Spotify: sämre resultat än väntat

Aktier Musikstreamingföretaget Spotify redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2020 på -167 miljoner euro. Det framgår av delårsrapporten för det andra kvartalet.

Det var sämre än bolagets egna prognos som låg på ett intervall om -95 till -45 miljoner euro och som angavs i rapporten för det första kvartalet 2020.

Det var även sämre än S&P Global Market Intelligence snittestimat på -64,3 miljoner euro.

"Exkluderat påverkan av sociala kostnaderna relaterade till ökningen av aktiepriset under det andra kvartalet, skulle alla av våra nyckeltal ha kommit in vid eller över våra förväntningar", skriver bolaget i rapporten.

När Spotify-aktien ökar i värde ökar även den upplupna kostnaden härrörande från optionsprogram för anställda, medan när aktien sjunker i pris kommer kostnaderna att sjuka, heter det.

Vidare skriver bolaget att man för de anställda i Sverige, vilka är cirka 31 procent av det totala antalet, tvingas betala 31,42 procentiga skatter på de personaloptioner anställda väljer att nyttja.

Spotifys intäkter uppgick till 1,9 miljarder euro (1,7), jämfört med förväntningarna på 1,9 miljarder euro. Bolagets guidning var 1,75-1,95 miljarder euro.

Antalet premiumabonnenter steg till 138 miljoner (130 i slutet av första kvartalet). Här låg Spotifys guidning på 133-138 miljoner premiumabonnenter.

Spotify hade 299 miljoner månatliga aktiva användare under det andra kvartalet vilket var i toppen av bolagets egna guidning.

Bruttomarginalen i det andra kvartalet låg på 25,4 procent, högre än bolagets egna guidning om 23,3-25,3 procent.

Spotify skriver i rapporten att Nordamerika översteg förväntningarna. Indien presterade också bättre än väntat tack vare lyckade marknadsföringskampanjer, heter det.

Tillväxten i Nordamerika var två procentenheter högre än vad som uppnåddes i motsvarande kvartal föregående år.

"Tidigt i kvartalet observerade vi viss covid-relaterad svaghet (softness) i flera länder i våra tillväxtregioner", skriver Spotify.

Delar av Latinamerika och vad Spotifty benämner som "resten av världen" en tillväxttakt som var under förväntan i april och maj. Orsakerna var lägre kundintag, ökad kundomsättning samt Premium-kunder som inte betalade prenumerationsavgiften.

"Medan vi aggregerat avslutade under våra prognoser i dessa regioner så mer än kompenserade vår styrka i Nordamerika och andra områden den långsamma starten på kvartalet. I tillägg tror vi att det förbättrade momentum som vi såg i andra halvan av kvartalet har fortsatt in i det tredje kvartalet och vi räknar med att nå våra helårsmål", heter det.

Spotify-aktien handlades ned drygt 2 procent i den amerikanska förmarknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -