På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stora juliflöden till börshandlat guld

Fonder Det var fortsatt stor efterfrågan på börshandlade produkter i juli. Det framgår av en färsk rapport om in- och utflöden i börshandlade fonder.

Totalt var nettoinflöden till börshandlade produkter 69,5 miljarder dollar i juli. En liten tillbakagång från rekordmånaden juni som hade 71,5 miljarder dollar i inflöden.

Investerarna har flockats till både guld och silver i år. Aptiten på ädelmetallerna fortsatte och i juli blev ännu en månad med nya rekordinflöden. Efterfrågan på börshandlade guldprodukter satte nytt rekord i juli. Det tidigare rekordet var ifrån april. Men i juli har silver stått i fokus och noterade rekordinflöden, tidigare rekordet sattes i maj. I år har efterfrågan och nettoinflödet till börshandlade silverprodukter varit högre än varje enskilt års nettoinflöde från 2013 till 2019.

Hållbarhetstrenden hos investerarna fortsätter. Nettoinflödet till hållbarhetsprodukter var rekordstort i juli och redan nu är årets ackumulerade nettoinflöde större än hela 2019 års nettoinflöde som var rekordstort.

Årets trendbrott stod tillväxtmarknaderna för. Juli var den första månaden med nettoinflöden till tillväxtmarknadsaktieprodukter sedan januari. Det visar sig att det samtidigt var första månaden med nettoutflöden för amerikanska aktieprodukter sedan i augusti 2019. I spåren av konkreta framsteg för den enorma europeiska återhämtningsfonden ökade intresset för europeiska aktieprodukter.

På räntemarknaden har vindarna svängt. I juli var det första månaden sedan februari 2019 med nettoutflöden från ränteprodukter kopplade till statspapper. Störst utflöden var det från ränteprodukter kopplade till amerikanska statspapper. Det var även tydliga nettoutflöden från europeiska statspapper som Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Samtidigt ökade intresset för mer perifera länder, främst Italien. Även ränteprodukter på tillväxtmarknaderna hade nettoinflöden under juli. Det var fjärde månaden i rad med nettoinflöden till tillgångsklassen.

Investerarnas aptit på företagskrediter fortsatte i juli efter rekordnettoinflöden i juni. Nettoinflödet till amerikanska Investment Grade som anses vara de säkraste företagskrediterna minskade från juni. Men den europeiska motsvarigheten såg ett ökat intresse i juli. Samtidigt ökade nettoinflödet till High Yield som är företagskrediter med högst risk.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -