Här är halvårets bästa fonder

Fondkommentar Årets första halvår har sannolikt varit det mesta dramatiska på många årtionden. Första kvartalet var det sämsta för aktier sedan finanskrisen 2008. Årets andra kvartal blev det starkaste för aktier på flera decennier. Placera går igenom årets bästa tillgångsslag och listar årets vinnarfonder.

Första halvårets bästa tillgångsslag är guld som stigit drygt 17 procent sedan årsskiftet. Efterfrågan på guld är stort från både investerarkollektivet och centralbanker. Det brukar vara ett klassiskt tillgångsslag att parkera kapitalet när oron är stor. Många investerare gillar att diversifiera med guld då det tenderar att röra sig i otakt med aktier och ger en bra riskspridning.

Graf guldspot-priset

Flera stora amerikanska investmentbanker har höjt ribban för hur mycket guldpriset kan stiga. Goldman Sachs tror att guldpriset når det magiska 2000-dollarnivån inom ett år. Det skulle få guldpriset över 2011 års rekordnivå på 1 921 dollar, rekordet sattes när eurokrisen var som absolut hetast och Grekland som nation var på väg att sjunka i Medelhavet.

BofA Securities sticker ut hakan längre och spår ett guldpris på 3 000 dollar, men tidshorisonten är lite längre - nu talar vi om 18 månader. Uppgången för guldpriset kommer att ske i spåren på de stora stimulanspaketen från både centralbanker och regeringar som skapar negativa realräntor. Något som historiskt varit en bra miljö för guldet.

Men det finns flera råvaror som klarat året bra. Järnmalmspriset som även det handlas i dollar har en uppgång på 16 procent och matchar guldprisets uppgång. Oljepriset hör till årets stora förlorare inte bara inom tillgångsslaget råvaror. Priset har backat 37 procent mätt i dollar sedan årsskiftet. Den stora nedgången har dock begränsats betydligt då uppgången för oljepriset det senaste kvartalet är det bästa sedan det första kvartalet 1975 med en 60-procentig uppgång.

Förutom guld och järnmalm har ett antal obligationer haft onormalt hög avkastning under det stökiga första halvåret. Den amerikanska 30-åriga statsobligationen är ohotad under årets inledande halvår, med en avkastning på 24 procent mätt i dollar. Det är värt att notera att hela årets uppgång levererades under det första kvartalet.

Även amerikanska företagsobligationer med låg risk så kallade ”Investment Grade” har en avkastning på 5 procent trots att marknaden för företagsobligationer kollapsade under några veckor både i USA och globalt. Det är uppenbart att den amerikanska centralbanken Feds nya giv att för första gången någonsin köpa företagsobligationer har lugnat marknaden, fått den att fungera och inte minst fått investerarna att ta rygg på Fed.

Trots coronapandemi och fortsatta Brexit-samtal mellan Storbritannien och EU har brittiska statspapper seglat upp som en vinnare med runt 3 procent i avkastning. Tätt följt av tyska statspapper som levererat runt 2,5 procent under halvåret. Förlorarna inom tillgångsslaget obligationer är tillväxtmarknadsobligationer och företagsobligationer med hög risk så kallade ”High Yield”.

Bland världens börser sticker kinesiska aktier ut med bara en uppgång på drygt 5 procent. Fjolårets börsraket Athen-börsen hör tillsammans med brasilianska aktier de som haft de absolut tuffast i år med nedgångar på närmare 40 procent. För ovanlighetens skull placerar sig Stockholmsbörsen på den övre halvan marginellt sämre än de amerikanskabörserna. Då har de amerikanska börserna gynnats av att teknik-, bioteknik och hälsovårdsaktier som väger tung är årets klart bästa sektorer.

Det är inte bara Stockholmsbörsen som levererat i år trots coronapandemin. Minst lika överraskande är att den svenska kronan hör till de starkaste valutorna mot den amerikanska dollarn i år.

Placera har listat 20 i topp fondvinnare från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från knappt 20 procent till hela 52 procent, vilket är riktigt mycket med tanke på att majoriteten av världens börser handlas i rött.

Självklart har många av årets vinnarfonder anknytning till olika typer av vinnarsektorer och tillgångsslagen som presterat bra. Det senaste halvåret bjuder inte på någon dollareffekt när vi räknar om utländska tillgångar till svenska kronor. Kronan har haft en neutralutveckling mot både dollarn och euron

Listan toppas av fonder med teknikbolag som största investering och fonder med ett bredare mandat men ändå har ett tydligt fokus på tillväxtbolag inom teknik, hälsovård och konsumentbolag. Totalt hittar vi sju teknikfonder på listan och tre globalfonder med tillväxtfokus.

Bästa fond är en USA-fond. MS INVF US Growth har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska tillväxtbolag, vilket varit en bra strategi i år. Fonden har en avkastning på 52 procent. Det är riktigt bra prestation jämfört med amerikanskt aktieindex som har en närmast oförändrad avkastning.

Fonden har över tid levererat en ovanligt hög överavkastning. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Samma team sköter även systerfonden MS INVF US Advantage som har investerar en större andel i medelstora bolag.

MS INVF US Growth är koncentrerad med 37 innehav. Teknikbolag väger tyngst med hela 43 procent följt av Hälsovårdsbolag på 22 procent.

De två största innehav är kanadensiska e-handelsplattformsbolaget Shopify på 6,7 procent. Amazon är näst störst på 5,2 procent är fondens värde. Båda aktierna har haft imponerande avkastningar i år på 155 respektive 56 procent.

Bästa teknikfond är med småbolagsfokus är BGF Next Generation Technology. Bakom Next Generation Technology står Blackrock, världens största kapitalförvaltare. I år har fonden avkastat 37 procent.

Fonden investerar inom framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar. Halva fonden är investerad i amerikanska bolag. Kinesiska bolag utgör drygt 16 procent och är klar två som region före brasilianska bolag på 6 procent.

Drygt 52 procent är investerat i små- och medelstora bolag. Största sektor är mjukvarubolag på 28 procent följt av processorer- och halvledarbolag med 22 procent.

Då fonden letar efter bolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans väger 14 procent. Inget innehav väger mer än 1,6 procent. Totalt har fonden drygt 100 investeringar.

Fondens största innehav är det San Francisco-baserade molntjänstbolaget Twilio som står för 1,6 procent av fondens värde. Bolaget har ett marknadsvärde på drygt 10 miljarder kronor, vilket i amerikanska mått är ett litet småbolag.

Bredden i fondens innehav imponerar totalt har 20 innehav stigit mer än 100 procent i år. det Silicon Valley-baserade hårdvarubolaget ACM Research som har aktien stigit hela 220 procent.

På tredje plats hittar vi globalfonden MS INVF Global Advantage med en uppgång på 40 procent. En globalfond med fokus på tillväxtbolag och förvaltningen sker i team. Bakom fonden står samma team som förvaltar MS INVF US Growth.

MS INVF Global Advantage Fund har en större andel medelstora och mindre bolag i portföljen än många andra globalfonder. Fördelningen är 75 procent storbolag och resterande andel medelstora bolag. Det är en koncentrerad fond med 32 innehav och amerikanska bolag står för runt 60 procent av fondens värde.

Precis som i systerfonden MS INVF US Growth är Shopify fondens största innehav på drygt 6 procent. Vi hittar den holländska digitala betaältjänstspecialisten Adyen som fondens näst största innehav på knappt 6 procent.

På fjärdeplats hittar vi det första svenska fondbolaget. Göteborgsbaserade Consensus Asset Managements småbolagsfond har stigit hela 34 procent.

Fonden är bäst i klassen nordiska småbolag sedan årsskiftet. Det är en koncentrerad fond med runt 25 innehav. Fondens bett på spelbolag och livecasinobolag har varit en fullträff i år. Spelbolaget Stillfront är fondens största innehav och stigit hela 129 procent i år.

Bästa svenska teknikfond är Swedbank Robur Ny teknik som har ett nordiskt småbolagsfokus. Fonden fokuserar på innovativa bolag med stark tillväxt som har uppnått lönsamhet och vars produkter eller tjänster karaktäriseras av ett högt teknikinnehåll. Avkastningen är på 33 procent.

Fonden förvaltas sedan i juli 2019 av Henrik Nyblom. Han tog över som förvaltare efter Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, som idag förvaltar TIN Ny teknik. Fonden har mest investeringar i kommunikationsbolag, teknikbolag följt av hälsovårdsbolag som tillsammans utgör 90 procent av fondens värde. Värt att notera är att spelutvecklare hamnar i kommunikationssektorn.

Av fondens 70 investeringar har hela 14 stycken stigit mer än 50 procent i år och fyra bolag har minst fördubblat sitt markandsvärde. Det svenska molntjänstbolaget Sinch står för fondens största bidrag med en uppgång på 185 procent. De är numera fondens näst största innehav på 7,5 procent efter speloperatören Stillfront.

På vinnarlistan hittar vi en hedgefond. Listans åtta är Amundi Fds Volatil Wld A USD. Fonden handlar olika typer av derivatinstrument och målet är att skapa avkastning när tillgångsvärden svänger kraftig på aktiemarknaden. Fonden har lyckat riktigt bra och är upp 27 procent sedan årsskiftet.

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -