På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stark trend för digitala betalningar

Aktieanalys Övergången från kontanter till digitala betalningar och fysisk butikshandel till e-handel har haft en stark tillväxt under 20 år. Men i spåren av coronapandemin ser vi ett ökat tempo i transformeringen av digitala betalningar. Placera sätter ljuset på några europeiska aktörer som kan bli vinnare.

I många länder har kontantuttagen minskat dramatiskt under coronapandemin. Istället har kortbetalningsmarknaden ökat betydligt. Handeln över nätet har i många fall sett en enorm utveckling de senaste månaderna. En ny kundgrupp som tidigare inte hittat till nätet i samma utsträckning är många äldre.

Äldre har varit lite av kontantanvändarnas sista bastion. Med isolering har de varit tvungna att handla mer digitalt som läkemedel och dagligvaror. Helt enkelt har de tagit ett enormt steg att bli digitala och betala med betalkort över nätet.

Sannolikt kommer många av de äldre fortsätta sin digitaliseringsresa även efter coronapandemin. Ett nytt beteende som är i fas med en tydlig strukturell trend som pågått under många år. Bara i Sverige har kontantuttag minskat med runt 10 procent per år, kontantdöden kommer allt närmare.

Den allt snabbare tillväxten inom e-handel ligger bakom en stark tillväxt för digitala betalningar. En tillväxt som spås fortsätta under överkomlig tid.

Men det finns många aktörer inom digitalbetalningar. I Sverige har vi onoterade Klarna som hjälper e-handlare med digitala betalningslösningar och krediter för kunder. Den globala digitala betalningsjätten Pay Pal köpte svenska iZettle.

Den amerikanska investmentbanken BofA Secuties spår en viss konsolidering inom den europeiska betalningssektorn de närmaste åren. Precis en sådan konsolidering har svept över den amerikanska betalningssektorn de senaste åren.

Listan över faktorer som talar för europeiska betaltjänstbolagen är många. Placera har valt ut ett antal börsnoterade betaltjänstbolag som kan vara värt att hålla ett öga på eller för den riskvillige lägga dem i depån.

På Milanobörsen hittar vi det italienska fintech-bolaget Nexi som har en solid bas inom digitala betalningslösningar. I fjol tog Italiens största bank Intesa Sanpaolo en ägarandel på 10 procent i det snabbväxande italienska fintech-bolaget. En affär på 653 miljoner euro.

Den italienska marknaden för kortbetalningar och e-handelsbetalningar växer bland de absolut snabbaste i Europa.

Affären stärker även Nexi då man får del av Intesa Sanpaolos verksamhet inom betalningslösningar inom handel och kortverksamhet. Nexi är marknadsledande inom flera delar av den snabbt växande digitala betalningssektorn i Italien. De har halva marknaden för digitala betalningslösningar inom handel. De har drygt 70 procent av kreditkortsmarknaden och knappt 40 procent av betalkortmarknaden efter värde. Nexi får bättre stordriftsfördelar och genom affären blir Nexi starkare från internationella konkurrenter.

Enligt vinstestimat från Factset är förväntningarna på årets vinst per aktie 0,39 euro. Det är en ökning från en vinst per aktie på 0,36 för 2019. Men vinsten per aktie spås växa till 2022 och ska då bli 0,54 euro. Det ger en vinsttillväxt på 38 procent från 2020 till 2022. P/e-talet på 2020 års vinstestimat är 36 vilket är lägsta av de utvalda bolagen. 4 av de totalt 11 banker som följer Nexi ger tummen upp med en köprekommendation. Sju har en neutralrekommendation men ingen har någon säljrekommendation.

Adyen är ett snabbväxande nederländskt digitalt betaltjänstbolag. De grundades 2006 och är sedan sommaren 2018 börsnoterade på Amsterdambörsen.

Adyen har en helhetslösning för att ta betalt på nätet, i mobilen och i kortterminal genom en egenutvecklad teknisk plattform. Adyen är uppkopplat mot olika betalningslsöningar världen över. Det gör att handlare som är kunder till Adyen kan acceptera betalningar genom betal- och kreditkort, banköverföring och andra alternativa betalningsmetoder som även spänner till svenska Swishbetalningar och App-betalningar. Adyen kombinerar flera tjänster som tidigare krävt flera leverantörer.

Adyen har en europeisk banklicens och växer inom konsumentkrediter. De lämnade in en ansökan i fjol gällande en amerikansk banklicens. Bland Adyen svenska kunder hittar vi Gant, SAS, Storytel och Spotify.

Adyen-aktiens p/e-talsvärdering är på skyhöga 150 på årets vinst. Lyfter vi blicken till 2022 är marknadens förväntningar enligt Factset ett halverat p/e-tal på 70. Den stora minskningen i p/e-talet drivs av en stark vinstförväntning.

Prognosen för årets vinst är på 8,2 euro per aktien. 2022 ligger det i korten att den ska växa till 18 euro per aktie. En tillväxt på höga 120 procent.

Worldline är ett franskt digitalt betaltjänstbolag med bankverksamhet som grundades redan 1974 i Bezons. Det startade som ett dotterbolag till den franska storbanken Credit Lyonaisse för att ta hand om bankens kunders kortbetalningar.

Idag är man verksamma inom tre områden: Digitala betalningar inom butiker och e-handel, finansiella tjänster inom kundfinansiering och mobila transaktioner. Worldline mer än 11 000 anställda globalt. Och efter det senaste uppköpet av franska kortterminalsbolaget Ingenico är de uppskattade proforma-intäkter cirka 2,3 miljarder euro på årsbasis.

Worldline har sedan 2014 genomfört många kompletterande förvärv. I år har bolaget gjort två stycken stora förvärv: GoPay som är verksamma inom digitala betalningar i ett snabbväxande Östeuropa och senaste Ingenico.

Worldline-aktien nådde en ny milstolpe i mars 2020. Då blev aktien inkluderad i Parisbörsen handelsbara index CAC40, som består av de 40 största franska bolagen noterade på Parisbörsen. Ett kvitto på Worldlines förvärvsaktivitet och snabba tillväxt gjort aktien uppskattat som investering i många fonder.

Worldline är en populär aktie och av de 14 banker som följer bolaget har en klar majoritet en köprekommendation och två är neutrala till aktien och bara en bank har en säljrekommendation.

Tillväxten från 2020 till 2022 spår av Factset landa på 46 procent och årets p/e-tal är 43 men sjunker till 29 på 2022 års vinstprognoser.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -