Sandvik: Omsättningen som förväntat

Q2 Verkstadsbolaget Sandvik redovisar en omsättning i linje med förväntat under andra kvartalet. Rörelseresultatet var bättre än väntat.

Omsättningen sjönk 23,6 procent till 20 230 miljoner kronor (26 467). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 20 389.

Rörelseresultatet blev 1 508 miljoner kronor (5 078), väntat rörelseresultat var 1 056. Rörelsemarginalen var 7,5 procent (19,2).

Justerat rörelseresultat utföll på 2 837 miljoner kronor (4 968), väntat var 2 304, med en justerad rörelsemarginal på 14,0 procent (18,8).

Resultatet före skatt var 1 528 miljoner kronor (4 692).

Resultatet efter skatt blev 1 098 miljoner kronor (3 605), analytikerkonsensus 699.

Resultat per aktie hamnade på 0,88 kronor (2,87).

Orderingången landade på 18 971 miljoner kronor (26 031), vilket är 2 procent lägre än analytikerkonsensus.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 2 880 miljoner kronor (2 732).

Sandviks vd Stefan Widing konstaterar att det fanns tecken på att marknaderna höll på att stabiliseras mot slutet av kvartalet när restriktioner började lättades långsamt.

”Om det inte blir nya nedstängningar borde vi ha det värsta bakom oss, men vi förväntar oss att återhämtningen blir långsam mot bakgrund av den låga aktiviteten inom flera av våra viktigaste segment på slutmarknaderna, såsom fordon-, flyg- och energisegmentet. Våra effektiviseringsåtgärder övergår nu från temporära till mer långsiktiga justeringar i förhållande till den här nya verkligheten och jag är nöjd att se att alla våra verksamheter implementerar och levererar utifrån både lång- och kortsiktiga effektiviseringsåtgärder", säger Widing.

Sandviks vd Stefan Widing säger under bolagets telefonkonferens att han börjat se en långsam återhämtning mot slutet av kvartalet som sedan fortsatte in i det tredje kvartalet. Den andra halvan av kvartalet var betydligt starkare än den första och återhämtningen märktes tydligast i de europeiska och kinesiska marknaderna.

Den nordamerikanska marknaden tillsammans med övriga delar av Asien har rört sig mer sidledes och den sydamerikanska marknaden uppges se något sämre ut än de andra regionerna.

Widing förklarar vidare att Sandvik öka fokuset på kostnadsbesparingar framöver och använda sin starka balansräkning för att göra strategiska förvärv när tillfället ges.

Sandviks aktie handlas för närvarande ner cirka 6,8 procent på Stockholmsbörsen, trots ett rörelseresultat för det andra kvartalet som var bättre än väntat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -