Börsen ner, Avanza mot stömmen

Börs Stockholmsbörsen föll tillbaka i tisdagens öppningshandel. Ett ökande antal bekräftade coronavirusfall och tilltagande spänningar mellan USA och Kina tyngde asiatiska marknader under natten, en oro som spillde över när Europahandeln inleddes. En avtagande börsuppgång i New York på måndagskvällen bidrog också till en försvagad riskaptit.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 09.10-tiden ned 0,4 procent till nivån 1.736. Bland Europabörserna backade både Frankfurtbörsens DAX-index och CAC 40 i Paris med 1,3 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet steg Hexagon nära 7 procent. Mätteknikbolaget meddelade efter måndagens börsstängning om ett preliminärt rörelseresultat för det andra kvartalet på 226 miljoner euro (239). Enligt Infronts senaste uppdatering av estimat, som skedde den 15 maj, väntades ett justerat rörelseresultat om 174 miljoner euro.

Sämre gick det för Alfa Laval som rekylerade ned drygt 2 procent. På måndagen framkom det att bolaget har lämnat ett bud på finländska Neles.

Nätbanken Avanza steg 9,3 procent efter att ha redovisat rörelseresultat på 333 miljoner kronor för det andra kvartalet. Det var bättre än Infronts snittestimat på 287 miljoner kronor. Courtageintäkterna blev 260 miljoner kronor, vilket var högre än snittprognosen om 228 miljoner kronor i spåren av hög aktivitet.

Teknikhandelsföretaget Addtechs resultat kom in bättre än väntat för de flesta affärsområdena i räkenskapsårets första kvartal. Samtidigt föreslogs en utdelning om 4 kronor per aktie (5), efter att beslutet sköts upp i maj. Aktien backade 0,6 procent.

Fastighetsbolaget SBB:s förvaltningsresultat steg till 605 miljoner kronor i det andra kvartalet (148). Enligt SBB:s beräkningar är bolaget i närheten av att uppfylla ett av de viktigaste nyckeltalen för en BBB+ rating, skrev vd Ilja Batljan. Aktien backade cirka 2 procent.

Cloettas justerade rörelseresultat landade på 110 miljoner kronor vilket med råge överträffade analytikernas förväntningar. Konfektyr- och snacksbolaget bedömer att det justerade rörelseresultatet för tredje kvartalet kommer att bli väsentligt lägre än föregående år men därefter gradvis stärkas och att bolaget kommer att nå tvåsiffriga marginaler mot slutet av året. Aktien tappade 3,2 procent.

Klöverns förvaltningsresultat minskade till 294 miljoner kronor (391) och marknaden svarade med att handla ner aktien 5,4 procent.

"Resultatet ligger i linje med våra förväntningar även om den pågående coronasituationen har haft en negativ påverkan på andra kvartalets intäkter i form av 9 miljoner kronor i hyresrabatter och 5 miljoner kronor lägre garage- och parkeringsintäkter", skrev vd Rutger Arnhult.

Graf: OMXS30 på tisdagen den 14 juli

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -