På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investera i europeiska tillväxtaktier

Fondkommentar Allt fler på finansmarknaden håller fast vid att europeiska aktier kan ha en starkare utveckling än de amerikanska framöver. Placera har hittat en spännande investering som satsar på europeiska tillväxtbolag.

Under flera år har de globala investerarna varit underviktade europeiska aktier. Med facit i hand har det varit en bra strategi. De europeiska aktiemarknaderna har haft en medioker avkastning de senaste fem åren. Ett brett Europaindex som innehåller Euroland, Storbritannien, Schweiz och de nordiska börserna har bara 13 procent i avkastning på fem år, vilket är riktigt svagt. Stockholmsbörsen hör till Europas stjärnor med en avkastning på runt 40 procent med utdelningar inräknat.

Samtidigt har de amerikanska börserna ångat på. Nasdaq-börsen har mer än fördubblat sitt värde och S&P 500-index har en 75-procentig uppgång. Det är tydligt var man föredragit att haft sitt kapital placerat de senaste åren.

Den stora skillnaden i avkastning har gjort att förhållandet mellan amerikanska aktier och europeiska aktier är den högsta på 70 år. Den amerikanska aktiekursuppgången varit väldigt ojämn och enbent. Mycket är drivet av de amerikanska tillväxtbolagen. De fem största amerikanska bolagen har i år stigit igenomsnitt 35 procent.

Amazon har stigit närmare 75 procent och Apple drygt 50 procent i lokal valuta. De övriga 495 bolagen i S&P 500 index har igenomsnitt backat med minus 4 procent.

Det finns flera faktorer som talar till Europas och europeiska bolags fördel. Det mest uppenbara är en betydligt lägre värdering. Corona ser ut att hanteras betydligt bättre i Europa. I USA står ett nytt presidentval för dörren, samtidigt som EU är mer enat och beslutsfähigt än på länge och den politiska risken framstår som mindre osäker här.

Förutom att centralbanker på båda sidor Atlanten skjutit in rejäla stimulanser till finansmarknaden har EU nu fattat beslut om det enorma stimulanspaketet på hela 750 miljarder euro.

Det är faktorer som talar för att den europeiska återhämtningen kan vara både snabbare och starkare än den amerikanska. Frågan är om inte flera av de globala investerarna börjat köpa europeiska aktier till förmån för de amerikanskaEtt tecken på det ökade intresset skulle vara den betydande euroförstärkningen den senaste månaden på runt 4 procent. Det är den starkaste utvecklingen för euron mot dollarn sedan september 2012.

Vill du öka din europeiska exponering har jag hittat en intressant börshandlad fond som investerar i ett index som följer de stora europeiska tillväxtbolag.

Euro STOXX Total Market Growth Large Index innehåller europeiska tillväxtföretag i euroland. Alltså bolag och länder som har euro som huvudvaluta. Indexet omfattar företag inom de flesta branscher. Urvalet till indexet är baserat på sex faktorer: p/e-tal, framtida p/e-tal, pris/bokfört värde, framtida pris/bokfört värde, prognostiserad vinstutveckling och direktavkastning. Utifrån rankingen för bolagens sex faktorer skapas ett urval av aktier som visar högst statistiska värden. Urvalet sker två gånger per år.

STOXX Total Market Growth Large Index består av ett sjuttiotal bolag och är marknadsviktat. Det innebär att varje bolag får vid varje urvalstillfälle en vikt utifrån bolagets marknadsvärde.

Indexet ligger till grund för en börshandlad fond som förvaltas av världens största kapitalförvaltare BlackRock iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETF.

De fem största innehaven utgör precis som det underliggande indexet 27 procent av fondens värde. Fonden har en tydlig lutning åt stora tillväxtbolag. För närvarande hittar vi det tyska mjukvarubolaget SAP, Europas största teknikbolag, som det största innehavet med en vikt på 7,8 procent.

Det följs av Amsterdambörsens största bolag ASML Holding. Huvudkontoret ligger i Veldhoven och marknadsvärdet är 122 miljarder euro. Bolaget utvecklar, tillverkar och marknadsför halvledartillverkningsutrustning och speciellt maskiner för produktion av integrerade kretsar. 

Franska bolag utgör största delen i fonden och i index med knappt 32 procent. Näst största vikt har tyska bolag på 23 procent. Fonden är som väntat tekniktung, runt 23 procent är klassificerade som teknikbolag. Näst största sektor är dagligvarubolag på 17 procent. Här hittar vi holländska Unilever som bland annat äger varumärkena Knorr och Flora som finns i svenska dagligvarubutiker. Tredje största sektor är sällanköpsvaror på 16 procent. Franska lyxvarukonglomeratet LVMH är sektorns största bolag.

I år är fondens avkastning minus 5 procent, vilket är bättre än breda europaindex som backat närmare 12 procent. Fonden förvaltar idag drygt 800 miljoner kronor.

iShares är pionjären inom ETF:er. Moderbolaget Blackrock förvaltar totalt drygt 7 000 miljarder dollar. Förvaltningsavgiften för iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETF är 0,4 procent. Likviditeten i fonden är bra och spreaden – skillnaden mellan köp och säljkurs – är liten.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -