Börsen har full fokus på spridningen

Makroveckan Trots ökad smittspridning i USA så fortsatte börsresan uppåt i inledningen av juli när konjunktursignalerna visade på fortsatt uppgång. Nu väntar en lite tunnare makrovecka så räkna med ökat fokus på hur Corona-pandemin utvecklas.

Julibörsen fick en flygande start och den svenska börsen steg under förra veckan med 2,6 procent. I USA landade börsuppgången på hela 4,0 procent (S&P500) och det slog en del nya börsrekord.

Att ekonomierna nu öppnas upp betyder givetvis att konjunkturindikatorerna stärks men uppgången har ändå varit något snabbare än väntat. Det kanske tydligaste exemplet är den amerikanska arbetsmarknaden där vi fick en ny positiv överraskning när junisiffrorna presenterades. Nu tillkom ytterligare 4,8 miljoner jobb och arbetslösheten sjönk till 11,1 procent.

Till de positiva överraskningarna kan dessutom läggas inköpschefsindex som i flera fall slog förväntningarna.

Samtidigt är det också så att smittspridningen har fortsatt och i USA rapporterades över 50 000 nya fall per dag när folkrika delstater som Kalifornien och Texas har drabbats hårt. På finansmarknaden har det här inte gett några utslag men med en ganska tunn makroagenda framför oss kan det förstås bli större fokus på Corona-spridningen under den här veckan. Den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa riskerar att bli en liten rysare.

Men helt tomt på makronyheter är det förstås inte.

Måndagens amerikanska inköpschefsindex för tjänstesektorn ska förhoppningsvis visa på en tydlig förbättring och ge inledningen på veckan en liten glädjeboost.

Under veckan får vi dessutom en hel del hårda siffror över industriproduktion och detaljhandel. Räkna med att det blir en del riktigt höga månadssiffror efter att ekonomierna öppnats upp och den globala aktiviteten också rör sig åt rätt håll. Frågan är om det till och med blir en del positiva överraskningar som kan spä på riskviljan på börsen ytterligare.

Vi ser också fram mot det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar på fredag. I förra veckan togs beslut om ytterligare stimulanser och det blir intressant att läsa hur diskussionen i direktionen gick. Inte minst vill vi ser hur Riksbanken ser på den kronförstärkning som skett och om det finns några planer på åtgärder om kronan skulle stärkas ytterliggara.

Räkna dessutom med att det kommer att debatteras kring EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder euro. Beslut ska ju helst tas inom de närmaste veckorna.

 

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området lär ha stärkts en hel del under senare tid men väntas fortfarande vara åt det negativa hållet. Viktigt också för börsen att det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn stärks rejält och förhoppningsvis orkar över 50-nivån.

 

Tisdag

Intressanta hårda siffror över industriproduktion och orderingång i Sverige. Det är nu vi förhoppningsvis ska börja se en tydlig vändning till det bättre. Det bör helst vara dubbelsiffriga uppgångar.

 

Onsdag

En tämligen tunn makrodag. Bostadspriserna från Mäklarstatistik är givetvis intressanta eftersom det tycks ha varit hygglig fart på den svenska bostadsmarknaden trots Corona. Konjunkturinstitutet publicerar extramätning av humöret bland hushållen.

 

Torsdag

De svenska hushållen har förhoppningsvis hållit konsumtionen uppe på någorlunda nivå under maj. Indikatorerna har annars varit lite svaga. Och som alltid i dessa dagar stort fokus på den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa. Det kan vara så att veckosiffran trots allt tar ett litet skutt uppåt då USA fortfarande har mycket hög smittspridning.

 

Fredag

Vi läser med viss nyfikenhet det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar. Banken har visserligen ökat på de penningpolitiska stimulanserna men förs diskussioner om ännu mer okonventionella åtgärder och hur besvärade är de av kronförstärkningen?

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -