Rapportfloden: Blandade resultat

Q2 Rapportfloden är igång med bland annat Poolia och Actic.

Det amerikanska industrikonglomeratet Honeywell redovisar ett justerat resultat per aktie på 1:26 dollar för det andra kvartalet 2020 (2:10).

Analytikernas förväntningar var ett justerat resultat på 1:24 dollar per aktie, enligt S&P Global Market Intelligence.

Intäkterna sjönk till 7,5 miljarder dollar (9,2). Väntat var intäkter på 7,3 miljarder dollar.

Det rapporterade resultatet var 1:53 dollar per aktie (2:10). Analytikernas förväntningar på det rapporterade resultatet var 1:23 dollar per aktie.

Veoneer redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar däremot minskad förlust.

Omsättningen sjönk 62,4 procent till 184 miljoner dollar (489).

Bolagets vd Jan Carlson skriver i en kommentar att komplexa utmaningar som regionala skillnader, globala leverantörskedjor, snabba leveransförändringar och andra faktorer gjorde det svårt att bedriva verksamheten effektivt.

Vd:n är ändå nöjd med bolagets insats.

"Trots extrema förutsättningar under kvartalet gav våra marknadsanpassningsinitiativ önskvärda effekter och vi är på god väg att nå våra effektivitetsmål för 2020. Under första och andra kvartalet har vi varit extra framgångsrika i förhandlingar med våra kunder, vilket återspeglas i andra kvartalets resultat. Vi fortsätter leverera förbättringar inom FoU och genomför andra kostnadseffektiviseringar som planerat", förklarar bolagschefen.

Bruttovinsten blev 3 miljoner dollar (77), med en bruttovinstmarginal på 1,6 procent (15,7). Detta hänförs till den lägre försäljningen.

Rörelseresultatet blev -64 miljoner dollar (-137).

Resultatet före skatt var -88 miljoner dollar (-152).

Resultatet efter skatt blev -90 miljoner dollar (-142).

Resultat per aktie hamnade på -0,80 dollar (-1,39).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -107 miljoner dollar (-70).

Vad gäller utsikter ser man framför sig en organisk försäljning driven av nylanseringar som väntas överstiga global fordonsproduktion.

Rörelseförlusten väntas bli mindre än 2019 års nivåer (för jämförbara enheter) och kassaflöde väntas bli negativt på cirka 200 miljoner dollar för andra halvåret 2020.

FoU, netto, väntas förbättras med mer än 100 miljoner dollar från 2019 för jämförbara enheter.

Storköksbolaget Electrolux Professional redovisar kraftigt minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar en förlust mot föregående periods vinst. Coronapandemin påverkade kvartalet kraftigt.

Omsättningen sjönk 39,3 procent till 1 489 miljoner kronor (2 455). Organiskt minskade försäljningen med 39,9 procent.

Ebita-resultat blev -4 miljoner kronor (418).

Rörelseresultatet blev -18 miljoner kronor (401).

Resultatet före skatt var -26 miljoner kronor (400).

Resultatet efter skatt blev -28 miljoner kronor (126).

Resultat per aktie hamnade på -0,10 kronor (0,44).

Operativt kassaflöde efter investeringar var 31 miljoner kronor (432).

Bolaget såg en gradvis förbättring i försäljningen under kvartalet.

"Försäljningen under kvartalet minskade med 40 procent men det förbättrades gradvis under kvartalet. I juni återhämtade sig försäljningen och den organiska försäljningen var -20 procent att jämföra med nedgångar på 50 procent i april och maj. Den procentuella försäljningsnedgången i början av juli är i nivå med juni. Vi tolkar detta som ett tecken på återhämtning", säger vd Alberto Zanata i en kommentar.

Han säger vidare: "För att öka flexibiliteten och anpassa vår kostnadsstruktur analyserar vi strukturel­la kostnadsbesparande initiativ. Ambitionen är att definie­ra och börja genomföra nya åtgärder under det andra halvåret 2020, vilka tillsammans med de redan genomförda aktiviteterna kommer att generera årliga kostnadsbesparingar på 100-150 miljoner kronor".

Finnair redovisar intäkter för det andra kvartalet på 68,6 miljoner euro (789).

Infronts analytikersammanställning inför rapporten indikerade intäkter på 48,7 miljoner euro.

Det jämförbara rörelseresultatet var -174 miljoner euro (47,2), medan snittestimatet indikerade -179 miljoner euro.

Finnair lämnar samtidigt vissa prognoser för det tredje kvartalet och kommer stegvis öka kapaciteten. I juli kommer antalet flygningar vara cirka 25 procent i jämförelse med samma period föregående år. I september väntas denna siffra ligga på cirka 50 procent. Någon intäktsprognos för det tredje kvartalet ges däremot inte, men bolaget räknar med att den jämförbara rörelseförlusten kommer vara av liknande magnitud som det andra kvartalet. Finnair upprepar vidare att intäkterna kommer minska väsentligt under 2020 i jämförelse med 2019. Vidare upprepas prognosen om en väsentlig jämförbar rörelseförlust.

Angående det andra kvartalet konstaterar vd Topi Manner att det karaktäriserades av en enda faktor, nämligen covid-19. Finnair gjorde en jämförbar rörelseförlust på cirka 2 miljoner euro per dag, vilket var i linje med den guidning som gavs i samband med rapporten för det första kvartalet.

Enligt Topi Manner innehöll perioden emellertid visst hopp och pekar på att efterfrågan på fraktflygningar hölls på en hög nivå. Frakt utgjorde 70 procent av intäkterna under kvartalet.

Aktien handlades ned med 4,2 procent i Helsingfors på fredagen.

I rapporten för det andra kvartalet delgav Kindred för första gången hur stor andel USA står för, och enligt speloperatörens vd Henrik Tjärnström är det uppmuntrande att jättemarknaden nu utgör 2,5 procent av koncernens totala spelöverskott.

"Vi hade ambitiösa planer men det är väldigt uppmuntrande att vi levererar på dem också", säger Henrik Tjärnström i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt och tillägger att det nu är upp till Kindred hur mycket som skall investeras i marknadsföring för att ta tillväxt i USA.

Enligt Henrik Tjärnström är det svårt att sia om påverkan från corona i USA, men han säger samtidigt att så här långt har bolaget närmast gynnats av pandemin då de landbaserade kasinona varit stängda och spelare dragits till onlinespel, något som tydligt synts i delstaterna Pennsylvania och New Jersey.

I samband med bokslutsrapporten i vintras bedömde bolaget att den negativa påverkan på ebitda-resultatet från satsningen på USA-marknaden skulle uppgå till 12-13 miljoner pund för helåret 2020. I det första kvartalet belastades resultatet med 4,2 miljoner pund och i det andra hade den siffran halverats till 2,1 miljoner pund, mycket som en konsekvens av lägre marknadsföringskostnader när sportkalendern försvann.

Enligt vd är 12-13 miljoner pund fortfarande det spann som bolaget beräknas landa inom för året. Det innebär att resultatpåverkan för resterande del av året kommer att ligga på runt samma nivå som under det första halvåret, samtidigt som det amerikanska spelöverskottets andel av koncernens totala spelöverskott kommer att öka de kommande kvartalen.

"Vi kan nå de siffrorna (12-13 miljoner pund), men vi vill heller inte lämna några tillväxtmöjligheter oanvända", säger Henrik Tjärnström som menar att USA kan komma att vara en av bolagets största marknader inom 5-10 år.

"Det är betydande siffror vi pratar om, men det är helt inom rimlighetens gränser", säger han och pekar på att fler stater står för dörren med bland annat lansering i Indiana redan under nästa vecka, och i början på nästa år väntas en lansering i Iowa.

Aktiemarknaden lät sig dock inte övertygas av rapporten för det andra kvartalet och under inledningen av handelsdagen var Kindreds aktie ned omkring 4,5 procent.

Djurhälsobolaget Swedencare redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar minskad vinst.

Omsättningen sjönk 1,3 procent till 30,0 miljoner kronor (30,4). Den organiska tillväxten var noll procent.

Ebitda-resultat blev 7,4 miljoner kronor (9,2), med en ebitda-marginal på 24,7 procent (30,3).

Rörelseresultatet blev 5,7 miljoner kronor (8,7), med en rörelsemarginal på 19,0 procent (28,6).

Resultatet före skatt var 5,6 miljoner kronor (8,6).

Resultatet efter skatt blev 5,1 miljoner kronor (6,8), en minskning med 25,0 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,32 kronor (0,43), vilket innebär en minskning med 25,6 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 14,9 miljoner kronor (7,3).

Likvida medel uppgick till 176 miljoner kronor (39).

"Händelserikt avslut på Q2 tillsammans med en klar förändring avseende efterfrågan i kvartalets sista månad", skriver bolagets vd Håkan Lagerberg i en kommentar.

Nöjesbolaget Moment Group redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar även en ökad förlust.

Omsättningen sjönk 91,7 procent till 14 miljoner kronor (168).

Under kvartalet har i princip samtliga arenor stängt sina verksamheter och försäljningsintäkterna på kort sikt har varit i det närmaste obefintliga.

"Hela upplevelsebranschen påverkas starkt av coronapandemin och inom samtliga
verksamheter i Moment Group pågår ett intensivt arbete med att parera den negativa
påverkan Covid-19 har på koncernen när det gäller såväl omsättning som rörelseresultat och likviditet", skriver bolaget.

Bolagets bedömning är att verksamheten har likviditet för att hantera återöppningen av verksamheten parallellt med återbetalning av de olika anstånden, med start under slutet av det tredje kvartalet.

"Den underliggande förutsättningen för bolagets överlevnad bygger dock på att restriktionerna hävs och att verksamheten därmed kan starta upp inom våra respektive affärsområde alternativt att ytterligare stödpaket presenteras i tillräcklig omfattning", tillägger man.
Ebitda-resultat blev -24 miljoner kronor (-14).

Rörelseresultatet blev -41 miljoner kronor (-31).

Resultat per aktie hamnade på -1,78 kronor (-1,52).

Under kvartalet har stöd om 32 miljoner kronor intäktsförts som övrig rörelseintäkt.

Taktätningsbolaget Nordic Waterproofing redovisar ett resultat efter skatt på 109 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (67). Resultatet per aktie uppgick till 4:51 kronor (2:77).

Rörelseresultatet blev 137 miljoner kronor (95).

Nettoomsättningen uppgick till 949 miljoner kronor (889). Försäljningstillväxten var 7 procent. Den organiska tillväxten uppgick också till 7 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar även minskad nettovinst.

Omsättningen sjönk 18,5 procent till 4 239 miljoner kronor (5 204).

Ebita-resultatet uppgick till 202 miljoner kronor (607), med en ebita-marginal på 4,8 procent (11,7).

Resultatet före skatt var 42 miljoner kronor (489).

Resultatet efter skatt blev 2 miljoner kronor (367).

Resultat per aktie hamnade på 0,02 kronor (4,89).

"Loomis finansiella ställning är stark men vi har vidtagit och kommer att fortsätta vidta åtgärder i syfte att stärka den finansiella uthålligheten. Styrelsen föreslog inför årsstämman att ingen aktieutdelning sker för 2019 och meddelade samtidigt att slutligt ställningstagande om utdelning förväntas ske på en extra bolagsstämma senare under året när konsekvenserna av pandemin bättre kan överblickas", skriver vd och koncernchef Patrik Andersson.

De väsentliga avvikelserna mot andra kvartalet i fjol är relaterade till pandemin som påverkat Loomis starkt negativt under andra kvartalet.

Pandemin hade större påverkan på verksamheten i Europa jämfört med USA.

"Pandemin sätter stor press på samhället och vår verksamhet men det är vår ambition att ta tillfället i akt och stärka vår position på samtliga marknader. Vi är väl rustade och jag är övertygad om att de initiativ vi tagit kommer att ge goda resultat", fortsätter Andersson.

Medicover redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar en förlust mot föregående periods vinst.

Omsättningen sjönk 2,0 procent till 198,8 miljoner euro (202,9).

Kontantbetald vård (FFS) och övriga tjänster minskade med 7,9 procent under kvartalet till följd av nedstängningar och begränsade möjligheter att utföra tjänster.

Healthcare Services nettoomsättning ökade under kvartalet med 1,7 procent till 110,5 miljoner euro (108,6).

"Vi har noterat en betydande ökning av vårdtjänster digitalt och på distans, och detta har varit en starkt bidragande faktor till att vi kunnat fortsätta att erbjuda våra tjänster under krisen", kommenterar vd Fredrik Rågmark.

Ebitda-resultat blev 25,3 miljoner euro (27,3), med en ebitda-marginal på 12,7 procent (13,5).

Rörelseresultatet blev -2,3 miljoner euro (10,1).

Resultatet efter skatt blev -8,5 miljoner euro (4,9).

Resultat per aktie hamnade på 0,0 euro (0,031).

"Vi har sett en tydligt starkare återhämtning av volym under andra kvartalet än vi från början förväntade oss. Som tidigare kommunicerat räknar vi med en fortsatt återhämtning under tredje kvartalet och en återgång till ett mer normalt läge i fjärde kvartalet", berättar vd:n.

Sportspelsleverantören Kambi redovisar ett rörelseresultat -3,4 miljoner euro (2,5).

Intäkterna uppgick till 14,8 miljoner euro (21,6).

Resultat efter skatt blev -3,0 miljoner euro (1,6).

Aktiviteten ökade månad för månad och i juni var operatörernas spelöverskott högre än motsvarande månad i fjol, uppger Kambi i delårsrapporten.

Gymkedjan Actic redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar även en ökad förlust.

Omsättningen sjönk 34,2 procent till 156,7 miljoner kronor (238,0).

Anläggningarna i Norge samt Tyskland har haft stängt fram till i mitten av juni och Covid har
påverkat omsättningen negativt med cirka 73 miljoner kronor.

Bolagets vd Anders Carlbark skriver i en kommentar att bolagets redan underliggande förbättrade effektivitet kombinerat med förmågan att under nya omständigheter snabbt reagera med kraftfulla åtgärder gör han övertygad om att Actic kommer gå stärkta ur den kris som nu råder.

"Covid-19 kommer öka hälsomedvetenheten ytterligare och Actic är väl positionerat för en återhämtning. Vi noterar att trafiken till anläggningarna och medlemmarnas engagemang ökar och fokus för det andra halvåret kommer att vara att successivt återta det medlemstapp vi haft i det andra kvartalet", säger Carlbark.

Inför Q3 bedömer man att bolaget kommer tappa omsättning med cirka 15-20 procent jämfört med föregående år.

"Detta antagande bygger på att nyförsäljningen fortsätter att återhämta sig och att vi gradvis kan få igen en del av de medlemmar vi förlorat i innevarande kvartal", säger vd:n.

Ebitda-resultat blev 45,3 miljoner kronor (55,5), med en ebitda-marginal på 28,9 procent (23,3).

Rörelseresultatet blev -7,9 miljoner kronor (-1,5).

Resultatet före skatt var -21,3 miljoner kronor (-13,6).

Resultatet efter skatt blev -22,0 miljoner kronor (-10,4).

Resultat per aktie hamnade på -1,38 kronor (-0,66).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 72,2 miljoner kronor (45,6).

Bemannings- och rekryteringsföretaget Poolia redovisar ett resultat efter skatt på 0,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (2,1). Resultatet per aktie uppgick till 0:01 kronor (0:05).

Nettoomsättningen uppgick till 345 miljoner kronor (439).

Rörelseresultatet blev 2,1 miljoner kronor (2,9) och rörelsemarginalen var 0,6 procent (0,7).

Resultatet före skatt uppgick till 1,3 miljoner kronor (2,6).

Kassaflödet från den löpande verksamheten blev 34,8 miljoner kronor (9,9).

Poolias omsättning minskade i det andra kvartalet med 21 procent, en nedgång som enligt vd i princip i sin helhet är hänförlig till pandemin covid-19.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

"Störst minskning har vi upplevt i Tyskland, Norge och Finland där samhällena i stora delar stängts. I Sverige, som präglas av mer öppenhet, har vi drabbats i mindre utsträckning även om vi också där upplevt en negativ påverkan", skriver Poolias vd Jan Bengtsson.

Han skriver vidare att Poolia vidtagit en rad åtgärder för att anpassa kostnadsbasen till omständigheterna, bland annat nyttjande av möjligheter till permitteringar.

NCAB, som säljer mönsterkort, redovisar ett resultat efter skatt på 20,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (23,5). Resultatet per aktie uppgick till 1:12 kronor (1:39).

Rörelseresultatet blev 48,1 miljoner kronor (35,7) och rörelsemarginalen var 8,3 procent (7,5).

Nettoomsättningen uppgick till 581 miljoner kronor (473). Ökningen kommer från förvärven av Flatfield och Bare Board Group. Tillväxten exklusive förvärv uppgick till -3 procent.

Orderingången var 486 miljoner kronor (450).

"Orderingången för jämförbara enheter minskade med 15 procent. På grund av pandemiutbrottet i Kina lade många kunder order tidigare än normalt för att säkra leveranser vilket gav en mycket stark orderingång under första kvartalet. Det syns nu i den lägre orderingången under andra kvartalet", skriver bolaget.

"Vårt bolag i Storbritannien har drabbats hårt av lägre försäljning till en kund inom transportindustrin. Utvecklingen för vår tyska verksamhet var dock fortsatt stark, liksom den i Norden, Kina och USA. I flera länder märks uppgångar både inom medtech och elektrifiering av fordonsindustrin. I Kina ökar vi våra leveranser till 5G-projekt", kommenterar vd Hans Ståhl.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -