På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sprinchorns hetaste megatrend

Fondkommentar Succéförvaltarduon Erik Sprinchorn och Carl Armfelt springer snabbt framåt. Den nystartade fonden TIN World Tech investerar globalt i teknik, hälsa och hållbarhet. Placera har talat med Erik Sprinchorn för att höra om mer om den nystartade globalfonden och vad hållbarhetsdelen innehåller.

Erik Sprinchorn

På några få veckor har det nystartade fonden TIN World Tech som hos Avanza heter Avanza World Tech by TIN lyckats få in hela 750 miljoner kronor, och förvaltarduon har haft bråda dagar för att sätta fundamentet i den nya globalfonden.

Vad letar ni efter för bolag att investera i?

”Vi letar efter bolag med unik innovation inom mjukvara, medicinteknik och hållbarhet. Det är bolag med högt teknikinnehåll, hållbara tjänster eller produkter som växer med god lönsamhet och starka kassaflöden. Vi undviker rena förhoppningsbolag. Vår nya globalfond är inte en FAANG-fond som bara investerar i de stora teknikbolagen. Utan vi letar framtidens vinnarbolag globalt med fokus på medelstora bolag. Medelstora bolag genererar en högre avkastning än stora bolag över tid”, säger Erik Sprinchorn.

Ni har lagt till hållbarhet som en av tre pelare i er placeringsinriktning vad innebär det?

”Vi har helt klart skruvat upp hållbarhet i vår nya Globala teknikfond och det är en tydlig ambition. Det är svårt med hållbarhet alla har i princip sin egen version vad det är. Vår ambition utgår från FN:s hållbarhetsmål och från det så ska fonden ha minst 50 procent investerat i hållbara företag som har produkter eller tjänster som gör världen bättre. Fokusområden inom bolag som gör världen bättre inkluderar förnyelsebar energi, miljöteknik, datasäkerhet, elektrifiering och digitalisering. Vi premierar bolag med lågt koldioxidavtryck och tydligt fokus på dematerialiserad tillväxt. Och vi letar bolag med unika innovationer som tydligt strävar mot FN:S hållbarhetsmål.”

Hur ser fonden ut idag?

”Vi har investerat upp en portfölj på 40 innehav vilket är i linje med det vi sagt om 40 till 60 innehav. Vi har fått en bra mix i fonden de största segment är mjukvara, som utgör 31 procent av förvaltat kapital, följt av hälsovård på 28 procent och digitala varumärken på 13 procent och en del clean tech. Drygt halva fonden är amerikanska bolag, det är en betydande skillnad mot en global teknikfond med FAANG-fokus de har oftast runt 80 procent amerikanska bolag i fonderna. Näst största land är överraskande australiska bolag på 7,4 procent.”

”Den australiska börsen hör tillsammans med Stockholmsbörsen till världen absolut bästa börser, avkastningsmässigt de senaste 100 åren. De har precis som svenska bolag en bra bolagsstyrning och hög innovation. Totalt väger de svenska innehaven drygt 5,6 procent varav Embracer har en vikt på 3 procent och hör till fondens tio största innehav. Vi har ett fåtal lite större bolag men de mesta passar in som bra medelstora bolag med goda tillväxtutsikter. Vid månadsskiftet var fyra av fondens fem största innehav amerikanska.”

Tabell fonden 10 största innehav

Vad gör jättebolaget Microsoft i fonden?

”Microsoft finns med av två skäl: Det unika inom teknik och mjukvara bolaget växer trots sin storlek otroligt bra. De gör mycket bra och har styrt om bolaget till ett molnbolag och vi använder deras produkter.”

Hur ser drömbolaget ut?

”Det är ett mellanstort bolag med ett marknadsvärde på mellan 50 till 150 miljarder kronor. Det ska vara bra likviditet i aktien. Bolaget ska ha uppnått en bra marknadsposition med en skalbar och väldigt lönsam affärsmodell och bra tillväxtmöjligheter. Det kan vara framtidens FAANG-bolag.”

Vad har ni för hållbara bolag i fonden?

”Vi har exempelvis investerat i Silicon Valley bolaget Solaredge som tillverkar växelriktare för solenergi. De har världsledande teknik inom en starkt växande trend. Att ersätta kolkraftgenererad el med solenergi har en stark tillväxt. Men vi vill inte äga solparker för där vet vi inte vad som händer med bidrag i framtiden eller tillverkare av solpaneler det binder mycket kapital. Amerikanska Solaredge tillverkar idag världens bästa växelriktare som de säljer till den växande solenergibranschen. Deras produkt gör att existerande solenergi blir mer effektivt tillvaratagen. Vi ser det som en dubbelvinst. Deras position är som att sälja spadar till guldgrävare under guldruschen fast inom solen energibranschen.”

Vad menar ni med dematerialiserad tillväxt?

”Den absolut intressantaste megatrenden nu är att världen kan växa vidare utan att det tär på planeten. Det kallar vi för dematerialiserad tillväxt och det gör mig riktigt hoppfull. Som exempel kan det vara ett bolag som löser ett behov genom en digitaltjänst och som resultat så blir det mindre resande. Teknik är en nyckel till en mer hållbar värld med mindre materialkonsumtion.

Hur långsiktiga är ni i era investeringar?

”Det finns inget bättre val att göra än att hitta ett bolag som växer med hög lönsamhet då behöver man inte göra så mycket än att se det växa. Vi är långsiktiga investerare och har gärna en investeringshorsont på mellan 5 till 10 år.”

Fonden är dagligt handlad och går att handla genom Avanza. Den årliga förvaltningsavgiften landar på 1,3 procent. Och minsta insättning är 100 kr.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -