På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Den klimatsmarta naturodlingen

Aktier Peckas Naturodlingar är företaget som odlar tomater och producerar regnbågslax i ett slutet kretslopp. Företaget består av moderbolaget Peckas Naturodlingar och även dotterbolaget Peckas Solutions.

Bolaget har utvecklat en kretsloppsodling vilket innebär att det näringsrika vattnet som regnbågen simmar i ger näring till tomatplantorna.Tomatplantorna växer ovanför en biobädd som renar vattnet innan det kommer tillbaka till fiskbassängen. Det enda som tillförs är fiskfoder och minimala mängder vatten. Runt om i kretsloppsodlingen finns det humlor som pollinerar tomatplantorna. Ett kilo foder ger ett kilo fisk och 10-12 kilo grönsaker vilket är klimatsmart och resurseffektivt. Kretsloppet är även helt fritt från gifter och kemikalier. 

Peckas Naturodlingar producerar och säljer regnbåge och tomater. Företaget riktar sina produkter främst till kunder som anser att hållbarhet är viktigt men även att smaken är bra, vilket skulle kunna sägas ingå i premiumsegmentet. Produkterna levereras i en plastfri förpackning vilket även gör förpackningen hållbar. 

Bolaget har ett börsvärde på ungefär 65 miljoner kronor och aktien har varit noterad sedan sommaren 2017 på listan NGM (Nordic Growth Market). Aktien har haft en tuff resa på börsen och gått ner runt 33 procent i år. Bolaget har ungefär 2000 ägare på Avanza och aktien har låg likviditet med få avslut. 

HoReCa-segmentet (Hotell, Restaurang, Catering) har på grund av Coronapandemin tappat intäkter men istället har detaljhandeln gått starkt och drivit omsättningsökningen. 

För närvarande har företaget tre växthus i Härnösand med en total odlingsyta på 13 000 kvadratmeter (inklusive fiskhus). Företagets långsiktiga mål är att utöka till en odlingsyta på totalt 100 000 kvadratmeter runt om i landet. Företaget siktar också långsiktigt mot att få en marknadsandel på 5 procent av den svenska tomatmarknaden.

Omsättning i miljoner kr

Under det första kvartalet 2020 nådde företaget en omsättning på ungefär 3,9 miljoner kronor vilket är en ökning med 60 procent jämfört med fjärde kvartalet 2019. Jämfört med första kvartalet 2019 ökade omsättningen med 130 procent. Detta beror främst på ökad produktion då man tog sitt tredje växthus i drift men även att flera nya kunder tillkommit. 

Företaget går inte med vinst men strävar efter att nå ett positivt kassaflöde för hela verksamheten tidigast 2021. Det tar cirka två år för varje växthus att bli lönsamt. 

Peckas solution som är dotterbolaget ska framöver börja sälja kretsloppssystemen på den internationella marknaden. När den nytillträdde VD:n Mattias Gemborg får frågor om hur han ser på framtiden för dotterbolaget svarar han att de får nya förfrågningar löpande från internationella intressenter och att dialoger pågår med dessa. Gemborg ser en stor potential inom detta område eftersom man mottagit många förfrågningar om att bygga anläggningar med kretsloppsodlingen. Han bedömer även att affärsmodellen har potential att bli mycket lönsam. Peckas Solution kommer inte bara sälja systemen utan även vara konsulter och leverera ett cloudbaserat styrsystem som bedöms vara lönsamt. 

Ett viktigt mål för Peckas Naturodlingar är självklart att nå lönsamhet på sina växthus. Då växthusen kan visa lönsamhet kommer det vara ett bevis för omvärlden att det går går att tjäna pengar på Peckas kretsloppsodling vilket förmodligen skulle gynna dotterbolaget Peckas Solutions. Att sälja system som inte genererar någon vinst är sannolikt en dålig ide.

Peckas Naturodlingar gjorde en nyemission i början av året då det tredje växthuset kostade mer än vad man hade förutspått. Nyemissionen var på runt 11 miljoner kronor och tecknades till 106 procent. Det kommer sannolikt behövas mer likviditet även i framtiden då tunga investeringar väntar framöver och ambitionen är att växa kraftigt de närmsta åren. 

Många företag som är verksamma inom laxodling drabbas av problem med att laxen blir sjuk vilket leder till produktionsstörningar. I Peckas fall har man klarat sig så gott som utan dessa sjukdomar. Runt 2017/2018 angreps laxarna av sjukdom vilket resulterade i en mindre förlust av fisk. Utöver detta har företaget inte haft några större problem med sjukdomar. 

Peckas Naturodlingar har den största akvaponiska (kretsloppsodling med vattenbruk) anläggningen i världen just nu och är världsledande med denna nya teknik. Det finns såklart andra producenter av Regnbågslax och tomater men ingen med samma teknik som Pecka eller har samma produktionstakt. I företaget finns  skaparen av systemet Pecka Nygård fortfarande kvar som ägare, specialist och anställd. Nygård har 20 års erfarenhet av akvaponi.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -