Evolution småspararfavoriten i juni

Aktier Optimismen är fortsatt stor och småspararna köper aktier för fjärde månaden i rad. Köpen karaktäriseras av såväl bottenfiske i kursförlorare som påfyllnad i årets vinnaraktier, det visar siffror från Avanza.

”Nu väntar en händelserik sommar, där kvartalsrapporterna i mitten på juli blir en viktig värdemätare på om den starka börsutvecklingen varit motiverad”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza. 

Privatspararna gör 317 200 affärer per dag i juni. Det är en ökning med 120 procent jämfört med samma månad i fjol.  

Månadens mest köpta aktie är livecasinobolaget Evolution Gaming.

”Spararna rusar till Evolution Gaming efter deras uppköpsbud på branschkollegan Netent. Köpen sista dagarna i juni är de största någonsin och fyra gånger så stora som köpen under hela fjolåret. Bolaget har en mycket hög tillväxttakt och har länge varit en småspararfavorit. Såväl aktiekurs som antalet aktieägare har dubblerats sedan årsskiftet ”, säger Johanna Kull.

Spararna fyller också på i börsens största investmentbolag Investor som är årets mest köpta aktie. Antalet ägare i aktien är 40 procent fler än vid årsskiftet.

"Ett helt rimligt val, med tanke på den goda riskspridning som akien ger. Bland portföljbolagen återfinns såväl välkända noterade bolag, som en hög andel välskötta onoterade innehav. Bolag som annars kan vara svåra för privatpersoner att få exponering mot. Investor har dessutom en lång historik av att generera en överavkastning gentemot index”, säger Johanna Kull.

Förutom spelbolaget Netent, som spararna minskar ordentligt på efter uppköpsbudet från Evolution Gaming, säljer man också årets kursförlorare Intrum. Aktien har backat med 40 procent sedan årsskiftet men är upp cirka 70 procent sedan botten i mars

”Spararna som bottenfiskade i Intrum under hela nedgången väljer nu att säkra hem en del av de senaste månadernas vinst. Aktien är förvisso lågt värderad, men bolagets höga skuldsättning och osäkerheten kring den reala ekonomins utveckling, får analytikerna att tveka och risken i aktien bedöms vara hög” säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -