Atlas Copco bättre än väntat

Q2 Verkstadsbolaget Atlas Copco redovisar en omsättning som var högre än väntat under andra kvartalet. Rörelseresultatet var även det bättre än väntat.

Omsättningen sjönk 5,8 procent till 24 102 miljoner kronor (25 580). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 21 916.

Rörelseresultatet blev 3 889 miljoner kronor (5 379), väntat rörelseresultat var 3 772. Rörelsemarginalen var 16,1 procent (21,0).

Resultatet före skatt var 3 826 miljoner kronor (5 315), analytikerkonsensus 3 683.

Resultatet efter skatt blev 3 129 miljoner kronor (4 085), analytikerkonsensus 2 808.

Resultat per aktie hamnade på 2,58 kronor (3,36).

Orderingången landade på 22 401 miljoner kronor (26 565), vilket är 16 procent lägre än analytikerkonsensus.

Atlas Copco ger följande utsikter.

"Trots att den globala ekonomiska utvecklingen är fortsatt osäker, förväntar sig Atlas Copco att den kortsiktiga efterfrågan på Gruppens produkter och service kommer att förbättras något jämfört med nivån i det andra kvartalet."

Tidigare marknadsutsikt på kort sikt:
"Den nuvarande ekonomiska situationen gör marknadsutsikten mycket osäker men efterfrågan förväntas försämras signifikant i de flesta industrier och regioner."

Trots att den globala ekonomiska utvecklingen är fortsatt osäker förväntar sig Atlas Copco att den kortsiktiga efterfrågan på gruppens produkter och service kommer att förbättras något jämfört med nivån i det andra kvartalet.

Det skriver verkstadsföretaget i sin kvartalsrapport.

Prognosen inför det nyss gångna kvartalet var att kundefterfrågan på kort sikt skulle försämras signifikant i de flesta industrier och regioner.

Koncernens orderingång på 22.401 miljoner kronor i kvartalet var 0,5 procent högre än analytikernas snittestimat på 22.300 miljoner kronor enligt en sammanställning gjord av Infront.

Orderingången sjönk organiskt med 17 procent i andra kvartalet, vilket kan jämföras med ett analytikerprognossnitt på -18,4 procent.

I det första kvartalet sjönk orderingången organiskt med 2 procent.

"Vi är stolta över vår förmåga att stå emot tuffa marknadsförhållanden. Trots de påtagliga effekterna på världsekonomin som den pågående covid-19-pandemin har orsakat har vi behållit lönsamhet och kassaflöde på goda nivåer, något som möjliggör fortsatta investeringar för framtiden", säger Atlas Copcos vd Mats Rahmström.

Efterfrågan på alla olika typer av utrustning, förutom för utrustning till halvledarindustrin, påverkades negativt av effekterna från covid-19, konstaterar Atlas Copco-chefen.

"I mindre utsträckning påverkade pandemin också serviceverksamheten negativt. Även här var halvledarindustrin ett undantag där en stark orderingång uppnåddes", uppger Mats Rahmström.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -