På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svenskstyrd jätte DAX-kandidat

Aktiekommentar En av de hetaste kandidaterna att ersätta Wirecard i DAX är matbeställningsplattformen Delivery Hero. Aktien är upp 29% i år och börsvärdet är 18,4 miljarder euro.

Delivery Hero är världens största matbeställningsplattform och matbudstjänst. Bolaget finns i 42 länder. I 30 av länderna är man marknadsledare.

Bolaget har svensk koppling på så vis att grundare och vd är svensken Niklas Östberg.


Niklas Östberg.

För det första kvartalet 2020 ökade intäkterna med 92 procent till 515 miljoner euro.

Antalet order uppgick till 239 miljoner jämfört med 125 miljoner under första kvartalet 2019. Bolaget räknar med att den negativa effekten från pandemin endast uppgick till ett tapp på nio miljoner beställningar.

Framför allt märkte man av att antalet beställningar i Norden och Östeuropa ökade mycket kraftigt i mars och att pandemin sannolikt här haft en positiv effekt på tillväxten.

Tillväxten drivs främst av att nya restauranger ansluter sig samtidigt som den del av Delivery Hero som sysslar med livsmedelsleveranser växer snabbt. Bolaget uppger att de märkte av en extra snabb ökning i mars, då 50 000 restauranger anslöt sig till tjänsten.

Delivery Heros prognos för helåret är intäkter på 2,4–2,6 miljarder euro. Det innebär en årstillväxt på 70 procent.


Omsättning MEUR per kvartal.
 

Delivery Hero har som mål att vara störst eller näst på alla marknader man verkar på. Under förra året valde man att sälja verksamheten i Tyskland på grund av lönsamhetsskäl.

Största konkurrenterna till Delivery Hero är Amazon och Uber.

I Sverige är bolaget känt under varumärkena Onlinepizza och Foodora. Totalt kontrollerar bolaget drygt 30 olika varumärken i världen. Delivery Hero äger bland annat PedidosYa som den största matbudstjänsten i Sydamerika.

2019 var regionen med störst omsättning Mellanöstern. Det land där omsättningen var enskilt störst var i Saudiarabaien som stod för 21 procent av omsättningen följt av Kuwait med 13 procent och Sydkorea med knappt 8 procent.

Totalt har Delivery Hero över 25 000 anställda.

Sammantaget har bolaget tagit in cirka 15 miljarder kronor från investerare under åren. Aktien noterades på Frankfurtbörsen i juni 2017. Teckningskursen var 25,50 euro. Aktien övertecknades 16 gånger.

Största ägare i Delivery Hero är Sydafrikanska Naspers med 21 procent av aktierna.

Av de fjorton analytiker som bevakar aktien sätter tolv stycken köp. Den genomsnittliga riktkursen är drygt 92 euro per aktie. Det är alltså i det häradet där aktien handlas för närvarande.

Hittills i år är Delivery Heros aktie upp knappt 30 procent.

Genomsnittstiden för en matleverans på samtliga marknader är 28 minuter. Totalt är 500 000 restauranger anslutna till Delivery Hero. Bolaget levererar drygt 3 miljoner måltider per dag i genomsnitt.

I septebmer kommer Wirecard att lämna DAX-indexet. Förutom Delivery Hero finns det ytterligare två kandidater till platsen och det är smak- och luktkemibolaget Symrise och medicinteknikbolaget Siemens Healthineers.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -