På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport De amerikanska börserna utvecklades mixat under gårdagen. Morgonens utveckling i Asien har varit positiv. Ledande terminer indikerar en uppåtgående öppning för OMXS30.

I New York fortsatte indexen utvecklas i samma riktningar som i fredags. Fokuset på börserna var fortsatt de sino-amerikanska spänningarna och den amerikanska inrikespolitiken. Kina startade veckan med att införa sanktioner mot vissa amerikanska politiker och i USA fortsatte diskussionerna om vidare stödpaket. Industritunga Dow Jones gick likt i fredags bäst med en uppgång på 1,3 procent. Breda S&P 500 avancerade 0,3 procent och tekniktunga Nasdaq Composite fortsatte tappa med ett fall på 0,4 procent.

På oljemarknaderna vände sentimentet uppåt och stora delar av fredagens fall återhämtades. WTI avancerade 0,7 dollar till ett fatpris på 41,9 dollar och Brent noterades upp 0,6 dollar till ett pris på 45,0 dollar per fat.

Bland basmetallerna var måndagens utveckling mixad. I topp låg koppar med en uppgång på 2,6 procent följt aluminium som handlades upp 1,3 procent. Tennets utveckling var blygsammare med en uppgång på 0,2 procent. Zink och bly föll med 0,1 respektive 0,7 procent och nickel var i botten, ned 1,0 procent. Guldet fortsatte falla från sina tidigare toppnivåer och handlades ned 9,0 dollar under dagen vilket resulterade i ett pris på 2025,5 dollar per uns.

Bolagsvis fortsatte diskussionerna och spekulationerna kring ett eventuellt köp av den kinesiskt ägda applikationen TikTok vilken Trump lovat förbjuda om den ej köps av ett amerikanskt företag. Twitter har kommit fram som en potentiell köpare och ska ha varit i diskussioner om ett uppköp, Microsoft har hittills framstått som den främsta kandidaten till att köpa plattformen. Twitter avancerade 0,8 procent medan Microsoft backade 2,0 procent. Eastman Kodak, företaget mest känt för sin långa historia inom fotoindustrin, fortsätter fånga uppmärksamhet. Aktien gjorde en enorm rusning i slutet på juli följande beviljandet av statliga lån för att påskynda läkemedelstillverkning. Under måndagen meddelandes att lånet kommer frysas tills anklagelser för insider-handel innan ruschen har utretts. Vid stängning hade aktien backat hela 28,2 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 0,57 procent.

I Asien har morgonens utveckling varit god med breda uppgångar. Hang Seng har öppnat starkt och är upp 2,5 procent. Nikkei 225 noteras upp 1,9 procent och Shanghai Composite har avancerat 0,7 procent.

I Sverige tar rapporterna fart inför en vidare intensiv vecka. Dagsaktuella är: ArcAroma, Carbiotix, Drillcon, Gaming Innovation Group, Lundin Gold, Moberg Pharma, Paradox Interactive, Storytel och Tethys Oil.

På makroarenan ser vi fram ett emot antal större statistiksläpp under dagen. Först ut brittisk arbetsmarknadsstatistik (kl. 10:30) som bland annat täcker genomsnittliga inkomster, antalet anställda och antalet arbetslösa. Dagens andra tunga släpp är Tysklands ZEW-index (kl. 11.00) som ger en mätning av framtidsutsikter för det kommande halvåret. Under eftermiddagen är det USA-fokus, först kommer PPI för juli (kl. 14:30) och dagens avslutas med API:s veckovisa oljestatistik.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -