Världens största post och fraktaktier

Börs Post- och fraktaktier har haft en blandad utveckling på börsen under det senaste året trots den starka trenden med ökad e-handel och större efterfrågan.

Efterfrågan på paket och frakt har varit intakt under pandemin. I veckan redovisade den amerikanska jätten Fedex sin rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Rapporten slog förväntningarna med råge både vad det gäller vinst och omsättning. Resultatet per aktie blev 2,53 dollar mot väntade 1,53 dollar. Omsättningen blev 17,4 miljarder dollar mot väntade 16,3 miljarder dollar.

Aktien tog ett rejält hopp efter rapporten. Hittills i år är aktien upp 4 procent och sett ett år tillbaka är aktien ner 2 procent.

Fedex verkar globalt via dotterbolagen FedEx Express, TNT Express och FedEx Ground. Bolaget grundades 1971 och huvudkontoret ligger i Little Rock i delstaten Arkansas.

Marknadsvärdet på bolaget är 41 miljarder dollar.

Efter den starka rapporten valde flera analytiker att höja sina riktkurser för aktien. JP Morgan höjde till exempel riktkursen från 145 till 188 dollar.

I augusti förra året valde Fedex att avsluta samarbetet med Amazon och istället lägga mer fokus på den bredare e-marknaden med kunder som Walmart och Target Corporation.

Världens näst största post- och paketservicebolag är tyska posten Deutsche Post som har ett börsvärde på motsvarande 40 miljarder euro. Deutsche Post äger bland annat DHL.

Under 2020 väntas omsättningen minska med 4 procent till 62 293 miljoner euro. Deutsche Post handlas till p/e 20 för 2020.

Under de senaste tolv månaderna är aktien upp 13 procent.  

Deutsche Post köprekas av en majoritet av de 24 analytiker som bevakar företaget. Deras genomsnittliga riktkurs är 34 euro per aktie.

Den överlägset viktigaste marknaden för Deutsche Post är Europa med ungefär 60 procent av omsättningen 2019, följt av Nord- och Sydamerika med 19 procent och Asien med 17 procent.  

Bolaget är en jätte med totalt nästan en halv miljon medarbetare. Huvudkontoret ligger i Bonn i Tyskland.

Tyska staten är fortfarande största ägaren med drygt 20 procent av aktierna följt av norska oljefonden med knappt 3 procent.

Totalt sett är efterfrågan på snabba och säkra leveranser intakt och väntas öka i takt med att digitaliseringen och automatiseringen av varuflöden ökar. Antalet paket som skickas via e-handel väntas växa från dagens cirka 50 miljoner till 100 miljoner 2026.

UPS är världens största paketleverantör med ett markandsvärde på 98,6 miljarder dollar.

Bolaget levererar dagligen paket till cirka 11,5 miljoner kunder i över 220 länder. I genomsnitt levererar bolaget 16,9 miljoner paket per dag eller sammantaget 5,5 miljarder paket per år.

I genomsnitt genomför UPS 2285 expressflygningar per dag. Bolaget äger eller leasar 572 flygplan. 

I år spås omsättningen ligga kvar på samma nivå som under 2019 medan lönsamheten spås öka jämfört med föregående år.

2019 genererades 78 procent av omsättningen i USA. Europa stod för 11 procent.

Hittills i år är aktien ner 2 procent och sett över ett år har aktien gått upp 12 procent.

Tolv av de 29 analytiker som följer aktien sätter köp. Den genomsnittliga riktkursen är 106 dollar.

UPS grundades redan 1907. Huvudkontoret ligger i Seattle i delstaten Washington.

Att det finns stort och ökande behov av snabba och säkra leveranser av paket under de kommande åren råder det inget tvivel om.

Ett köp av paketleveransaktier är en spekulation om fortsatt digital transformation av handeln och tro på ökad världshandel.

I takt med att den fysiska detaljhandeln krymper växer e-handeln. Risken ligger dock i att hård konkurrens pressar ner priserna. Svenska Postnord till exempel har haft mycket svårt att nå lönsamhet trots stigande volymer enligt de själva just på grund av konkurrensen.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Marknadsvärde md EUR
UPS 85,3
Deutsche Post 40,2
Fedex 32,5
ZTO Express Cayman 25,6
Expeditors International 11,3
Poste Italiane 10,1
XPO Logistics 6,2
Oesterreichische Post AG 2,0
Bpost 1,2
Post NL Koninklijke 1,0
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -