Köpvärda fonder i januari - så gick det

Utvärdering Nu är det halvtid på världens börser och det senaste halvåret har levererat minusavkastning. Men återhämtningen efter bottennoteringen under andra halvan av mars har varit enorm.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför januari 2020.

I år har Stockholmsbörsen klarat sig relativt bra och en bred svenska indexfond har lyckats betydligt bättre en än bred europafond som backat närmare 11 procent. En svensk indexfond har knappt 6 procent i minusavkastning.

En globalindexfond har backat i nivå med Stockholmsbörsen. En bred amerikansk indexfond har bara backat drygt 2 procent. De som satsas sina slantar på den amerikanska Nasdaqbörsen som innehåller många snabbväxande tillväxtbolag har sedan årsskiftet lyckats få en positiv avkastning på närmare 13 procent.

Tillväxtmarknaderna som brukar ha det tuffare när den globala riskviljan sjunker har klarat sig bättre än de europeiska börserna. Årets raket är de kinesiska fastlandbörserna som klarat av coronaoron bra med en liten uppgång i år. Samtidigt har Brasilienbörsen backat knappt 40 procent.

Den svenska kronan har klarat årets bitvis höga turbulens bra och är i princip oförändrad mot både den amerikanska dollarn och euron. En neutral utveckling för utländska tillgångar.

Placeras fondval har klarat sig bra och sju av fonderna har haft en bättre avkastning i jämförelse med sina fondkategorier.

Inför 2020 passade jag på att ta in den aktivt förvaltade asienfonden MS INVF Asia Opportunities. Ett ovanligt vältajmat val som klått sin jämförelsekategori med råge. Fonden förvaltas av Kristian Heugh och Krace Zhou sedan 2016. Fonden är koncentrerad och avvikelsen från index är stor. Kristian Hoegh förvaltar samtidigt Placeras globalfondsfavorit MS INVF Global Opportunities framgångsrikt.

Kristian Heugh har med sin MS INVF Global Opportunity hem halvårets högsta avkastning. Fonden har en trevlig vana att lyckats klå kategorisnittet för liknande fonder med råge. Avkastningen är närmare 12 procent samtidigt som kategorisnittet för globalfonder med tillväxtbolagsfokus backat drygt 3 procent.

Spiltan Aktiefond Stabil som är vårt Sverigefondsval har lyckats stiga drygt 1 procent det senaste halvåret. Det är en riktigt bra prestation då avkastningen för kategorisnittet för Sverigefonder landar på minus 5,3 procent.

Placeras fondval inom tillväxtmarknaderna Swedbank Robur Östeuropafond har haft ett tufft halvår i spåren coronapandemin och ett dramatiskt fall i oljepriset. Fonden har backat drygt 21 procent vilket är lite mer än kategorisnittet.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar och klassas som en fastighetsfond harbackat drygt nio procent. En avkastning som är betyldigt bättre än branschfonder fastigheter som hör till en av de branscher som haft det tuffast avkastningsmässigt under coronakrisen med en nedgång på närmare 19 procent.

Vårt Europafondsval Fidelity European Dynamic Growth har landat på en oförändrad avkastning. Kategorisnittet för europeiska tillväxtaktier har backat närmare 3 procent. Jämfört med en bredare europeisk fond som har en stor del investerat i värdebolag och backat närmare 12 procent framstår en minus nedgången på runt tre procent som liten.

Det är blandat resultat för Placeras blandfondsval. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets och värdebolagsfokus har backat mer än sitt kategorisnitt under perioden. Den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select, imponerar med en liten plusavkastning. Den klår både kategorisnittet av likande fonder och Stockholmsbörsen trotts att exponeringen mot aktier är runt hälften i fonden.

De två lågriskfonderna IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige med räntefokus har haft olika avkastningsprofil. Spiltan Räntefond Sverige som har lägst risk mätt som standardavvikelse i klassen har lyckats med konststycket att leverera positivavkastning.

IKC Avkastningsfond har sjunkit mer än kategorisnittet, men återhämtningen sedan bottennoteringen då fonden var back närmare 7,4 procent sedan årsskiftet imponerar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -