På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stigande elpriser i söder

Elpriser Välfyllda vattenmagasin och kraftig vårflod ger rekordlåga elpriser i norr. Den stora tillgången på vatten hjälper dock inte söderut, där elpriserna stiger.

Elpriset är fortfarande betydligt lägre i hela landet än normalt men det är stora skillnader mellan Sveriges fyra elområden. Dubbelt så dyrt i södra Sverige jämfört med norra delen av landet, det skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Att priserna på el stiger i de södra delarna av landet beror på lägre tillgång på kärnkraft än normalt och överföringsbegränsningar.

”Att priset mellan elområdena skiljer sig åt så här mycket är väldigt sällsynt. Främst beror det på överföringsbegränsning mellan Norge och södra Sverige vilket ger lägre tillgång på norsk vattenkraft”, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Produktionen av kärnkraft går på ungefär halv effekt och det blåser mindre medan det i norr är god tillgång till vattenkraft. Svenska Kraftnät har även beslutat att begränsa överföringen från norr till söder.

Det rörliga elpriset för juni kommer att bli cirka 20-22 öre/kWh i elområdena 3 och 4 (Södra Mellansverige och södra Sverige). I elområdena 1 och 2 (Norra Sverige och norra Mellansverige) blir det rörliga elpriset cirka 10-12 öre/kWh. Snittet för juni de senaste 20 åren har varit cirka 30 öre/kWh.

Det finns en större efterfrågan på el i södra Sverige än det finns kapacitet att leverera i form av vattenkraft från Norge och norra Sverige. Svenska Kraftnät har därför avtalat med Ringhals att redan från den 1 juli höja effekten för att bidra till mer stabilitet till elnätet.

Kraftnät har därför avtalat med Ringhals att redan från den 1 juli höja effekten för att bidra till mer stabilitet till elnätet.

Råvarumarknaden har återhämtat en stor del av raset till följd av coronakrisen och det är en uppgång på råvarupriser såsom kol, olja och utsläppsrätter. Även elpriserna i Tyskland har stigit något vilket påverkar de svenska priserna uppåt.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -