Rapportperiod och EU-möte i fokus

Makroveckan Den svenska börsen ligger numera på plus sedan årsskiftet och kan EU enas om återhämtningsfonden kan börs- och kronresan uppåt mycket väl fortsätta. Annars är det en rapportperiod, som inledningsvis överraskat positivt, som lär styra mycket av börsrörelserna.

Börsresan uppåt fortsatte under veckan som gick och den svenska börsen är numera på plus sett från årsskiftet. Det har nog överraskat de flesta att återhämtningen kunnat gå så fort. I alla fall har det överraskat oss på Placera men lika glada är vi förstås ändå.

Den svenska kronan har också fortsatt sin resa uppåt och handelsvägt (KIX-index) ligger kronan nu på sin högsta nivå sedan våren 2018. En dollar kostar nu 9,01 kronor och en euro 10,33 kronor. Så vi närmar oss i rask takt, i alla fall symboliskt, viktiga nivåer. Frågan är hur de här kronförstärkningen tas emot på Riksbanken och om det redan nu planeras att skrämmas lite med hotet om negativa räntor?

Skulle EU kunna enas om ett stödpaket efter helgens förhandlingar skulle vi mycket väl kunna få se ett förstärkt kronrally och ett litet glädjeskutt på börsen. Det ska tydligen finnas en långt gånget kompromissförslag som man skulle kunna enas om i början av den här veckan. Det tycks i så fall som att Sverige, och den övriga sparsamma, får vika sig och att en stor del av återhämtningsfondens 750 miljarder kommer att betalas ut i form av bidrag.

Under en i övrigt ganska tunn makroveckan lär det annars fortsatt vara rapportflödet som dominerar börsrörelserna. Och det har börjat bra. I Sverige har hittills 75 procent av rapporterna överträffat förväntningarna och i viktiga USA ligger den siffran på hela 85 procent. Fortsätter den trenden att hålla i sig så ska det förhoppningsvis bli en ny, positiv börsresa under veckan

Det är egentligen först mot slutet av veckan som rapporterna får ordentlig konkurrens av färska makrosiffror. På fredag publiceras de preliminära inköpschefsindexen för juli. Förhoppningen är att indexen, i de flesta fall, ska orka över den magiska 50-nivån och det mesta talar för att så också blir fallet. Siffrorna är dock svårtolkade sett till vad de säger om det underliggande efterfrågeläget på lite lägre sikt men kanske räcker index över 50 för att spä på börsrallyt.

För svenskt vidkommande är makroagendan tunn men en tämligen dyster arbetslöshetssiffra väntar med största sannolikhet på torsdag.

Måndag

Tunt med makrosiffror men det är ändå förhandlingarna kring EU:s stödpaket som dominerar agendan. Det ryktas om ett kompromissförslag som parterna skulle kunna enas kring där 390 miljarder euro, av de totalt 750 miljarder, kommer att betalas ut som bidrag. Ett beslut redan idag skulle sannolikt bidra till stigande börs och starkare krona.

Tisdag

Ännu en ganska tunn makrodag. EU-frågorna lär fortsätta att dominera nyhetsflödet.

Onsdag

Japanska inköpschefsindex för juli publiceras och det är intressant läsning. Japan har klarat att hantera Corona-smittan på ett övertygande sätt men samtidigt har landet drabbats hårt att de egna restriktionerna samt svag global aktivitet. Inköpschefsindexen har hittills legat klart lägre än för ett genomsnitt av industrialiserade länder. Kanske ser det bättre ut den här gången. Försäljningen av befintliga bostäder i USA gav ett litet glädjerally på börsen vid den förra publiceringen och nu är förväntningarna högt ställda.

Torsdag

Svensk arbetslöshet har nog dessvärre tickat upp en hel del i juni. En bit över 9 procent får vi nog räkna med och den illavarslande trenden lär fortsätta även framöver. Lär bli en del diskussion kring behovet av nya, massiva stödinsatser under hösten. Håll också fortsatt koll på den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa, Inte minst mot bakgrund av fortsatt stor smittspridning. Det kan komma en ny våg av varsel i utsatt stater.

Fredag

Nu smäller det till på makrofronten när de preliminära inköpschefsindexen för juli rullas ut på bred front. Nu ska indexen, i de flesta fall förhoppningsvis orka över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Det finns förstås goda förutsättningar för detta nu när ekonomierna trots allt har öppnats allt mer. Frågan kvarstår dock vad siffrorna säger om den underliggande tillväxten på lite längre sikt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -