Börsen upp, Alfa Laval vinnare

Börs Vid lunchtid befann sig Stockholmsbörsen fortsatt på plus.Trots den allt mer tilltagande spridningen av coronaviruset på ett globalt plan verkar marknadens blickar i stället riktas mot bolagsrapporter där optimisterna tagit överhand.

Vid 12.20-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,0 procent till 1.729. Aktier för 6,7 miljard kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten adderade tyska DAX 0,9 procent medan franska CAC40 var upp 0,8 procent.

Inom storbolagsindexet OMXS30 tog Alfa Laval ledarfanan med en uppgång på 4,4 procent. Industrikoncernen har lämnat ett kontantbud på Neles uppgående till 11:50 euro för varje utestående aktie, vilket värderar Neles till omkring 1.727 miljoner euro. Budpriset motsvarar en premie om cirka 32,8 procent.

"Vi räknar med att erbjudandet kommer att tas emot väl och att vi i slutänden kommer att nå 90 procent acceptansgrad, men villkoren för affären är i slutänden två tredjedelar och med det skulle vi gå framåt", sade Alfa Lavals vd Tom Erixon i en telefonkonferens.

Uppåt gick även rapportbolaget Kinnevik, motsvarande 3,2 procent till nivån 271:70 kronor. Investmentbolagets substansvärde var vid utgången av det andra kvartalet 323 kronor per aktie. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppgav vd Georgi Ganev att det under pandemin har synts en acceleration av digitala beteenden och att det syns tydligt i Kinneviks portfölj.

ABB handlades ned 0,3 procent där Essity gjorde sällskap inom minuskolumnen med en nedgång om 0,2 procent.

Hygienbolaget har på morgonen kablat ut rapport för det andra kvartalet. Den organiska tillväxten uppgick till -9,3 procent för det andra kvartalet, att jämföra med analytikernas förväntningar på -6 procent.

"Jag är lättad, organisationen har hanterat stora svängningar på ett bra sett. Den organiska försäljningen backade rejält, främst på grund av affärsområdet Professional Hygiene, men resultat och marginaler var bra", säger vd Magnus Groth till Nyhetsbyrån Direkt.

Medicinteknikföretaget Vitrolifes försäljning minskade med 45 procent under det andra kvartalet. Bolagets vd Thomas Axelsson bedömer att bolaget kommer att påverkas negativt av minskad efterfrågan till följd av pandemin även under det andra halvåret. Aktien backade över 10 procent.

Industrigruppen Volatis ebita-resultat ökade preliminärt med 41 procent till 181 miljoner kronor under det andra kvartalet. Enligt Volati är det bättre än vad bolaget bedömer att marknaden förväntat. Aktien steg klättrade 16 procent.

Kontraktstillverkaren Notes rörelseresultat ökade cirka 35 procent under det andra kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Aktien lyftes 7,1 procent.

Recipharm meddelade preliminära siffror som vittnade om en rörelseresultatsökning om 99 procent till 340 miljoner kronor för det andra kvartalet. Aktien klev upp 12 procent.

Bland oljebolagen stärktes IPC 5,6 procent medan Lundin Energy avancerade 2 procent. Bolagen har fått sina rekommendationer höjda till köp från behåll av Jefferies där riktkurserna skruvats upp.

Oljepriserna var dock ned över 1 procent på både spot- och terminsfronten.

H&M:s huvudägare Stefan Persson har via ägarbolaget Ramsbury Invest köpt 4,25 miljoner aktier i klädjätten för totalt cirka 586 miljoner kronor. Därmed blir köpet det andra för juli månad där det föregående köpet innebar ett förvärv om nästan lika många aktier.

Graf: OMXS30 måndagen 13 juli

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -