Tufft år för Svolder med ökad rabatt

Aktie Svolder har haft en fin börsresa sedan noteringen 1993 och har varit en aktie som givit investerare en fin avkastning. Men i år har det gått tungt.

Resan startade då några medarbetare på Alfred Berg Kapitalförvaltning såg en stor potential i små och medelstora bolag vilket födde iden om att starta Svolder. 

Svolder är ett investmentbolag med fokus på noterade svenska små- och medelstora bolag. Investmentbolaget har en aktieportfölj på totalt 21 börsnoterade innehav varav de två största är Garo och Troax som utgör ungefär 30 procent av aktieportföljen.

Svolders aktie har givit en avkastning på 120 procent de senaste fem åren men är ner runt 17 procent sedan årsskiftet då vissa innehav i portföljen har haft det tufft. De bolag i portföljen som tyngt mest de senaste tre månaderna är New Wave, Scandic och Elanders. 

Garo som står för det största innehavet är ett företag som bland annat arbetar med att installera laddstolpar till elbilsmarknaden. Aktien utgör ungefär 15% av Svolders aktieportfölj. Företaget har gynnats av att de fått en slags ESG-stämpel, men värderingen är saftig med ett P/E-tal på 41. Garo är ett företag som rider på hållbarhetsvågen och gynnas av att man går från traditionellt bensindrivna fordon till nya elfordon. Garos aktie är upp runt 7 procent sedan årsskiftet. Här finns en djupare analys av Garo.

Troax som bland annat tillverkar skydd och stängsel till fabriksgolvet utgör runt 14% av Svolders portfölj. Företaget har 700 medarbetare runt om i världen. Troax gynnas av att företag robotiserar sina fabriker då robotarna kräver skydd och stängsel. Aktien är upp cirka 20 procent i år. 

Största ägaren är finansmannen Rolf Lundström som äger knappt 10% av kapitalet. Ulf Hedlundh som varit VD sedan start och äger ungefär 0,5% av kapitalet. Mats Qvibergs investmentbolag Öresund ägde en stor post i Svolder tidigare, men har nu sålt av hela sitt innehav. 

Svolder har en offensiv utdelningspolicy som innebär att all utdelning de får in från sin portfölj subtraherat med kostnaderna för att förvalta kapitalet blir utdelningen till aktieägarna. Utdelningspolicyn förutsätter dock att det finns utdelningsbara medel och att Svolder inte påverkas starkt negativt finansiellt. 

Förvaltningsavgiften motsvarar ungefär 0,6 procent av substansvärdet vilket är förhållandevis lågt. Svolder har en stabil balansräkning då de inte har några långfristiga skulder. Substansvärdet är runt 3 miljarder kronor och de har en kassa på ungefär 6% av substansvärdet vilket motsvarar runt 180 miljoner kronor. De har även ett avtal om en checkkredit på 200 miljoner kronor. 

Aktien hade den 12 juni ett substansvärde på 117 kr per aktie vilket gör att den handlas till en substansrabatt på cirka 10%. Svolder har under de senaste fem åren haft en genomsnittlig substansrabatt kring 5-7%. 

Det relativt lilla investmentbolaget skulle kunna ses som ett alternativ till en nordisk småbolagsfond. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -