Så mycket är semesterkassan värd i år

Valutor Om du mot förmodan åker på utlandssemester i år kommer reskassan på många håll räcka längre än ifjol. Placera listar vilka länder du får mer valuta för semesterkassan och vilka destinationer där du som svensk är fattigare än förra sommaren.

Den här artikelns rubrik borde kanske snarare vara ”Så mycket kunde reskassan ha varit värd i år” eftersom utsikten för utlandsresor inte är särskilt goda i sommar. För även om det finns länder där vi svenskar  trots allt är välkomna så ska det nämnas att rekommenderationen är att inte göra onödiga utlandsresor.

Tänk framförallt på att reseförsäkringen ofta inte gäller om en destination omfattas av en avrådan från UD.

Därför är det lite snöpligt att just i år så får man på några håll ganska mycket för sina svenska kronor, även om det ska tilläggas att det i sig ofta också är en coronaeffekt.

I vissa länder får du som svensk till och med betydligt mer för pengarna än förra året. Det är dock destinationer som man i dessa coronatider kanske inte vill eller kan åka till såsom hårt coronadrabbade Brasilien (där du får var fjärde resdag ”gratis” jämfört med ifjol) eller länder dit vi svenskar inte är välkomna, såsom Tjeckien och Norge (om du inte bor i vissa landskap).

Länder vars valutor försvagats mest mot kronan jämfört med förra sommaren

 

Brasilien 26,6%
Sydafrika 17,9%
Turkiet 15,7%
Mexico 14,1%
Norge 10,0%
Island 8,3%
Ryssland 8,1%
Indien 8,1%
Ungern 6,6%
Polen 4,6%
Tjeckien 4,5%

 

Ett land där man som svensk får mycket mer för pengarna jämfört med förra året är Island. Där är också svenskar välkomna förutsatt att ett coronatest görs vid ankomst. Testet är gratis fram till 30 juni, därefter kostar det 15 000 ISK (1 023 svenska kronor).

Också den polska zlotyn har försvagats mot kronan. Polen tillåter inga direktflyg från Sverige fram till 30 juni, men att mellanlanda i andra godkända länder samt resa in i landet med färja går bra.

Kroatien med sina vackra hamnstäder och skärgård är till exempel öppet för svenska turister och där har den svenska kronan stärkts något mot kunan. Två procent längre räcker semesterkassan där i år jämfört med ifjol. Tänk på att du ska kunna bevisa att du exempelvis bokat ett hotell eller hyrt ett hus när du reser in.

Att vi får mer semester för våra svenska kronor är lite extra smolk i glädjebägaren för den som gett upp planerna på en vistelse utomlands i år kanske, men det finns undantag. I euroländerna har vi svenskar exempelvis lika mycket att röra oss med som förra sommaren.

Ett av de länder vars valuta stärkts mest mot kronan är den i kristider säkra hamnen schweizerfranc. Som svensk får du resa in i landet, men var beredd på att ta tempen när du anländer på flygplatsen.

Länder vars valuta stärkts mest mot kronan

Schweiz -4,7%
Egypten -4,1%
Japan -2,6%
Hong Kong -2,0%
USA -1,2%
Saudiarabien -1,2%
Indonesien -0,9%
Marocko -0,3%
Danmark -0,3%
EMU-området -0,1%

 

Få har väl undgått att den amerikanska dollarn försvagats mot kronan den senaste tiden. Det räcker dock inte längre än att USD:n fortfarande förstärkts mot SEK jämfört med förra sommaren. Ur ett semesterkassaperspektiv är även det kuriosa, eftersom svenskar, liksom övriga EU-medborgare, omfattas av inreseförbud.

 

  Försvagning/förstärkning mot SEK jämfört med 1 juli 2019
Europa  
EMU-området -0,1%
Danmark -0,3%
Island 8,3%
Kroatien 2,3%
Norge 10,0%
Polen 4,6%
Ryssland 8,1%
Schweiz -4,7%
Storbritannien 0,9%
Tjeckien 4,5%
Turkiet 15,7%
Ungern 6,6%
   
Amerika  
USA -1,2%
Brasilien 26,6%
Kanada 2,3%
Mexico 14,1%
   
Asien och Oceanien
Australien 0,5%
Hong Kong -2,0%
Indien 8,1%
Indonesien -0,9%
Japan -2,6%
Kina 2,1%
Nya Zeeland 2,7%
Saudiarabien -1,2%
Singapore 1,8%
Sydkorea 3,4%
Thailand 0,1%
   
Afrika  
Egypten -4,1%
Marocko -0,3%
Sydafrika 17,9%

 

Läs här om vilka länder UD avråder från att resa till och hur de olika länderna ställer sig till svenskarnas inresande. Tänk på att de olika inrese- och karantänsreglerna kan ändras med kort varsel.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -