På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rapportfloden: Blandade resultat

Q2 Akelius och Peckas Naturdodlingar har rapporterat.

Heineken redovisar en omsättning i linje med förväntat under andra första halvåret. Rörelseresultatet var lägre än väntat. Jämfört med föregående år sjönk vinsten.

Heineken vinstvarnade i juli inför halvårsrapporten. Bolagets vinstvarning kommer i samband med att bolaget påverkats betydande av covid-19-pandemin. Den har tidigare tvingat bolaget att dra tillbaka guidningen för 2020 den 8 april.

Omsättningen sjönk 19,2 procent till 9,24 miljarder euro (11,44). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 9,17.

Rörelseresultatet blev 827 miljoner euro, väntat rörelseresultat var 995 miljoner euro. Rörelsemarginalen var 9,0 procent (15,6).

Resultat per aktie hamnade på -0,52 euro, vilket är sämre än analytikerkonsensus som låg på 0,41.

Heinekens aktie handlas ned cirka 3 procent under morgonens handel på cirka 80 euro per aktie. Aktiekursen kan jämföras med analytikernas riktkurs på 85,67 euro per aktie, enligt en sammanställning från Bloomberg.

Fisk- och grönsaksodlingsbolaget Peckas Naturodlingar redovisar ökade intäkter samtidigt som förlusten steg i andra kvartalet 2020 jämfört med samma kvartal i fjol. Bolaget drar tillbaka sin tidigare prognos om positivt kassaflöde 2021.


Nettoomsättningen steg 85,0 procent till 3,7 miljoner kronor (2,0).

Rörelseresultatet blev -3,5 miljoner kronor (-2,6).

Resultatet före och efter skatt var -3,7 miljoner kronor (-2,7). Resultat per aktie hamnade på -0,52 kronor (-0,62).

Bolaget har under det gångna kvartalet utvärderat den tidigare prognosen om att nå positivt kassaflöde under 2021. Prognosen revideras nu och positivt kassaflöde bedöms inte längre som sannolikt under 2021. Då det råder stora osäkerheter i Sverige och omvärlden på grund av den pågående pandemin väljer bolaget att inte lämna någon ny prognos för när positivt kassaflöde kan uppnås. En av anledningarna är stora osäkerheter kring efterfrågan från Horeca-segmentet i framtiden. Att nå positivt kassaflöde är dock prioriterat och arbete pågår för att det ska nås så snart som möjligt, skriver bolaget i delårsrapporten. Horeca är en förkortning för Hotel/Restaurant/Café.

- Det faktum att försäljningen stadigt ökar och att vi säljer slut det vi producerar går inte att tolka på något annat sätt än att våra produkter är väldigt uppskattade på marknaden. Konsumenters medvetenhet om hållbarhet ökar ständigt och dessutom har en debatt om Sveriges självförsörjningsförmåga tagit fart i och med den pågående pandemin. Detta är båda saker som har stor potential att gynna oss både på kort och lång sikt. Jag är övertygad om att vi bara har sett början av en revolution inom hållbar livsmedelstillverkning och det faktum att vi leder den utvecklingen tror jag kommer vara en stor fördel för oss i framtiden, kommenterar vd Mattias Gemborg i delårsrapporten.

Bostadsfastighetsbolaget Akelius hyresintäkter uppgick i andra kvartalet 2020 till 119 miljoner euro (124). Driftöverskottet blev 66 miljoner euro (66).

"Framtiden är mer osäker än vanligt och bolaget har intagit en försiktig inställning till nya investeringar för att upprätthålla ett stabilt finansiellt läge", skriver VD Ralf Spann.

Vid utgången av juni uppgick fastighetsbeståndets värde till 11.986 miljoner euro. Fastigheterna hade en positiv värdeförändring om 55 miljoner euro vilket motsvarar 0,1 procent.

Den brittiska banken HSBC - tillgångsmässigt den största i Europa - presenterade ännu en dyster kvartalsrapport för det andra kvartalet.

Påverkan från covid-19-pandemin, och bankens försök att återigen fokusera på sin asiatiska kärnmarknad trots de ökande politiska konflikterna mellan USA och Kina, tyngde resultatet.

Vinsten för den globala brittiska banken med asiatiska rötter föll 96 procent till 192 miljoner dollar. Samtidigt som banken reserverade 3,8 miljarder dollar för kreditförluster i kvartalet, en summa som är sju gånger högre än vad som sågs samma period föregående år.

HSBC har även, likt sina brittiska sektorkollegor, dragit in utdelningarna efter förfrågan från Englands Centralbank (BOE).

Banken kommer att påskynda de tidigare aviserade planerna som tillkännagavs i februari för att effektivisera verksamheten genom att minska arbetsstyrkan med 15 procent av dess 235.000 anställda.

Minskningarna ska ske primärt inom affärsområden och kundrelationer i USA och Europa för att åter fokusera på den mer lönsamma asiatiska marknaden.

HSBC grundades i Hong Kong och Shanghai på 1860-talet och gör det mesta av sin vinst i Hong Kong och Kina.

Banken som fallit drygt 42 procent i år, föll ytterligare 3,4 procent under måndagsmorgonen.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -