På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för ett teknikbolag.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och steg 1 procent till en slutnotering på 697 punkter. Investtechs algoritmer har identifierat stigande trender på kort-, medellång-, och lång sikt. Närmaste stödnivå återfinns runt 673 punkter i det kortsiktiga diagrammet. Kursen för indexet möter på motstånd runt 730 punkter på både medellång- och lång sikt.

Investtechs kortsiktiga hausseindex visar andelen av aktierna som har gett köpsignal som sista signal, och används som en indikation på andelen av investerarna som är optimister. Indexet står nu i 68, vilket gör att det är en övervikt av de kortsiktiga investerarna som är optimister. Det långsiktiga hausseindexet står i 66 vilket innebär att det på lång sikt också är en övervikt av optimister på marknaden.

Börsens insiders har både köpt och sålt aktier den senaste tiden. Den senaste veckan och månaden ligger köpandelen av insidertransaktionerna på 68 procent, vilket är lägre än det senaste året där köpandelen ligger på 77 procent. Majoriteten av insidertransaktionerna är fortsatt köp och aktier med insiderköp har statistiskt presterat bättre än aktier med insiderförsäljningar, och anses vara ett tryggare köp än andra aktier.

Sammantaget har vi rekommendationen Svagt köp för OMXSPI-indexet på medellång sikt (1-6 månader). Stora svängningar på kort sikt kan inte uteslutas. För långsiktiga investerare med en tidshorisont på över 24 månader är vår rekommendation att vara investerad i marknaden hela tiden, se specialartikel här.

Indexet är totalt sett tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

MTG har gått starkt under juli månad. Kursen rörde sig stadigt uppåt från 100 kronor till 115 kronor, ett intervall där det historiskt sett omsatts många aktier vilket kunnat locka fram säljare. Istället är det optimister som fortsätter driva kursen och under måndagen passerades en tidigare motståndsnivå vid 118 kronor på medellång sikt. Högt RSI indikerar positivt momentum och fortsatt uppgång. Nästa motstånd återfinns på lång sikt vid 160 kronor.


Aktien är också positiv vad gäller insynshandel vilket är ett fundamentalt sundhetstecken. Senaste rapporterade köp skedde den 24 juli till ingångskursen 115,61 kronor.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Peab B ligger i en stigande trendkanal på medellång- och lång sikt, vilket indikerar fortsatt uppgång och meravkastning mot marknaden enligt Investtechs forskning. RSI steg på grund av köptryck inför Q2-rapporten som presenterades den 17 juli. Trots en nära sidledes kursutveckling efter rapporten är RSI kvar på höga nivåer vilket indikerar att momentum är positivt, vilket förstärker trendbilden.

Vid 81 kronor har Investtechs algoritmer identifierat ett starkt stöd, vilket kan begränsa nedsidan. Reaktioner ned mot stödet, helst i kombination med relativt låg handelsvolym, skulle öppna upp för bättre ingångskurser. Närheten till stödet och avståndet till nästa horisontella motstånd vid 107 kronor antyder ett gynnsamt risk reward-förhållande.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Autoliv-avknoppningen Veoneer föll kraftigt under fredagen då bolaget presenterade sina siffror för det andra kvartalet. Även under måndagen föll kursen som nu är tillbaka i den nedåtgående trendkanal som Investtechs algoritmer identifierat på medellång sikt, vilket indikerar fortsatt svag utveckling med underavkastning mot marknaden enligt Investtechs forskning.

Negativ volymbalans, vilket innebär att kursen tenderat falla på dagar då handelsvolymen varit hög och stiga då den varit låg, är ett kortsiktigt svaghetstecken som förstärker trendbilden.  

Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Relative strength index (RSI) som momentumindikator

RSI är en mycket välanvänd indikator inom teknisk analys. Förkortningen RSI står för Relative Strength Index, och är ett mått på hur väl en aktie gått mot sig själv. Talet beräknas genom att se på styrkan på uppgångsdagarna i förhållande till styrkan på nedgångsdagarna över en bestämd period, vilket genererar ett värde mellan 0 och 100. En aktie som har stigit kraftigt i förhållande till reaktionerna tillbaka kommer ha ett högt RSI. På motsvarande sätt kommer en aktie som fallit mycket i förhållande till reaktionerna upp ha ett lågt RSI.

RSI används både som indikator om en aktie är översåld eller överköpt, och om den har positivt momentum, eller negativt momentum. Många investerare menar att RSI kan ge indikationer om att aktier har stigit eller fallit för mycket, och skall reagera tillbaka. Investtechs forskning antyder att en sådan överköpt- översålt-tolkning statistiskt inte stämmer med verkligheten. Investtechs statistik visar att aktier med lågt RSI (översåld) har fortsatt underprestera jämfört med marknaden medan aktier med högt RSI (överköpt) har fortsatt uppåt. Detta antyder att indikatorn främst bör användas som momentumindikator.

Diagrammet visar att översålda aktier med lågt 21-dagars RSI (rött diagram) tenderat att underprestera marknaden på tre månaders sikt, medan överköpta aktier med högt 21-dagars RSI (blått diagram) tenderat att överprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig utvecklingen på börsen under perioden för undersökningen. Läs mer om RSI här.

 

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -