Börsen ner, Klövern faller efter rapport

Börs Stockholmsbörsen vände ned på tisdagen efter stark utveckling dagen före. En ökad virusoro och en upptrappning av spänningarna mellan USA och Kina bidrog till sämre stämning på finansmarknaderna.

Vid lunchtid, klockan 12.15, hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backat 0,6 procent till nivån 1.733. Aktier för 7,2 miljarder kronor hade omsatts. Bland Europabörserna noterades nedgångar runt 1,6 procent för Frankfurtbörsens DAX-index och CAC 40 i Paris.

Hexagon gick mot strömmen och låg i topp inom storbolagsindex med en uppgång på 1,8 procent. Mätteknikbolaget skickade efter måndagens börsstängning ut preliminära siffror för det andra kvartalet med anledning av högre vinst än marknadsförväntningarna för det andra kvartalet 2020.

Sämre gick det för Alfa Laval som vände ned drygt 2,4 procent. På måndagen meddelades att bolaget har lämnat ett bud på finländska Neles. Andra bolag som tyngde index vid lunchtid på tisdagen var H&M, med ett kurstapp på 2 procent, samt Getinge, Ericsson, Sandvik, Electrolux och Swedish Match med kursnedgångar på 1,5-1,8 procent.

På plussidan inom OMXS30 återfanns bland annat också storbankerna Nordea, Handelsbanken och SEB, med kursuppgångar runt procenten.

Inom banksektorn utmärkte sig också Avanza, var aktie klättrade drygt 13 procent efter att nätbanken redovisat en starkare rapport än väntat på tisdagsmorgonen. Under andra kvartalet hade Avanza en kundtillväxt på 53.000 kunder, vilket betyder att tillväxten på halvåret är i nivå med hela 2019.

Även teknikhandelsföretaget Addtechs resultat var bättre än väntat i räkenskapsårets första kvartal, april-juni. Samtidigt föreslogs en utdelning om 4 kronor per aktie (5), efter att beslutet sköts upp i maj och en aktiesplit 4:1. Aktien klättrade 4,8 procent.

Klöverns förvaltningsresultat minskade till 294 miljoner kronor (391) i andra kvartalet och marknaden svarade med att handla ner B-aktien 6,6 procent.

Likaså rapportaktuella bostadsutvecklingsbolaget JM noterades lätt upp vid lunchtid, aktien steg 0,5 procent. Den lägre efterfrågan under början av andra kvartalet har gradvis förbättrats och JM bedömer den underliggande efterfrågan för bostäder som fortsatt god, skrev JM:s vd Johan Skoglund i rapporten.

Fastighetsbolaget SBB:s förvaltningsresultat steg till 605 miljoner kronor i det andra kvartalet (148). Enligt SBB:s beräkningar är bolaget i närheten av att uppfylla ett av de viktigaste nyckeltalen för en BBB+ rating, skrev vd Ilja Batljan. B-aktien var upp 0,8 procent.

Cloetta tappade 4,9 procent efter sin delårsrapport. Konfektyr- och snacksbolaget bedömer att det justerade rörelseresultatet i tredje kvartalet kommer att bli väsentligt lägre än föregående år men därefter gradvis stärkas och att bolaget kommer att nå tvåsiffriga marginaler mot slutet av året. För lösgodisverksamheten var den organiska nedgången i april drygt 70 procent, men nedgången har sedan bromsats in månad för månad till cirka 60 procent i maj och drygt 41 procent i juni.

Beijer Electronics, verksamt inom automation, sjönk 6,4 procent. Jämfört med det första kvartalet då effekten av covid-19 var relativt begränsad blev påverkan som väntat större under det andra kvartalet med lägre efterfrågan inom många regioner, skrev Beijer Electronics i tisdagsmorgonens delårsrapport men pekade på att bolaget kunde bromsa nedgången genom åtgärdsprogrammet som sjösattes i slutet av första kvartalet.

Forskningsbolaget Expression Biotech meddelade att bolagets plattform Expres2 kommer att användas vid produktion av en ny zika-hx-vaccinkandidat som utvecklas av det brittiska bioteknikföretaget Excivion. Aktien var upp 5,6 procent.

Graf: OMXS30 på tisdagen den 14 juli

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -