På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen klättrar vidare, Boliden vinnare

Börsen Stockholmsbörsen gick vid lunchtid på tisdagen framåt på bred front i en hausseartad tendens. Förhoppningar om ytterligare stimulanser i USA gav bränsle till uppgången liksom statistik från Kina som visade på en inbromsning av nedgången i landets producentpriser.

Även påståenden från Rysslands president Putin om att landet tagit fram ett coronavaccin kan ha gett stöd.

Något efter klockan 12 hade storbolagsindex OMXS30 stigit 2,2 procent till nivån 1.787. Omsättningen låg på 7,2 miljarder kronor. Även på de ledande Europabörserna syntes rejäla uppgångar där DAX var upp 2,7 procent i Frankfurt och CAC40 steg med 2,6 procent i Paris.

Inom storbolagsindex i Stockholm låg alla aktier på plus. Sandvik och SKF hade bäst utveckling med en uppgång på drygt 4 procent vardera. Kinnevik och Getinge lyckades med uppgångar på 0,6 respektive 0,8 procent däremot inte nå till marknadens uppgång som helhet.

Boliden, som fått höjd rekommendation till köp hos Danske Bank, steg 3,4 procent.

Ljudboksbolaget Storytel föll cirka 8,5 procent i inledningen efter morgonens delårsrapport där helårsprognosen för streamingintäkter och intäktstillväxt skruvades ned något. Storytelaktien har stigit 121 procent det senaste året och med 26 procent de senaste tre månaderna.

Även diamantproducenten Lucara Diamond var ned, aktien backade 2,4 procent efter förlust i andra kvartalet. Den fullständiga effekten av covid-19 på Lucaras verksamhet och produktion för 2020 är fortfarande mycket osäker och därför fortsätter Lucara att inte ge någon prognos för helåret.

Ljudbokbolagets vd Jonas Tellander sade till Direkt att

tillväxten "försvann i princip helt under juli" i flera utomnordiska länder, såsom Ryssland, Turkiet, Indien och Italien, när länderna öppnade upp efter coronanedstängningarna.

Spelutvecklaren Paradox gick åt andra hållet och klättrade 1,7 procent efter ökad vinst och försäljning i det gångna kvartalet.

Även bettingunderleverantören GIG, Gaming Innovation Group, handlades uppå efter morgonens delårsrapport med ökat resultat för kvarvarande verksamhet. Aktien steg 1 procent.

Likaså rapportaktuella Moberg Pharma gick mot strömmen då aktien handlades ned drygt 4 procent.

På Köpenhamnsbörsen lyfte vindkraftbolaget Vestas Wind över 7 procent efter en rapport med klart högre omsättning än väntat. Rörelseresultat på 34 miljoner euro hamnade under förväntningarna men tyngdes av extraordinära poster i form av garantiavsättningar på 175 miljoner euro.

Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdagen den 11 augusti

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -