Teknikjättarnas stenhårda strid

Börs På fem år har teknikjättarna Nvidia och AMD rusat med över 1 700 respektive 4 000 procent. Intel halkar efter men har överlägset största omsättningen. Placera undersöker skillnaderna mellan bolagen och på vilket sätt de konkurrerar med varandra.

Marknaden för processorer och grafikkort som utgör viktiga delar av en dator är mer eller mindre helt dominerad av Intel, AMD och Nvidia. De senaste åren har präglats av starka aktiekursuppgångar för både Nvidia och AMD medan Intel laggar. Sett till i år är Intels aktie back 19 procent. Nvidia och AMD är istället upp 84 respektive 67 procent. På fem år har Nvidia rusat med drygt 1 700 procent och AMD med nästan 4 000 procent medan Intel endast har stigit med 64 procent.

Intel och Nvidia tillhör visserligen samma sektor men konkurrerar inte direkt med varandra. Intel tillverkar processorer, även kallad CPU eller Central Processing Units. Processorer är en behandlingsenhet i en dator som läser instruktioner för att utföra specifika åtgärder. Allt du gör på datorn måste ordagrant behandlas av processorn.

Nvidia tillverkar istället grafikkort, även kallad GPU eller Graphics Processing Units. Dessa bearbetar information som genererar grafik på bildskärmen och är en integrerad del av datorn. Utvecklingen av dessa grafikkort har under åren sporrats av betydligt högre krav från datorspel och andra program.

AMD konkurrerar med både Intel och Nvidia. Bolaget är det enda i världen som är inriktat mot att både tillverka processorer och grafikkort med hög prestanda. Bolaget grundades 1969 och börsnoterades 1972 och har länge kämpat med att komma ikapp de större spelarna Intel och Nvidia, som grundades 1968 respektive 1993. 

På senare år har alla tre bolagen expanderat kärnverksamheten kring datorer till bland annat datacenter, bilar och AI, men här har Nvidia haft en stark ledarposition. Bolaget har gjort stora framsteg bortom de grafikkort som endast är bra för datorspel och andra program samt genomfört stora satsningar inom IoT (Internet of Things) och AI (Artificial Intelligence). Analytiker tror att detta har varit en av anledningarna till de senaste årens starka kursutveckling för bolaget.

Bakgrunden till de senaste årens starka kursutveckling för AMD är sannolikt framförallt kopplat till VD-bytet år 2017. Då tog Lisa Su över och drev fram utvecklingen av nya processorer med en betydligt förbättrad teknologi, som bland annat bolagets Ryzen 7-serie. Det satte fart på en ny era av stenhård konkurrens för Intel. Nu började AMD erbjuda 8-kärniga processorer för ett betydligt lägre pris än Intels likvärdiga processorer och har sedan dess blivit en alltmer farligare konkurrent för Intel.

Till exempel har Apple, som tidigare alltid använt Intels processorer, på senare tid börjat köpa AMD-processorer. AMD har också, precis som Nvidia, börjat sälja till datacenter där exempelvis både Amazon och Microsoft använder AMD:s produkter för sina molnplattformar.

I dagsläget tillverkar AMD både 7- och 5-nanometerchip medan Intel endast tillverkar 10-nanometerchip. Bolaget rasade över 16 procent i juli på grund av att de i sin rapport gick ut med att lanseringen av deras 7-nanometerchip blir försenat och väntas ske sent i 2022 eller tidigt i 2023. Detta fick AMD att stiga med drygt 16 procent.

Bland de tre bolagen är Intel överlägset störst sett till omsättningen. AMD omsätter knappt en tiondel av det Intel omsätter år 2019; 6,7 miljarder USD jämfört med Intels omsättning på 72 miljarder USD. Nvidia omsätter nästan dubbelt så mycket som AMD i 2019 men bara drygt 15 procent av det Intel omsätter. Nvidia har dock haft starkast omsättningstillväxt av alla tre under perioden 2017–2019 men AMD väntas växa starkast framöver. Intel redovisar en förhållandevis låg tillväxt mellan 2017 och 2019 och denna förväntas vara fortsatt låg framöver. Bolaget väntas till och med redovisa en negativ omsättningstillväxt år 2021, sannolikt till följd av den försenade lanseringen av bolagets 7-nanometerchip.

Även när det gäller ebitda redovisar Intel överlägset högst av alla tre. Dock är vinsttillväxten väldigt låg i förhållande till AMD och Nvidia. Ser man till AMD har bolaget haft en stark vinsttillväxt under perioden 2017–2019 och förväntas redovisa en fortsatt stark sådan framöver. Nvidia väntas initialt att redovisa en negativ vinsttillväxt för år 2020 men därefter förväntas bolaget att återhämta sig och redovisa ökad tillväxt för 2021 och 2022.

Ser man till vinst per aktie (earnings per share, EPS) visar siffror från Factset att Nvidia år 2018 och 2019 haft högst EPS av alla tre, trots att bolagets EPS-tillväxt minskade år 2019. Estimaten för 2020 och framåt visar på en ökad EPS-tillväxt för respektive bolag där Nvidias tillväxt väntas vara överlägset starkast. Anledningen är sannolikt att Nvidia besitter en offensiv ledarposition inom GPU för datorer, datacenter och bilar samt AI.

Att siffrorna för AMD är, och väntas vara, betydligt lägre än Intel och Nvidia kan bland annat förklaras av att bolaget är en mycket mindre spelare på marknaden. Intel väntas ligga kvar runt en EPS-tillväxt på 5 framöver, vilket kan vara till följd av det faktum att bolaget har halkat efter i utveckling och tillverkning av nanometerchip med färre nanometer.   

Det som skiljer AMD:s processorer från Intels är att det senare bolaget oftast erbjuder billigare alternativ. Intel har dock länge varit favorit hos användare då bolaget har varit den som ger mest prestanda för pengarna. Under PC-eran (från slutet av 2000 till tidiga 2010) var Intel långt före AMD sett till tekniken och marknadsandelar. Detta ändrades, som redan nämnt, när Lisa Su tog över år 2017 och drev fram utvecklingen nya produkter med förbättrad teknik.

Jämför man AMD med Nvidia och deras grafikkort har AMD valt en liknande marknadspositionering som ovan; de erbjuder bra produkter till lägre priser. Men här har AMD inte kommit lika långt. Enligt onlinetidningen Tom’s Hardware är Nvidia helt klart i ledningen när det gäller prestanda, effektivitet, funktioner och teknologi. För närvarande har bolaget dessutom cirka 80 procent i marknadsandel. 

Däremot fastslog Tom’s Hardware i november 2019 att AMD:s Radeon RX 5700 och RX 5700 XT slår Nvidias GeForce RTX 2060 i prestanda, trots att de är i samma prisklass. Nvidias produkter är annars oftast i en betydligt högre prisklass men marknaden verkar å andra sidan vara överens om att deras produkter är överlägset bäst på många plan och Nvidia fortsätter därmed att dominera. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -