Riksbanken levererar det som väntas

Makro Riksbanken levererar nya stimulansåtgärder och hoppas att det ska bidra till lugn på finansmarknaden och utökad utlåning till företagen via bankerna.

Även om det på många håll var väntat att Riksbanken skulle presentera nya åtgärder i samband med onsdagens penningpoltiska besked så var de kanske något större än marknaden hade räknat med. Obligationsköpen utökades från 300 till 500 miljarder och löper nu till och med juni 2021. Dessutom togs det beslut om att börja köpa företagsobligationer från och med september, även om omfattning begränsas till, i sammanhanget, måttliga 10 miljarder.

Riksbanken räknar också med att styrräntan kommer att ligga på 0,0 procent under hela prognoshorisonten, som sträcker sig till trejde kvartalet 2023. Inte för att det beskedet ska övertolkas men vi på Placera gör ändå bedömningen att riksbanksdirektionen fortfarande står långt ifrån att åter sänka räntan in på negativt territorium.

Dessutom sänktes räntorna på alla utlåningsfaciliteter som går vi bankerna. Men givet att dessa räntor redan låg nära nollstrecket så har det nog ganska begränsad effekt på ekonomin.  Däremot är det förstås en viktig signal till bankerna att de ska sätta fart på utlåningen till företagen. I den undersökning som Riksbanken själva gjort bland storföretagen klagas det också en hel del på att bankupplåningen faktiskt är dyrare nu än innan Corona-krisen. Något som inte lär ses med särskilt blida ögon i riksbanksledningen.

När det gäller den ekonomiska utvecklingen räknar Riksbanken med att svensk BNP ska backa med 4,5 procent i år för att växa med 3,6 respektive 4,1 procent under 2021 och 2022. Inflationen ska i sin tur landa på 0,4, 1,4 och 1,4 procent. Arbetslösheten kryper över 9 procent under 2021. Prognoser som är något mer positiva än vad som gäller i mittfåran av analytikerkåren.

Samanfattningsvis får sägas att Riksbanken levererar i den omfattning som väntas men att banken troligen kommer att vila på hanen vid kommande möten. Även om nästa penningpoltiska besked dröjer till den 22 september. Förutsatt givetvis att inget oförutatt inträffar.

Marknadsreaktionerna efter beskedet har varit måttliga. En viss kronförsvagning har skett men den hänger nog mer samman med att humöret på börsen har vänt till det negativa efter morgonens uppgång.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -