Förvaltarens bästa tips: Därför ska du satsa på en blandfond

ANNONS Förvaltarens bästa tips: Därför ska du satsa på en blandfond Klokt, billigt och investeringar med hållbarhetshänsyn! Det finns många fördelar med att lägga sitt sparade i en blandfond. Här är de sex främsta, enligt Björn Lind, förvaltare för AMF Balansfond, en av Sveriges större blandfonder och har mer än trettiofem års erfarenhet av finansmarknaden.

1. Klokt alternativ i oroliga börstider

I tider av turbulens på världens börser kan en blandfond vara ett klokt sparalternativ.

– AMF Balansfond passar dig som söker en bra medelriskfond. Den passar speciellt bra när börsklimatet är oroligt men en sparare ändå vill ha kvar en fot på aktiemarknaden, säger Björn Lind. En av fondens främsta styrkor är att den har möjlighet till att den snabbt kan vikta om aktieandelen beroende på marknadsläge. Fonden består för närvarande av ca 40 procent svenska aktier, ca 20 procent utländska aktier och ca 40 procent räntepapper.

2. Låga avgifter – aktiv förvaltning

Det gäller att se till att man inte betalar onödigt höga avgifter på sitt sparande. Avgifterna urholkar ditt sparande. AMF Balansfond är en aktivt förvaltad fond med låg avgift och är bland de billigaste i sin kategori (1).  Likväl har fonden högt betyg – fyra stjärnor – hos den oberoende fondbedömaren  Morningstar (2) och har de senaste tio åren haft en stabil avkastning på i snitt 7,3 procent per år (3). Fonden blev även utnämnd som bästa blandfond de senaste 10 åren (2019) av Lipper Fund Awards.

3. Hela fondbolagets kunskap

En av de största fördelarna med AMF Balansfond är att den hanteras av AMF Fonders samlade team av förvaltare. Därmed får spararen ta del av en bredare kompetens.

– En bra blandfond utmärker sig genom ett bra lagarbete. Och det är precis vad vi har. Vi är ett team av mycket erfarna förvaltare som arbetar tätt tillsammans. Vi har dessutom förstärkt kompetensen inom makro- och omvärldsanalys för att säkerställa än mer kvalitet. Några har djup kunskap om världens olika aktiemarknader, andra om räntemarknaden, säger Björn Lind.

4. Bred kompetens ger smart köpprocess

I AMF Balansfond väljer förvaltarna aktier inom sina expertisområden. Sedan ansvarar Björn för fondens risk och fördelning totalt sett. Beslut om regioner och branscher kan fattas snabbt och lätt.

– Vi väljer bland de mest spännande teknologiaktierna i världen, inte en teknologiaktie i varje land. Bland mer konjunkturkänsliga bolag såsom verkstadsbolag t ex Volvo och franska Schneider har fonden just nu valt att ha en större andel europeiska bolag inklusive svenska. Fonden väljer aktivt ur ett hållbarhetsperspektiv de bolag som bedöms ha kommit längst i sitt hållbarhetsarbete utifrån region/bransch oavsett vilket land de är noterade i, ett exempel är danska Vestas som är verksamma inom tillverkning av vindkraftverk.

5. Bolagens hållbarhetsarbete viktigt för avkastningen

Den som sparar i AMF Balansfond får ett sparande som tar hänsyn till hållbarhet. AMF Fonder tror att företag med en genomtänkt hållbarhetsstrategi har bättre förutsättningar att skapa en hög avkastning på lång sikt.

– Sedan några år jämför sig fonden mot ett index som omfattar de bolag som bedöms ha kommit längst i sitt hållbarhetsarbete gällande miljö, sociala frågor och bolagsstyrning. Vi tar också hjälp av externa analysbolag som är experter på just hållbarhet, säger Björn Lind.

6. Satsar på svenska företag

AMF Balansfond investerar mycket i Sverige då aktiemarknaden består av framgångsrika exportbolag med en stark global position.

– Det fina med att investera i Sverige är att vi investerare har nära till bolagens ledningar och därmed kan påverka bolagen i vad vi bedömer är rätt riktning. Vi satsar framför allt på svenska bolag som är konkurrenskraftiga såväl i Sverige som internationellt.

Populära fonder med bra hållbarhetsbetyg

AMF Fonder har tretton fonder som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. De har alla låga avgifter vilket gör att det blir mer pengar kvar till dig. Fonderna har också fina hållbarhetsbetyg som i genomsnitt är 4,7 av 5(4). 

Läs mer och köp AMF Balansfond här

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Läs mer: Informationsbroschyr och faktablad

1 AMF Balansfond har årlig avgift 0,40 %. Kategorin ”Blandfond – SEK, balanserad” har en genomsnittlig årlig avgift på 1,28 % (AMF Fondavgiftsrapport 2019 per data 200326)

2 Morningstar rating per 2020-05-30

3 Morningstar, avkastning 2010-06-01–2020-05-31, ej justerad för inflation.

4 Morningstar hållbarhetsbetyg per 2020-04-30

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -