På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar Den senaste månaden har börserna fortsatt norrut i spåren av en allt högre riskvilja hos investerarna. Placera har listat vinnarfonderna den senaste månaden.

Sannolikt är det en ökad riskaptit som ligger bakom de globala börsuppgångarna. Enligt handelsstatistik från Ishares-Blackrock för börshandlade fonder var det ett fortsatt stort intresse för börshandlade produkter. Mer riskfyllda tillgångar som tillväxmarknadsaktier hade nettoinflöde i juli ,vilket är första månaden sedan januari. Ett tidens tecken på ökad riskaptit.

Investerarna har letat sig tillbaka till europeiska aktier som hade ett ökat intresse samtidigt som amerikanska aktieprodukter såg nettoutflöden för första gången sedan augusti i fjol. Den minskade investeringsviljan i USA syns framförallt på den amerikanska dollarn. Dollarn har tappat hela 5 procent mot euron och drygt 4 procent mot den svenska kronan den senaste månaden.

Dollarrörelsen minskar värdet på dollartillgångar för en svensk fondsparare. En global indexfond har avkastat drygt 1,5 procent den senaste månaden. Det är bra med tanke på dollarns kraftiga värdefall.

Trots en svag dollar har de amerikanska börserna har fortsatt norrut, en bred amerikansk indexfond steg närmare 3 procent mätt i svenska kronor. S&P 500 index har nu återhämtat årets nedgång. Indexet är nära ny rekordnotering. De amerikanska börserna är tillsammans med Oslobörsen och Helsingforsbörsen de bäst presterande utvecklade börserna den senaste månaden.

Men vi hittar några tillväxtmarknadsbörser som gått starkare. Moskvabörsen och Seoulbörsen har båda en tvåsiffrig avkastning mätt i lokal valuta den senaste månaden. Stockholmsbörsen har också haft en bra månad. En bred svensk indexfond har avkastat närmare 4 procent. Att investerarna tagit mer risk är tydligt då en svensk indexfond med fokus på små- och medlestora bolag stigit hela 6 procent.

Stockholmsbörsens avkastning står sig också bra i Europa och är betydligt bättre än snittavkastningen för en europeisk indexfond som backat något under månadande i svenska kronor.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnarfonderna ur Avanzas fondutbud.  De femton bästa fonderna har haft en hög avkastning under månaden. Det är uteslutande aktivt förvaltade fonder på listan och avkastningen sträcker sig från knappt 9 procent till drygt 17 procent.

Månadens lista är i vanligt ordning en spretig historia. Men det finns några gemensamma nämnare. Största delen av fonderna är aktivt förvaltade fonder med fokus på små- och medelstora bolag. Toppen av listan intas av fonder med investeringar i framtidens energikällor.

AuAg Silverbullet är den fond som verkligen sticker ut på topplistan med en avkastning norr om 17 procent den senaste månaden och 36 procents uppgång sedan årsskiftet.

Silverpriset har rusat med över 35 procent den senaste månaden. Nettoinflödet till börshandlade silverfonder har i år varit större än varje enskilt år under perioden 2013 till 2019.

Runt 50 procent av den årliga silverproduktionen går till industrin många ser en ökad efterfrågan på ädelmetallen då den leder ström väldigt bra. Det skapar ett ökat intresse när världen elektrifieras i ett allt snabbare tempo och den behövs i allt från solenergi till elbilar.

AuAg Silver Bullet A förvaltas av investeringsprofilen Eric Strand. Det är en aktivt förvaltad fond med ett koncentrerat innehav på runt 20 till 30 innehav främst i silverbolag. Fonden får en tydlig lutning mot medelstora bolag.

Kandensiska bolag väger klart tyngst på 78 procent, följt av amerikanska bolag på 13 procent. De tio största innehaven väger drygt 58 procent av fonden.

Nordamerikanska silverproducenten Hecla Mining hör till fondens bästa bidragsgivare i år. Hecla Mining har stigit drygt 42 procent den senaste månaden. Hecla Mining är det äldsta noterade silverbolaget på NYSE-börsen. Fondens största innehav är de två kandensiska silverbolagen Pan American Silver Corp och First Majestic Silver, med vikter på drygt 8 procent vardera.

Den stora skillnaden mot att investera i en silver- och ädelmetallfond istället för att köpa underliggande tillgång mot silverpriset är att gruvbolag fungerar som en hävstång på metallpriset.

Gruvbolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att bryta silver och guld. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot guldpriset över tid, precis den effekt som vi ser för den senaste månaden.

En fond som sticker ut på vinnarlistan är DNB Fund Renewable Energy A med en 16-procentig uppgång. Fondens avkastning i år imponerar med en uppgång på 8 procent, vilket är betydligt mer än snittet för liknande fonder som backat 16 procent i år.

DNB Fund Renewable Energy investerar i framtidens energikällor, inom sol- vatten- och vindkraft. Men även i bolag som jobbar med energibesparing och effektivisering av energiproduktion. Det har varit en gynnsam strategi under inledningen på 2020.

Fonden har runt 50 investeringar och amerikanska bolag utgör den störta delen på 40 procent, följt av kinesiska bolag på drygt 10 procent.

Ett av fondens större innehav amerikanska Renewable Energy Group har tokrusat med 58 procent den senaste månaden. Genom kursrusningen har bolaget har nu blivit fondens näst största innehav på 5,9 procent. Störst är kinesiska China Longyuan Power Group med 7, 3 procent.

Den ökade riskaptitetnsyns på småbolagsfondernas höga månadsavkastning. Bästa småbolagsfond letar investeringar i USA. Swedbank Robur Small Cap USA förvaltas sedan i höstas av Christian Blink.

Fonden är aktivt förvaltad och placerar hvudsakligen i småbolag inom olika branscher i USA, men har ocks¨å möjligheten att placera upp till 10 procent av fondens innehav i bolag i Kanada och Mexiko. Fonden har en långsiktig placeringshorisont och investerar i bolag med starka, hållbara och robusta affärsmodeller medan de fortfarande är små för att ta del i deras långsiktiga värdeökning. Storleken på bolag vid investeringstillfället uppgår vanligtvis maximalt till fem miljarder dollar. 

Fonden har i dagsläget 51 investeringar och industrisektorn är största investering på drygt 25 procent. Hannon Armstrong Sustainable Infrastructre Capital som är fondens största bolag med en 3,9 procents vikt hör till månadens större bidragsgivare. Bolaget lämnade en bra rapport i början på augusti där man ser en ökad efterfrågan på nya energilösningar hos kunderna. Aktien steg närmare 20 procent under månaden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -