när det dyker upp bra köptillfällen under hösten.

Vi hälsar alla gamla och nya läsare välkomna till en ny säsong av Börsveckan och glöm inte heller att kika in på vårt analysarkiv på hemsidan där det finns tusentals analyser att ta del av.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -