USA-paket och Kinaspel styr börsen

Makroveckan Börsresan uppåt har fortsatt i inledningen av augusti. Nu väntar marknaden spänt på besked kring ett amerikanskt stödpaket och hur det allt mer spända läget mellan USA och Kina kommer att utvecklas.

Augustibörsen fick en flygande start och den svenska börsen steg med lite drygt 2,5 procent under den första veckan. Det var i linje med USA och något bättre än genomsnittet i EMU-området. Kronan har stärkt något mot dollarn, som nu kostar 8,74 kronor, men tendensen är ändå att kronan kommit in i en lugnare fas. Handelsvägt, KIX-index, har den legat mer eller mindre stilla under de senaste två veckorna.

Konjunkturstatistiken som rullats ut under inledningen av augusti har till övervägande del varit positiv, vilket spätt på riskaptiten. Det svenska inköpschefsindexet för industrin kröp åter över den viktiga 50-nivån medan tjänsteindexet steg till 54,8. Att dessutom amerikansk sysselsättning steg något mer än väntat i juli bidrog också till optimismen.

Det finns dock två frågor som oroar marknaden och som kommer att styra mycket av riskaptiten under veckan som kommer.

Det första är att den amerikanska kongressen ännu inte lyckats komma överens om ett nytt stödpaket. Diskussionerna fortsätter och republikaner och demokrater väntas presentera ett paket under kommande veckan. Risken är dock stor att paketet, i nuläget, blir mindre än vad marknaden hoppats på och det kan få negativa konsekvenser för börsen. Blir det däremot ett paket omfattande någonstans mellan 1 000 och 2 000 miljarder dollar lär marknaden dra en djup suck av lättnad.

President Trump har däremot redan, via presidentorder, presenterat ett eget krispaket men det är högst osäkert om han har mandat och stöd för en sådan åtgärd. Så det är nog bättre att hoppas på att kongressen kommer överens.

Den andra stora frågan är vad som händer i relationen USA vs Kina. Det sker nu en successiv upptrappning i konflikten mellan länderna. Nu ska länderna dessutom ha en genomlysning av hur handelsavtalet har implementerats och det kan bli en hel del hårda diskussioner. Vår syn på Pacera har hittills varit att marknadsaktörerna tagit konflikten mellan USA och Kina med viss ro så länge det inte ruckas på handelsavtalet. Därför får man verkligen hoppas på att handelsavtalet håller.

makroområdet är det annars en ganska lugn vecka. I alla fall jämför med förra veckans urladdning.

Det kommer en del intressanta inflationssiffror. Svenska och amerikanska kommer på onsdag. Nu påverkar visserligen inte inkommande inflationssiffror centralbankernas politik i någon större utsträckning men det börjar snart bli dags att blicka mot inflationssiffrorna framöver och hur Corona-krisen påverkar prisbilden.

Onsdagens BNP-siffror från Storbritannien blir också intressant läsning. Det är ju det landet i Europa som ser ut att drabbas allra hårdast och ett väntat BNP-fall på 22,5 procent lär bli ett dystert bottenrekord för det andra kvartalet.

Konjunkturinstitutet publicerar en uppdaterad konjunkturprognos på torsdag. En viss uppjustering väntar vi oss, men det kanske mest intressanta blir vad de säger om arbetslösheten och behovet av nya finanspolitiska stimulanser.

Veckan avslutas med industriproduktions- och detaljhandelssiffror från USA och Kina. Återhämtningen i Kina har hittills imponerat storligen och bland annat drivit upp en del råvarupriser rejält.

Måndag

Norsk inflation väntas ha stigit något från en redan hög nivå. Det lär ändå inte bekymra den norska centralbanken men kan ge ett visst utslag i form av en starkare norsk krona. Något som i så fall skulle kunna spilla över på den svenska.  Dessa valutor har i de närmaste utvecklats parallellt sedan inledningen av april. Intressant också att se hur de svenska hushållens konsumtion såg ut i juni.

Tisdag

ZEW-index, som mäter förväntningarna bland institutionella investerare och analytiker, väntas fortsätta att visa betydande framtidsoptimism, men det sker samtidigt från ett ovanligt svagt utgångsläge. Humöret bland amerikanska småföretagare väntas ha stigit och börjar närma sig mer normala nivåer. Ännu är det dock en bra bit upp till toppnivåerna från 2018.

Onsdag

BNP-utvecklingen i Storbritannien väntas visa det största fallet bland mer utvecklade ekonomier under andra kvartalet när Coronakris läggs på Brexitoro. Inte att förvåna har pundet gått svagt under året. Börjar dessutom bli dags att ta inflationssiffror i lite mer beaktande även om nivåerna knappast skrämmer. Kan dock bli betydligt högre inflationstal under inledningen av nästa år.

Torsdag

Konjunkturinstitutet presenterar en uppdaterad konjunkturprognos. Vi gissar att det blir en mindre uppjustering av liggande prognos trots att det globala Corona-hotet knappast är över. Osäkerheten är därmed fortsatt stor, vilket vi är säkra på att Konjunkturinstitutet kommer att poängtera.

Fredag

Kina är en av de ekonomier som kommit längst i återhämtningen. I juli väntas även detaljhandeln ha nått upp i nivåerna från fjolåret medan industriproduktionen ligger en bit över. Kina har dock andra bekymmer att brottas med. Amerikanska detaljhandel och industriproduktion väntas ha fortsatt uppåt i juli men i en betydligt lugnare takt än i juni. Hushållshumöret ligger dock kvar på en låg nivå.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -