På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sverigefonderna som utklassar index

Fondkommentar Trots det dramatiska börsåret finns det gott om aktivt förvaltade Sverigefonder som klått index. Placera har sammanställt listan över årets vinnarfonder, gemensamt är att de oftast avviker mycket från index.

Det har varit turbulent på Stockholmsbörsen i spåren av coronapandemin. När det var som mörkast och investeringsviljan hade bottenkänning den 23 mars, var det breda aktieindexet som innehåller alla bolag noterade på Stockholsmbörsen ner närmare 30 procent sedan årsskiftet.

De mindre bolagen på Stockholmsbörsen blåste det ännu hårdare kring. Carnegie Småbolagsindex som inte har med de absolut största bolagen på Stockholmsbörsen backade hela 35 procent. SIX30 Return index som bara omfattar det 30 största och mest handlade aktierna klarade sig lite bättre med en nedgång på knapp 27 procent.

OMXS30, Carnegie Small cap index & SIX Return Index

Det är uppenbart att årets tuffa inledande nedgång drabbade de största bolagen på Stockholmsbörsen minst. Men i takt med ökad investeringsvilja och större risktagande är alla tre indexen på plus sedan årsskiftet. Det tydligt att vi hittar de största vinnarna bland mindre och medelstora bolag.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”. Listan innehåller totalt 93 fonder. Det är tydligt att ovanligt många har klått index och hela 60 av 93 fonder är på plus sedan årsskiftet.

Bästa indexfond är PLUS Mikrobolag Sverige Index med en uppgång på knappt 9 procent. Fonden investerar i ett index som följer de 100 minsta bolagen noterade på Stockholmsbörsen.

Årets topplista har en tydlig dominans av aktivt förvaltade fonder med fokus på mindre och medelstora bolag. Bara två av fonderna på  tio i topp listan har fokus på storbolag.

Överst hittar vi den aktivt förvaltade småbolagsfonden Enter Småbolagsfonden. Fonden förvaltas av Jon Hyltner. Totalt har fonden 39 investeringar med fokus på tillväxtbolag. Största sektor är industribolag på 31 procent följt av teknikbolag på 21 procent, vilket är en tydligt övervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i fyra sektorer.

Största bolag är Stillfront Group på 5 procent, aktien hör också till fondens bästa bidragsgivare i år. Näst största bolag är BHG Group med ett börsvärde på 11 miljarder kronor. Bolaget är återförsäljare av bygg- och heminredningsprodukter för bland annat kök och badrum och gick tidagare under namnet Bygghemma.

Consensus Sverige Select är en all cap fond som investerar i bolag oberoende av storlek på företagen.  Fonden är listad som en Sverigefond av Morningstar. Det är en koncentrerad portfölj som gäller på 43 innehav. Även här har investeringarna en lutning åt mer snabbväxande tillväxtbolag. Fondens största sektor är kommunikationsbolag på knappt 30 procent. Anledning till sektorns dominans är att mjukvarubolag som spelutvecklare klassificeras inom kommunikationssektor.

Även här är hittar vi spelutvecklaren Stillfront Group som fondesn största innehav på knappt 9 procent. I år har aktien stigit hela 138 procent och på tre år smått otroliga 838 procent och hör till fondens bästa bidragsgivare i år.

På tredje plats har vi Spiltan Småbolagsfond. Den hette tidigare Spiltan Aktiefond Sverige och förvaltas av Per Andersson och Jörgen Wärmlöv. Fonden innehåller främst små- och medelstora bolag. Totalt investerar fonden i 20 till 30 stycken, och uteslutande bolag som lever upp till Spiltans investeringskriterier.  

Största sektor är Industribolag som utgör en tredjedel av fonden. Teknikbolag är näst störst på drygt 20 procent.  Bolagen i fonden har en tydlig tillväxtbolagskaraktär.

Största bolag är BHG group på 6 procent följt av hjälmsäkerhetsbolaget Mips på 5,7 procent. Båda bolagen hör till årets bästa bidragsgivare till fonden.

Handelsbanken Sverige (A1 SEK) är den andra fonden på listan som är kategoriserad som en Sverigefond av Morningstar. Förvaltare är Oscar Karlsson sedan 2016. Fonden har stigit betydligt mer än storbolagsaktieindex under året.

Fondens innehav är koncentrerat  till drygt ett 50-tal bolag. Största sektor är industribolag på 33 procent följt av stabila och defensiva komunikationsbolag på 25 procent. Största innehav är spelutvecklaren Embracer Group på 6,8 procent som klassas som ett kommunikationsbolag. Näst störst är investmentbolaget Investor med 6,4 procent.

Bland fondens bästa bidragsgivare i år hittar vi två spelutvecklare. Embracer som har en kursuppgång på 92 procent och Stillfront på 125 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -