Tillväxtekonomierna imponerar

Utblick Trots förra veckans börsturbulens har världens börser haft en mycket bra resa under den senaste 30-dagarsperioden. Uppgångarna i Europa och i flera tidigare pressade tillväxtekonomier imponerar allra mest.

Det har verkligen varit risk-på som gällt på världens börser under den senaste 30-dagarsperioden. I vår genomgång av drygt 70 börser (MSCI-index i lokal valuta) är det endast 3 som ligger på minus. Från årsskiftet är det ändå mest minus på listan även om flera börser var uppe och nosade kring nollstrecket innan förra veckans kraftiga börsnedgångar. Den smällen slog hårdast mot börserna i de utvecklade ekonomierna (Developed Markets), men det är ändå de börser som klarat sig bäst både under den senaste 30-dagarsperioden och sett från årsskiftet. Tillväxtekonomierna (Emerging Markets) ligger dock hack i häl och mycket förklaras av att den kinesiska börsen bara tappat 1,1 procent sedan årsskiftet. De nya tillväxtekonomierna (Frontier Markets) har även de en positiv utveckling bakom sig men har ändå halkat lite efter andra marknader.

Öppnandet av ekonomier och konjunkturoptimism har gett börserna i Europa lite extra skjuts. Vi ser också en förskjutning mot konjunkturkänsliga marknader och dessutom har en svagare dollar gynnat många tillväxtekonomier.

Förra veckans börsturbulens bröt däremot den sjunkande trend som volatiliteten på aktiemarknaden befunnit sig i sedan toppen i slutet av mars. Så det finns av allt att döma en ganska stor underliggande nervositet på marknaden. Inte att förvåna efter en fantastisk börsrevansch trots Corona-tider. Vinsthemtagningar har säkert också varit aktuella bland dem som lyckats pricka en börsuppgång som på toppen låg på drygt 40 procent från botten. VIX-index för den amerikanska börsen (S&P500) har åter börjat sjunka, även om det är en bra bit ner till nivåerna från 2020.

Att allt fler länder nu lättar på karantänsåtgärderna och/eller uppvisar klart mindre smittspridning har dessutom fått fart på konjunkturoptimismen. I USA har den inkommande makrostatstiken övertygat och den amerikanska ekonomin ser ut att få en snabbare uppgång än väntat. Det mesta av makrostatistiken har slagit förväntningarna, vilket syns i Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrodata rullas ut i förhållande till prognoserna. Det som alldeles särskilt sticker ut är den överraskande sysselsättningsuppgången i maj.

Förhoppningen är förstås att samma positiva utveckling ska ses i Europa nu när det lättas på restriktionerna även här. Det finns också små tecken på att även europeisk ekonomi håller på att piggna till. ESI befinner sig i en positiv trend även om mycket av makrostatstiken fortfarande är bister läsning.

I tillväxtekonomierna (Emerging Markets) är det mesta av makrosiffrorna i linje med prognoserna, vilket vi tolkar som ett positivt tecken. Här är det framför allt Kina som sett en mer tydlig återhämtning, även om det nu finns vissa tecken på förnyad smittspridning.

Det är också en ny våg av smittspridningen som är det allra största hotet mot både börs och konjunktur.

Developed Markets

Det har varit fortsatt god fart på börsutvecklingen bland de utvecklade ekonomierna under den senaste 30-dagarsperioden. Den genomsnittliga uppgången landar på hela 7,7 procent, trots turbulensen under den senaste veckan. Ingen börs har gått ner under perioden, även om Nya Zeelands börsuppgång stannar vid 0,5 procent. Från årsskiftet landar den genomsnittliga nedgången på 7,4 procent men många börser var uppe och svävade runt nollan när uppgången var som starkast. Nu är det bara den danska börsen som har en positiv utveckling under 2020.

Börslistan för de senaste 30 dagarna toppas av EMU-länderna som tidigare släpat efter i återhämtningen. Det är också ett tydligt tecken på att mer konjunkturkänsliga värdeaktier gått stark, vilket är en stor andel av börsen på dessa marknader. Svenska börsen ståtar med en uppgång på 9,9 procent med USA-börsen tätt efter med 8,2 procent.  (MSCI-index, inklusive utdelningar).

Emerging Markets

Tillväxtländerna har haft en fortsatt fin utveckling och hänger de mer utvecklade ekonomierna i hasorna med en uppgång på 6,0 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Även sett från årsskiftet är börsutvecklingen närmast i paritet med en nedgång som stannar vid 8,7 procent.

Den brasilianska börsen har verkligen fått upp ångan och här landar månadens uppgång på fantastiska 19,7 procent. Till detta kan dessutom läggas en valuta som gått mycket starkt. Lite förvånande är det ändå med denna börstyrka då landet numera är hårt drabbat av Corona, men det handlar mycket om en rekyl uppåt efter en synnerligen svag utveckling tidigare under året. Överlag är det ”rekyl-länder”, framför allt i Sydamerika, som toppar börslistan.

Kina hittar vi lite längre ner på börslistan men som är den börs som tappat minst sedan årsskiftet. Även den turkiska börsen har klarat sig hyggligt efter en uppgång på nära 10 procent den senaste 30-dagarsperioden.

Frontier Markets

Även i de nya tillväxtekonomierna har det varit god fart på börserna under den senaste 30-dagarsperioden. Den genomsnittliga uppgången landar på 5,5 procent men sett från början av året ligger nedgången fortfarande på dryga 15 procent. Att det här, i de flesta fall, rör sig om finansiellt känsliga ekonomier med stort beroende av internationellt kapital förklarar att de släpar efter i börsrevanschen.

Sri Lanka toppar månadens börslista med en imponerande uppgång på 26,3 procent. Här handlar det till viss del om bottenfiske då de haft en synnerligen svag utveckling tidigare under året. Kazakstan gynnas av att råvarupriserna visar små tecken på att röra sig uppåt. Att den libanesiska börsen ligger på plus sedan årsskiftet beror mest på att ekonomin och börsen kollapsade redan under 2019. Det går inte åt rätt håll nu heller så det ska till mycket riskvilja för att söka sig till den börsen.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -