Viktiga besked väntar, USA i fokus

Makroveckan Veckans huvudnummer på makroagendan är inköpschefsindexen för juli och amerikanska sysselsättningssiffror. Dessutom ska amerikanska politiker förhoppningsvis komma överens om ett nytt krispaket.

Börserna i Europa tappade lite av modet under förra veckan och Europabörsen (Stoxx 600) backade med 3,0 procent. Den svenska börsen tappade något mindre och uppgången i juli landade runt 4 procent. Det var fjärde månaden i rad som börsen steg.

I USA fortsatt däremot börsuppgången under förra vecka och S&P500 var upp med 1,7 procent. Mycket av den börsuppgången förklaras av starka börsrapporter, framför allt från Tech-stjärnorna. Inte mindre än 90 procent av de amerikanska börsföretagen har för övrigt slagit prognoserna, ofta med bred marginal. En förklaring är förstås att det varit osedvanligt svårt att göra prognoser för det andra kvartalet.

Den amerikanska dollarn har å sin sida fortsatt att tappa och handlas nu kring 8,78 kronor, efter att ha återhämtat en del av förra veckans fall under helgen.

På finansmarknaden fortsätter man att kastas lite mellan hopp och förtvivlan även om det är optimisterna som just nu dominerar börsen. Den globala smittspridningen är fortsatt allvarlig men så länge konjunkturkurvorna fortsätter att peka uppåt tycks marknaden ändå vara nöjd. De rekordsvaga BNP-utfall som redovisades under förra veckan togs mest emot med en axelryckning och bekräftar snarare att nya stimulansåtgärder kommer att behöva se dagens ljus.

Därför blir det under veckan som kommer också mycket fokus på det nya krispaket som diskuteras i den amerikanska kongressen. Mycket av de åtgärder som sattes in i samband med Coronautbrottet löpte ut i slutet av juli så ett nytt paket måste lanseras i närtid. Om inte, kan det bli oroligt på börsen. Striden tycks i huvudsak gälla hur det förnyade arbetslöshetsunderstödet ska se ut. Både republikanerna och demokrater är annars övertygade om behovet av ett nytt krispaket, även om de sistnämnda vill se större satsningar än de 1 000 miljarder dollar som republikanerna föreslagit.

En annan amerikansk händelse som det kan vara värt att hålla koll på är att Joe Biden tydligt ska utnämna sin vicepresidentkandidat. De kortsiktiga marknadsrörelserna lär bli små men det kan vara intressant ur ett mer långsiktigt perspektiv. Inte minst hur det kommer att påverka Bidens möjligheter att vinna det kommande presidentvalet.

Annars är ju det här första veckan i månaden vilket betyder att makroagendan är fullmatade med viktiga konjunkturdata.

Inköpschefsindexen för industrin (måndag) respektive tjänstesektorn (onsdag) blir förstås viktiga värdemätare på hur snabb den globala återhämtningen de facto är. Vår förhoppning är att indexen ska fortsätta upp och att det i högre grad än tidigare ska bero på att företagens beskrivning av nuläget stärks. Tidigare har det främst varit framtidsutsikterna som drivit upp indexen.

En annan mycket viktig värdemätare för börs och konjunktur blir de amerikanska sysselsättningssiffrorna för juli som publiceras på fredag. Oron för den amerikanska sysselsättningsutvecklingen har stigit under senare tid då veckostatistiken rört sig lite i fel riktning.  Skulle sysselsättningsutvecklingen bli svagare än väntat kan oron för den amerikanska återhämtningen tillta, vilket i sin tur kan ge negativa utslag på börsen.

För svenskt vidkommande ser vi kanske främst fram mot BNP-siffran för årets andra kvartal som publiceras på onsdag. Ett brant fall är att vänta men förhoppningen är ändå att svensk ekonomi klarats sig bättre än många andra länder. Blir det fallet även under andra kvartalet så kan det ge kronan lite extra vind i seglen.     

 

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det väntas fortsatta uppgångar och förhoppningen är att det den här gången ska vara beskrivningen av nuläget som skruvas upp. Tidigare uppgångar har i huvudsak förklarats av stigande framtidsförväntningar.

 

Tisdag

Konjunkturinstitutet publiceras sin extramätning av hur Corona-krisen slagit på företagens aktivitet och risken för regelrätta konkurser. Kurvorna har rört sig i rätt riktning under senare tid men kanske lite för tidigt att helt blåsa faran över. Framför allt vad avser lite mindre företag.

 

Onsdag

Nu är det dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Här kan det bli lite blandade resultat efter mycket kraftiga uppgångar i juli samtidigt som smittspridningen tagit förnyad fart i stora delar av världen. Det svenska indexet borde i sin tur ta ett rejält skutt uppåt. De svenska BNP-siffrorna väntas visa på ett brant fall under andra kvartalet men som helhet ska vi ha klarat ekonomin bättre än många andra länder.

 

Torsdag

Bank of England lämnar räntebesked. Inga stora nyheter väntas men signalerna kring framtida räntesättning och synen på den ekonomiska återhämtningen kan förstås ge tydliga utslag på pundet.

 

Fredag

Fullt fokus på den amerikanska sysselsättningssiffran. Efter en imponerande återhämtning på arbetsmarknaden under de senaste månaderna har det kommit vissa tecken på att arbetsmarknaden åter är på väg att svalna av. Så det är med stor spänning som marknaden ser fram mot julisiffran och var den landar kan komma att betyda en hel del för börsutvecklingen i augusti. Väntat är en sysselsättningsuppgång på runt 1,5 miljoner.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -