Försenast stödpaket hämmar börsen

Makroveckan Det amerikanska stödpaketet dröjer vilket kan lägga lite sordin på marknaden innan knutarna löses upp. I veckan får vi dessutom dystra, svenska arbetslöshetssiffror och de preliminära inköpschefsindexen för augusti, som i sin tur förhoppningsvis fortsätter att peka åt rätt håll.

Trots en mycket svag avslutning lyckade den svenska börsen klättra med några tiondels procent under förra veckan. Börserna i övriga Europa steg överlag något snabbare och den amerikanska börsen steg med 0,6 procent. S&P500 ligger nu bara 0,4 procent från rekordnivån som uppnåddes den 19 februari.

Guldpriset har stabiliserats efter det branta fallet i inledningen av förra veckan och ett uns kostar nu 1 943 dollar.

räntemarknaden har det skett uppgångar, framför allt i den långa änden av räntekurvan men vi talar fortfarande om extremt nedpressade nivåer som inte ska vara något hot mot börsen. Det är däremot det faktum att den amerikanska kongressen ännu inte kommit överens om ett nytt stödpaket. Tidsfristen börjar löpa ut då de åtgärder som president Trump tidigare presenterat har en kort överlevnadstid.

I veckan som kommer har vi två givna internationella höjdpunkter på makroområdet. Den första är onsdagens publicering av den amerikanska centralbankens penningpolitiska protokoll från det förra räntemötet. Vi letar där efter tecken på att centralbanken funderar på mer av okonventionella åtgärder för att stötta ekonomin, och indirekt börsen.

Den andra höjdpunkten är fredagens publicering av de preliminära inköpschefsindexen för augusti. Inkommande statistik är fortfarande mycket svårtolkad men förhoppningen är givetvis att siffrorna ska visa att den globala återhämtningen fortsätter. Vi på Placera gör dock ingen hemlighet av att vi hoppas på bättre siffror än vad som ligger i marknadens förväntningar. Det skulle kanske vara lite tungt för börsen om kurvorna redan nu började flacka ut på ett mer tydligt sätt.

Här på hemmaplan ser vi med viss förskräckelse fram mot de arbetslöshetssiffror för juli som publiceras på torsdag. Risken är att vi får se de högsta arbetslöshetssiffrorna sedan den svenska finanskrisen i början av 1990-talet. Samma dag håller vice riksbankschefen Cecilia Skingsley tal och det vore intressant att höra henne säga något om hur Riksbanken ser på den senaste tidens kraftiga kronförstärkning. Just kronförstärkningen har dock kommit av sig under senare tid – till Riksbankens glädje.

Värt att hålla lite extra koll på är dessutom Brexit-förhandlingarna som idag går in på 7:e varvet, japanska utrikeshandelssiffror (onsdag) samt torsdagens räntebesked från Norges bank.

I övrigt förstås fortsatt stort fokus på den globala smittspridningen och de begränsningsåtgärder som länderna sätter in.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. Kan därför vara lite läge att uppdatera sig på de Brexit-förhandlingar som inleder sin sjunde omgång idag, måndag. De amerikanska husbyggarna väntas vara fortsatt optimistiska och bostadsbyggandet i USA har också varit en riktig ljuspunkt i ekonomin under de senaste månaderna.

Tisdag

Att det amerikanska byggandet fortsätter att utvecklas i god takt väntas vi få handfasta bevis på när siffrorna över bostadsbyggandet och beviljade bygglov i juli publiceras. Ännu har dock bostadsbyggandet inte nått upp till nivåerna från inledningen av året, men till förra höstens nivåer väntas de ändå nå.

Onsdag

I Japan föll BNP med 8,4 procent under årets första halvår. I linje med Sverige vilket betyder att japansk ekonomi klarat sig bättre än den i flera andra länder. Däremot verkar det som att den viktiga utrikeshandeln fortsatt att utvecklas svagt i inledningen av det tredje kvartalet med ett fortsatt brant fall för både export och import, mätt i årstakt. Så än är det en bra bit till mer normaliserad världshandel.  Den amerikanska centralbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och, som alltid i dessa dagar, söker marknaden efter tecken på nya stimulansåtgärder.

Torsdag

Den svenska arbetslösheten väntas ha tickat upp ytterligare i juli och gå över toppnivån från den amerikanska finanskrisens dagar. Håll också koll på Cecilia Skingsleys tal. Möjligen kan hon ge några synpunkter på kronutvecklingen. Norges bank lämnar räntebesked men väntas inte presentera några större penningpolitiska nyheter.

Fredag

Viktig konjunkturdag när de preliminära inköpschefsindexen för augusti publiceras. Den här gången väntas överlag måttliga uppgångar i indexen och i vissa fall även nedgångar. Inköpschefsindexen väntas ändå visa på att den globala återhämtningen fortsätter men att takten i den kanske ändå lämnar en del i övrigt att önska. Bra siffror lär ge riskaptiten en skjuts uppåt.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -