Viktiga makro-besked väntar

Makroveckan Tecken på förnyad smittspridning fick oron att stiga i förra veckan. Nu väntar en vecka med viktiga makrobesked kring både svensk och internationell ekonomi, och med Riksbankens räntebeslut som extra krydda.

Varannan veckas humöret på börsen fortsätter och efter föregående veckans uppgång var det åter ned som gällde under förra veckan. Den svenska börsen backade med 0,9 procent medan den amerikanska, efter en svag veckoavslutning, tappade 2,9 procent. Att USA avslutade svagt, och asiatiska börser sjunkit under natten, kan nog ge en lite försiktig veckoinledning även i Europa. 

Det som framför allt oroar marknaden är att det nu finns tecken på förnyad riskspridning, framför allt i USA. Någon total nedstängning av ekonomi väntas det inte bli men partiella nedstängningar blir sannolikt nödvändiga för att få bukt med smittspridningen. Det har redan skett i Kalifornien. Det hjälpte heller förstås inte marknadshumöret att spänningarna mellan USA och Kina ser ut att stiga. 

Räntorna har också sjunkit på stigande oro och Brentoljan orkar precis över 40-dollarsnivån. 

Förhoppningsvis kan den här veckan istället bjuda på lite mer positiva tongångar när synnerligen heta makrosiffror rullas ut. 

Inköpschefsindexen för industrin som börjar rullas ut på tisdag med Kina i spetsen men där flertalet index publiceras på onsdag blir en viktig värdemätare på hur snabb återhämtningen kan tänkas bli. Det krävs nog ändå ganska hyggliga siffror för att marknadsaktörerna ska bli riktigt nöjda. 

Mycket intresse lär dessutom riktas mot torsdagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. Inte minst efter den mycket överraskande sysselsättningsuppgången i maj. Det råder viss osäkerhet bland analytikerna över var siffrorna för juni kan landa. Inte särskilt överraskande efter den historiskt stora prognosmissen i maj. Viktigt för börshumöret att sysselsättningsuppgången i juni landar på en hygglig nivå, men det finns också risker i mätresultaten. 

Från amerikanskt håll har vi dessutom ett penningpolitiskt protokoll att se fram emot där det bland annat kan ha diskuterats en del okonventionella penningpolitiska åtgärder inför framtiden. 

För svenskt vidkommande är veckans huvudnummer förstås Riksbankens penningpolitiska besked som levereras under onsdagen. De flesta lutar åt att Riksbanken inte gör något med räntan men att det kan bli tal om att utöka köpen av obligationer. Det finns också en viss press på banken att leverera något med substans. Räkna med en del rörelse i kronan i samband med riksbanksbeskedet. 

Vi ser också fram mot de svenska inköpschefsindexen för industrin (onsdag) respektive tjänstesektorn (fredag). Förhoppningen är givetvis att indexen ska fortsätta uppåt men vi noterar att analytikerkåren inte verkar tro på några monsteruppgångar.    

 

Måndag

EMU släpper sin konjunkturbarometer och, precis som i den svenska, väntar en ganska rejäl uppstuds även om själva nivån egentligen inte är något av yvas om. Tjänstesektorn väntas gå bättre i EMU-området än i Sverige. Intressant också med svenska handelsbalanssiffror för maj. Lite kött på benen på hur hårt drabbad den svenska exportindustrin varit. 

 

Tisdag

Under natten mot tisdag publiceras inköpschefsindexen för Kina. Det är ju mening att Kina ska gå först i återhämtningen men någon speciell rekordfart har inte kunnat noteras, framför allt inte i industrin. Kanske lite bättre siffror nu och det vore positivt för börsen. Konjunkturinstitutet publicerar sin extramätning över hur hårt företagen drabbats av Corona-krisen. Siffrorna rör sig numera åt rätt håll. 

 

Onsdag

Riksbanken lämnar räntebesked. Vi väntar oss ingen förändring av räntan men däremot kan banken komma att annonsera en utökning av obligationsköpen. Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Mest intresserade är vi av det svenska indexet där det kan noteras att analytikerna har tämligen lågt ställda förväntningar på uppgången. Det kan ge utrymme för positiva överraskningar. Viktigast för finansmarknaden är givetvis det amerikanska indexet där det också förväntas en, sett till omständigheterna, ganska måttlig uppgång. Viktig för marknaden att den amerikanska ADP-mätningen av sysselsättningsutveckling ger en del positiva besked inför torsdagens officiella arbetsmarknadsdata. 

 

Torsdag

Fullt fokus på de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för juni. Efter förra månadens mycket överraskande uppgång har förväntningarna på junisiffran över sysselsatta justerats upp rejält. 3 miljoner amerikaner väntas ha fått jobb i juni medan arbetslösheten ska gå ner från 13,3 till 12,1 procent. Givet en del skakigheter i underlaget vid förra månadens mätning tror vi att det finns stora överraskningsmöjligheter. Dessvärre åt bägge håll. En siffra i linje med förväntningarna skulle sannolikt ge ett lite glädjeskutt på marknaden. 

 

Fredag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Då tjänstesektorn drabbats hårdast av Corona-krisen finns det också potentiell för en kraftigare återhämtning nu när ekonomierna börjat öppna upp. Räkna ändå inte med några monstersiffror. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -