Börsen idag: Positiv veckostart att vänta

Morgonrapport De amerikanska börserna utvecklades blandat under fredagen. Morgonens utveckling i Asien har varit mixad. Ledande terminer indikerar en positiv öppning för OMXS30.

I USA var politiken och statistiken i fokus under fredagen. Medan bättre arbetsstatistik bättre än väntad brett stärkte investerarföretroendet för en ekonomisk återhämtning så sänktes teknik när Trump tog sikte på ännu ett kinesiskt företag. Den här gången var det chattjätten WeChat, ägt av Tencent, och amerikanska företag har fått 45 dagar på sig att sluta göra affärer med företaget rapporterade Financial Times. Industritunga Dow Jones stärktes av jobbrapporten och avslutade dagen upp 0,2 procent, breda S&P 500 avancerade marginellt med en uppgång på 0,1 procent och tekniktunga Nasdaq Composite föll 0,9 procent efter Trumps eskalation.

Bland råvaror var utvecklingen under dagen negativ. Utveckling för oljorna Brent och WTI var identisk när de föll 0,7 procent vardera. Detta gav ett pris på 44,4 dollar per fat för Brent och 41,3 dollar per för WTI.

Basmetallerna utvecklades i samma riktning som oljan under dagen. Värst gick det för koppar som föll 3,8 procent följt av bly som backade 1,9 procent. Aluminium var ned 1,0 procent och zink 0,8. Nickel och tenn noterades ned 0,6 procent vardera. Guldet vände ned från sina toppnivåer under dagen och föll 31,0 dollar till ett pris på 2032,1 dollar per uns.

Bolagsvis var Uber i fokus under dagen efter att ha rapporterat ett sämre resultat än väntat. Företagets taxitjänst påverkades negativt av pandemin medan matleveranstjänsten dubblade sin omsättning under pandemin. Vid stängning var aktien ned 5,2 procent. På uppsidan sågs leveransföretaget United Parcel Service, oftast förkortat UPS, som presenterade en ny prisplan med högre kostnader för stora kunder. Företaget har redan sett en stor ökning av leveranser under coronakrisen. Aktien avancerade 7,9 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen noterades upp 3 punkter till 0,57 procent.

I Japan är det idag en helgdag och börsen håller följaktligen stängt. Samtidigt har Shanghai Composite tagit ett språng på 0,8 procent under morgonen medan Hang Seng ligger 0,2 procent ned.

I Sverige trillar det in ett antal rapporter under dagen, de dagsaktuella bolagen är Hybricon Bus Systems, Recyctec Holding och Toleranzia.

På makroarenan ser vi fram emot en lugn dag, dagens noterbara händelse är den amerikanska JOLTs job openings-rapporten för juni (kl. 16:00), som mäter antalet nya arbetstillfällen i landet. Arbetsmarknadsrapporter har under året fått stor uppmärksamt som indikatorer på i vilken grad ekonomier åter har tagit fart efter nedstängningar.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -