På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för producenten av vegetabiliska oljor och fetter.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och steg 1 procent till en slutnotering på 697 punkter. Investtechs algoritmer har identifierat stigande trender på kort-, medellång-, och lång sikt. Närmaste stödnivå återfinns runt 673 punkter i det kortsiktiga diagrammet. Kursen för indexet möter på motstånd runt 730 punkter på både medellång- och lång sikt.

Investtechs kortsiktiga hausseindex visar andelen av aktierna som har gett köpsignal som sista signal, och används som en indikation på andelen av investerarna som är optimister. Indexet står nu i 68, vilket gör att det är en övervikt av de kortsiktiga investerarna som är optimister. Det långsiktiga hausseindexet står i 66 vilket innebär att det på lång sikt också är en övervikt av optimister på marknaden.

Börsens insiders har både köpt och sålt aktier den senaste tiden. Den senaste veckan och månaden ligger köpandelen av insidertransaktionerna på 68 procent, vilket är lägre än det senaste året där köpandelen ligger på 77 procent. Majoriteten av insidertransaktionerna är fortsatt köp och aktier med insiderköp har statistiskt presterat bättre än aktier med insiderförsäljningar, och anses vara ett tryggare köp än andra aktier.

Sammantaget har vi rekommendationen Svagt köp för OMXSPI-indexet på medellång sikt (1-6 månader). Stora svängningar på kort sikt kan inte uteslutas. För långsiktiga investerare med en tidshorisont på över 24 månader är vår rekommendation att vara investerad i marknaden hela tiden, se specialartikel här.

Indexet är totalt sett tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Ericsson presenterade sin resultatrapport för andra kvartalet 2020 förra veckan. Marknaden mottog denna väl och aktien har stigit närmare 17 procent senaste veckan. Aktien är nu på nivåer vi inte sett sedan början av 2015. På medellång sikt har Investtechs algoritmer inte identifierat någon trend, utan här har vi i huvudsak en rörelse mellan stödet vid 75 kronor och motståndet vid 96 kronor att förhålla oss till. För att se dagens kurs i ett större sammanhang får vi gå till grafen på lång sikt ovan. Här har vi en utveckling i stigande trend vilket indikerar en positiv utveckling för bolaget sett i det längre tidsperspektivet (investeringshorisont på 1-6 kvartal). Brottet genom 96 kronor har utlöst köpsignal på medellång- och lång sikt. Signalvärdet stärks av en stark volymbalans indikerande aggressiva köpare som är angelägna om att komma in i aktien under dagar med uppgång.

96 kronor är det sista motståndet i kursgraferna, och är en starkt positiv signal enligt Investtechs forskning. Se resultat från forskningen sist i denna artikel.  Avsaknaden av motstånd gör att uppsidan anses god. 96 kronor utgör stöd vid reaktion ned.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bioteknikbolaget Recipharm visar starka tekniska utsikter efter köpsignal från brott upp genom 133 kronor. En starkt positiv volymbalans indikerar tillsammans med ett RSI över 70 att optimismen hos investerarna är stor. Investtechs forskning på RSI som momentumindikator visar att ett högt RSI innebär ett starkt momentum där investerare stadigt gått upp i pris för att köpa in sig i aktien. Detta harmonierar med den starka volymbalansen som indikerar att säljarna är passiva samtidigt som köparna trängs om att få komma in i kursen, vilket pressar upp kursen.       

133 kronor är numer stöd vid reaktion ned. Fortsatt uppgång och brott genom 140-146 kronor där vi hittar tidigare toppar i kursen, stärker den tekniska bilden ytterligare.

Den 24 juli förväntas bolaget presentera en ny delårsrapport. Därmed kommer ny information till marknaden som gör att den tekniska bilden snabbt kan förändras.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Tillverkaren av vegetabiliska oljor AAK, tidigare AarhusKarlshamn, visar en negativ utveckling senaste året. Aktien återfinns i en fallande trendkanal på medellång sikt, och har brutit ned genom det sista stödet i den korta grafen. Enligt Investtechs forskning på fallande trender har aktier i fallande trend i genomsnitt presterat svagare än marknaden de kommande månaderna. Den årliga underavkastning mot referensindex har varit 5.1 procentenheter. Brott ned genom stöd är negativt visar forskningen, och bidrar till försämrad poäng i totalanalysen. En försvagande omständighet i sammanhanget är att brottet skedde under kraftigt ökande handelsvolym, vilket indikerar att säljarna är aggressiva och vill ur aktien, samtidigt som köparna är passiva.  

Stöd närmast vid 133 kronor. Motstånd vid 151-155 kronor, eventuellt brott genom detta intervall stärker utsikterna. Särskilt om vi samtidigt ser en ökande volymbalans.  

Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Lars-Göran Westerberg, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -