Bolaget som gynnas av digitalisering

Aktier IT-företaget Knowit har nyligen släppt sin Q2 rapport som marknaden uppfattade som bra. Under samma dag som rapporten släpptes rusade aktien 15 procent. Placera har pratat med företagets VD Per Wallentin.

I Q2-rapporten lyckades Knowit öka både omsättningen och marginalerna. Marginalerna påverkades främst positivt av de statliga stöden. Omsättningen slog analytikernas estimat då konsensus förväntade sig en omsättning på 776 miljoner, Knowit redovisade 858 miljoner, en ökning med 1,5 procent jämfört med samma kvartal förra året. Resultat per aktie blev 2,10 kr. 

Aktien är listad på Mid Cap Stockholm och är ner ungefär 10 procent sedan årsskiftet efter att den rusat på rapportdagen. Om man ser på längre sikt har aktien gått upp runt 230 procent på 5 år. Knowit har i skrivande stund 5 900 ägare på Avanza. För närvarande handlas aktien till EV/EBIT på 11 och ett P/E tal på 15. 

Vilka affärsområden är ni verksamma inom och hur har corona påverkat er?

Vi är uppdelade i tre olika affärsområden vilka är Solution, Experience och Insight. 

Det finns en tydlig marknad som vill köpa skräddarsydda system där området Knowit Solution har konsulter som hjälper kunder med att göra det. I detta område har vi långa projekt med våra kunder. Senaste året har vi haft en bra tillväxt i Knowit Solution.

Knowit Experience är en digitalbyrå som hjälper kunderna att sälja och kommunicera bättre på nätet. Inom detta området är vi Nordens största digitalbyrå. Här har efterfrågan hållit i sig bra under corona.

Knowit Insight är affärsområdet med managementkonsulter som hjälper kunder att bland annat förändra sina affärsmodeller och utveckla sin företagskultur. För ungefär 5 år sedan var detta affärsområdet som växte mest procentuellt men så är inte fallet längre. Corona har påverka detta affärsområdet negativt eftersom vi dels träffar kunderna fysiskt vilket inte varit möjligt men även att projekten stoppas då företagen måste fokusera på att hantera krisen. 

Många pratar om ändrade konsumtionsbeteenden efter corona. Hur tror ni det påverkar er? 

På sikt kommer vi definitivt påverkas positivt av corona och de ändrade beteenden som skapas. De aktörer som inte tagit digitaliseringen på allvar tidigare kommer nu att göra det vilket kommer på sikt påverka oss positivt. Jag var på IKEA nyligen och redan i mitten av mars började deras personal boka möten på nätet vid beställning av kök istället för att sitta i butik och göra det. Det händer otroligt mycket kreativt som egentligen inte är så komplicerat redan nu. När man ska lägga mer resurser på detta och göra det riktigt bra, vilket kommer ske de 5-10 närmsta åren, kommer det finnas en enorm marknad för digitalisering. Förändrade affärsmodeller och stor efterfrågan på digitalisering. Än så länge har vi inte märkt av någon större effekt av ändrade konsumtionsbeteenden utan snarast har vi fokuserat på att få ordning på alla problem som viruset har ställt till med. 

Hur ser du på resten av året?

Vi har ungefär 230 personer som är hel- eller deltidspermitterade, vilket är mer obeläggning än vad vi någonsin har haft i Knowit. Det kommer bli en utmaning nu i höst att komma igång igen. Vi kommer få anstränga oss mycket för att få upp farten igen. Fokuset kommer vara att skapa beläggning för de personer som jobbar just nu istället för att rekrytera nya anställda som vi vanligtvis brukar göra i augusti. Detta för att säkerhetsställa att allt går bra och funkar. Knowit har beviljats stöd för permittering och reduceringen av arbetsgivaravgifter. Resultatet i andra kvartalet har påverkats positivt genom att stöden minskat kostnaderna med 6 miljoner respektive 26 miljoner vilket betyder att man reducerat kostnader om totalt 32 miljoner kronor. 

En lågkonjunktur kanske är här eller kommer. Hur påverkar det Knowit? 

Jag tror inte att vi kommer påverkas jättemycket av en lågkonjunktur. Det kommer kanske påverka oss genom tuffare prisförhandlingar. Efterfrågan på Knowits digitaliseringstjänster är stor, jag tror det kommer vara en annan typ av marknad i en lågkonjunktur men jag tror det är möjligt för oss att göra bra grejer även i en lågkonjunktur. Historiskt har vi klarat oss bra i en sämre konjunktur. Runt 2008 var det en lågkonjunktur vilket vi inte märkte på Knowits finanser. Det berodde på att stor del av vår omsättning kommer från offentlig sektor och vi hade ingen stor exponering mot industriföretag som drabbades hårt. Ungefär 36 procent av omsättning är från offentlig sektor vilket gör offentlig sektor-delen till den största andelen av försäljningen. Det är bra att ha en stor del av vår omsättning i offentlig sektor eftersom det utgör en stor del av BNP och offentlig sektor är även väldigt administrativt vilket är bra för oss. Jag tror vi skulle påverkas minimalt av en lågkonjunktur även i dagens läge. 

Om offentlig sektor får sämre finanser kommer det inte påverka oss särskilt mycket då vi har långsiktiga projekt. Digitalisering av verksamheter gör att kostnaderna minskar, staten vill minska kostnaderna och öka effektiviteten vilket gör att Knowits verksamhet prioriteras högt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -