På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Spararna storköpte teknikfonder i juni

Fonder Optimismen håller i sig bland privatspararna. För tredje månaden i rad fyller de på i aktiefonder och nettoköpen är dubbelt så stora som under samma månad ifjol, det visar statistik från Avanza.

”Återhämtningen på börsen har varit enastående och sedan botten 16 mars är stockholmsbörsens breda index upp 38 procent. Det, tillsammans med något mindre illröda makrosignaler, har gjort att fondspararnas optimism ökat”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Månadens klart mest köpta fonder är teknikfonder. Nästan varannan fondkrona går i juni i till teknikfonder.

Fonderna tillhör årets riktiga vinnarfonder och fem av de tio fonder som genererat högst avkastning i år är just teknikfonder.

”Teknikbolagen hade redan en stark underliggande tillväxt och har nu fått ytterligare vind i ryggen av den accelerering i digitalisering som pandemin och stanna hemma-trenden fört med sig”, säger Johanna Kull.

Johanna Kull

Sverigefonder är månadens näst mest köpta fonder. Utmärkande för köpen i Sverigefonder är att spararna antingen väljer billiga indexfonder, alternativt aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på småbolag.

Intresset för aktivt förvaltade Sverigefonder utan ett specifikt småbolagsfokus, är däremot inte särskilt stort. Ett vägval som är högst rimligt, enligt Johanna Kull.

”En stor Sverigefond som investerar i större bolag blir ofta mycket snarlik en indexfond, men med en högre prislapp.”

Guldfonder är månadens klart mest sålda fonder. Den stora osäkerheten tillsammans med centralbankernas stimulanser och de mycket låga räntorna har gynnat guldpriset som stigit till rekordnivåer.

Spararna väljer nu att hämta hem en del av vårens vinst efter att guldfonderna stigit nära 30 procent på tre månader.

”Oavsett utveckling framåt är det viktigt att man som investerare inte ser en guldfond som en stabil sparform, fonderna är i många fall mer volatila än en vanlig globalfond”, säger Johanna Kull.  

Mest köpta Mest sålda
Teknikfonder Guldfonder
Sverigefonder Korträntefonder (USD)
Globalfonder Korträntefonder (Euro)
Företagsobligationsfonder Hedgefonder 
Blandfonder Infrastrukturfonder
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -