På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En vinnare på hållbarhetstrenden

Aktier Tomra Systems har haft en fin utveckling på börsen de senaste åren och framtiden ser ut att vara ljus.

Tomra är ett norskt företag som är verksamma inom två olika segment, Collection Solution och Sorting Solution. Företag utmärker sig för att vara ett hållbarhetsföretag och med tanke på hur världen ser ut idag så behövs en förändring. Ett exempel är att om utvecklingen fortsätter som den gör idag kommer det år 2050 att finnas mer plast i havet än vad det finns fisk, vilket skulle vara katastrofalt. 

Aktien har höga multiplar och mycket är diskonterat i aktiekursen. För närvarande handlas aktien till EV/EBIT på ungefär 50 och ett P/E-tal på 80. Förklaringen till att aktien har hög värdering är främst för att det finns ett underliggande köptryck, institutioner som vill miljöprofilera sig köper aktier och på så sätt trycks aktiekursen upp.Tomra är en populär aktie på Avanza och har runt 7 200 ägare. På 5 års sikt har aktien givit ägarna en avkastning på runt 400 procent. Aktien är upp ungefär 31 procent sedan årsskiftet. 

I segmentet Collection Solution ingår automatisk returhantering som erbjuder olika returlösningar. Tomra erbjuder expertrådgivning efter kundernas behov innan de säljer maskinerna. Efter maskinen är såld och installerad erbjuder företaget även service till sina kunder. Idag har Tomra 82 000 returautomater i mer än 60 länder. Den senaste produkten inom detta segmentet som Tomra lanserat är pantmaskinen Tomra R1 vilket gör det möjligt hälla över 100 dryckesförpackningar samtidigt i returautomater. Den nya maskinen har en ny intäktsmodell som innebär att man endast tar en avgift för varje pantad dryckesförpackning istället för att ta betalt för service och köp av returautomat, som Tomra gör på de äldre lösningarna. Varje år återvinner Tomras returlösningar runtom i världen 35 miljarder använda dryckesförpackningar. 

Det andra affärsområdet är Sorting Solution, här ingår tre olika delar. Tomras lösning är en sensorbaserad lösning som hanterar  livsmedel, malm och mineraler inom gruvdrift och även sortering av avfall. Den delen av Tomras sorting solution som sorterar livsmedel bidrar till att förbättra bearbetningskapaciteten och kvaliteten på livsmedlet, mindre livsmedel går till spillo. I detta område finns bland annat kunder som Pepsico och Nestle. I gruvdriftsdelen sorterar Tomras lösning malm och mineraler vilket är ett miljövänligare alternativ än den traditionella metoden. Dessutom är lösningen kostnadseffektivt. Tomras tredje del inom detta affärsområdet är sortering av avfall. Lösningen resulterar till ökad lönsamhet för kunderna. 

Omsättningstillväxt (hela koncernen)

I Q2-rapporten uppger Tomra att covid-19 har haft en påverkan på verksamheten på kort sikt men kommer troligen inte ha det i ett längre perspektiv. I rapporten redovisade Tomra en omsättning på 2 319 miljoner norska kronor vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Nettoresultatet blev under Q2 194 miljoner. 

De två affärsområdena har ungefär lika stor nettoomsättning. Collection solutions hade under Q2-rapporten en EBITA-marginal på 11 procent medan affärsområdet Sorting solutions hade en på 16 procent. Bruttomarginalen låg under Q2-rapporten på 39 procent för Collection Solutions och 46 procent i affärsområdet Sorting Solutions. 

Största ägare i Tomra är det svenska investmentbolaget Latour som äger runt 21 procent av aktierna. I slutet av maj sålde Latour runt 5 procent av de utestående aktierna för att kunna göra andra investeringar. Investmentbolaget är och har varit huvudägare i Tomra sedan 2011.

Idag är det bara 14 procent av de globala plastförpackningarna som återvinns.Tomra har en ambition om att 40 procent av de globala plastförpackningarna ska återvinnas 2030. Tomra har en marknadsandel på mer än 50 procent och är marknadsledare, framförallt när det gäller pantsystem. De är inte ensamma på marknaden då de har en del konkurrenter, exempel Envipco som har pantmaskinen QUANTUM. Den är snarlik Tomras nya R1-modell och kan anses som en konkurrent. 

Miljömedvetenheten ökar och hållbarhet är en så kallad megatrend som sannolikt kommer att hålla i sig ett bra tag till. De flesta svenskarna tar pantsystem för givet men faktum är att många länder runt om i världen ligger långt efter i denna utvecklingen. I Sverige återvinns ungefär 45 procent av alla plastförpackningar. Ett av EU:s mål är att år 2030, ska 55% av all plast återvinnas. 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -