Teknikfonder på köptoppen i juli

Fonder Juli månads mest köpta fondkategori är teknikfonder, det visar statistik från Avanza.

Spararna köper aktiefonder för fjärde månaden i rad, men har fortfarande större summor än vanligt kvar vid sidlinjen i kontanter.

”Överraskande starka rapporter där vinstutfallet på många håll inte blev lika illa som befarat, har lett till en mycket stark julibörs. Sedan årsskiftet har nu börsen klättrat sig över nollstrecket”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 3,2 fondaffärer per fondkund i juli. Det är 23 procent fler än i fjol, visar statistik från 661 900 fondkunder hos Avanza.

Köplistan i juli domineras av teknikfonder.  

”Teknikbolagen har hållit emot bra i vårens börsturbulens och fonderna tillhör årets riktiga vinnarfonder. Det har uppmärksammats av spararna och varannan fondkrona går i juli till teknikfonder”, säger Johanna Kull.

Johanna Kull

Fonderna är en bra krydda i svenskarnas annars relativt bank- och verkstadstunga portföljer. Man får dock exponering mot de stora teknikbolagen även via en traditionell globalfond. De består till dryga hälften av amerikanska aktier, vilka har en tydlig övervikt i just teknikbolag.

Mest köpta

Mest sålda

Teknikfonder

Läkemedelsfonder

Sverigefonder

Fastighetsfonder

Globalfonder

Korträntefonder (Euro)

Blandfonder

Östeuropafonder

Nordamerikafonder

Rysslandsfonder


Sverigefonder
är månadens näst mest köpta fonder.

”I köpen av Sverigefonder märks en tydlig trend mot billiga indexfonder. Sju av tio sverigefondskronor går till fonder med under 0,4 procent i total avgift. Den andra kategorin som lockar är aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på små- och mellanstora bolag”, säger Johanna Kull.

Läkemedelsfonder är månadens klart mest sålda fonder.

”Spararnas tradition av att jojo-spara i läkemedelsfonder fortsätter. Efter att ha rusat till fonderna vid börsoron i våras, säljs nu fonderna på bred front. Här skulle sannolikt många gynnas av att ha en tydligare strategi. Att antingen ha en mindre del läkemedelsfond som ett defensivt inslag i portföljen och då vara mer långsiktig med detta, eller fokusera på breda och billiga indexfonder”, säger Johanna Kull. 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -