På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Investerarna allt mer positiva

Fondkommentar Den senaste månaden har investeringsviljan till europeiska och tillväxtmarknadsaktier ökat. Tekniksektor är fortsatt den mest överviktade sektorn. Det visar den senaste investerarenkäten.

Investerarnas positiva sentiment har nått den högsta nivån sedan februari. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 7 till 13 augusti.

Allt fler investerare tror att vi är inne i en stark börsuppgång - Bull market. Allt färre tror att det handlar om ett ”bear market rally”. Investerarnas förväntningar på en starkare global tillväxt och bolagens vinsttillväxt har stärkts den senaste månaden och är nu på den högsta nivån sedan december 2009. Man tror även på en betydligt högre lönsamhet för bolagen på sikt.

Förväntningar på en W-återhämtning blir allt starkare hos investerarkollektivet, samtidigt som allt färre tror på ett U-återhämningsscenario som är mer utdraget.

Den ökade optimismen ser man tydligast hos investerarnas kassor. Nettokassan fortsatte att sjunka och är nu på 4,6 procent. Kassan närmar sig neutralt läge. Historisk har det varit köpsignal när nettokassan stiger över 4,5 procent.

Ytterligare en faktor som talar för optimismen kring aktier är den fortsatta negativa synen på den viktiga amerikanska 10-åriga obligationen. Här förväntar sig marknaden att räntan kommer att sjunka till 0,5 procent före årsskiftet.

USA:s aktiemarknad anses fortfarande vara den mest överviktade regionen. Men under månaden minskade övervikten något. Intresset ökade betydligt för aktier i eurozonen som nu nått den största övervikten hos investerarna sedan maj 2018.

Även investerarnas intresse för tillväxtmarknadsaktier fortsatte att stärkas under månaden. Storbritannien som är den mest underviktade regionen fortsatte att sjunka i popularitet under månaden och har nu nått ny bottennotering.

Aptiten för värdeaktier inom råvarusektorn och banker har ökat betydligt, men trots senaste månadens ökande intresse har investerarna fortfarande en betydande undervikt i banker. Råvarusektorn har nu den minsta undervikten sedan december 2018. Mest underviktade sektorer är fortfarande energi och allmännyttiga bolag.

Teknikaktier och hälsovårdsaktier har fortsatt den största övervikten trots en liten minskning under månaden för teknikaktierna.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är ett nytt coronautbrott. På andra plats har oron för ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina seglat upp efter en period av lugn. Det amerikanska presidentvalet närmar sig och är så klart en riskfaktor hos investerarna.

Att vara investerad i amerikanska tillväxt- och teknikaktier är som vanligt den ohotad som den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Ny tvåa är att vara investerad i guld som hör till årets bästa tillgångsslag. Runt en tredjedel av investerarkollektivet tycker att den gula metallen nu är övervärderad. Den amerikanska dollarn anses fortfarande övervärderad, samtidigt som euron ses som billig.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -