Från DDR-kombinat till hyllad techaktie

Aktieanalys Jenoptik är byggt på resterna av ett folkägt DDR-kombinat. Idag är det ett techbolag i absolut framkant inom fiberoptik.

Jenoptik är sysslar med fiberoptiska system. Bolaget erbjuder olika optiska system och lasrar till ett brett segment av marknader men främst kopplat till halvledarbolag inom kommunikation-, information- och försvarssektorn.

Deras produkter finns i allt från självkörande bilar till övervakning av stabiliteten i infrastruktur som broar och vägar till grön laser som dödar laxlus på ett miljövänligt sätt i fiskodlingar till test av biomedicinsk utrustning och optiska linser som används för att skapa 3d-bilder i biosalonger.

Jenoptik delar in verksamheten i fyra delar: Light & Optics, Light & Production, Light & Safetyoch Vincorion. 2019 stod Light & Optics för 41 procent av omsättningen. Light & Production stod för 27 procent, Light & Safety för 13 procent och Vincorion för 19 procent.

Vincorion är Jenoptiks del för vapen- och försvarsindustrin.

Jenoptiks största kunder finns inom halvledarindustrin, medicinteknik, fordons och försvarsindustrierna.

2019 omsatte Jenoptik 855 miljoner euro. 2019 genererades drygt 50 procent av Jenoptiks omsättning i Europa. Näst största marknaden är USA med 23 procent.

Jenoptiks rötter går tillbaka till optik- och finmekanikbolaget Carl Zeiss AG som grundades i Jena i tyska delstaten Thüringen 1846.

Tre år efter andra världskriget när det stod klart att Sovjetunionen skulle upprätta staten DDR flyttade stora delar av Carl Zeiss till väst.

Det som blev kvar var fabrikslokalerna som togs över av de östtyska myndigheterna. I de gamla fabrikslokalerna startades det folkägda kombinatet VEB Zeiss Jena.

Definitionen av ett kombinat är en större industrianläggning som tillverkar olika produkter men som använder samma råvara. Ett annat känt folkägt kombinat i Östtyskland var datateknikbolaget Robotron.

Zeiss Jena inriktade sig på att tillverka optiska instrument och blev snart kända för den höga kvalitén.

När Tyskland återförenades 1990 såldes stora delar av kombinatet tillbaka till det gamla Carl Zeiss.  

Resterna som blev kvar samlades under namnet Jenoptik. Bolaget inriktade sig på fotonik, optronik och mekatronik.

Till en början ägdes företaget av delstaten Thüringen. Staten Thüringen har sedan i omgångar minskat sitt ägande i Jenoptik. Idag uppgår det till 11 procent.

Jenoptik betraktas idag som ett av mycket få bolag från DDR som lyckats överleva av egen kraft i en global marknadsekonomi.

Bolaget har drygt 4100 anställda.

Jenoptik lyckades överraska marknaden med ett oväntat bra första kvartal som visade att bolaget inte påverkats alls av pandemin. Omsättningen ökade med nära 8 procent till drygt 164 miljoner euro.

Även orderingången ökade med 3,6 procent till knappt 212 miljoner euro. Efterfrågan på bolagets produkter har alltså visat sig vara robust trots pandemin.

Särskilt stark var orderingången för segmentet Vincorion och Light & Optics. Den totala orderboken växte till 522 miljoner euro från 465 miljoner euro vid årsskiftet.

Särskilt liten var coronapåverkan från kunder inom halvledarindustrin och statliga kunder.

Hårdast drabbat var segmentet Light & Production på grund av dess närhet till fordonsindustrin. Omsättningen här föll med drygt 20 procent jämfört med föregående år.

Jenoptiks vd Stefan Traeger räknar med att andra halvåret kommer att bli ännu starkare och man håller fast vid helårsprognosen om en omsättning på 800 miljoner euro och en rörelsemarginal på 14,3 procent.

Marknaden vågar inte riktigt tro på Jenoptiks positiva syn. De analytiker som bevakar bolaget räknar med att både omsättning, vinst och rörelsemarginal kommer att sjunka i år, enligt Marketscreener.

Som en ren försiktighetsåtgärd har bolaget också valt att sänka utdelningen från 35 eurocent till 29 cent.

Totalt bevakas bolaget av sju analytiker. Fyra av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 23 euro per aktie.  

Under de senaste fem åren har Jenoptikaktien gett cirka 100 procents avkastning bortsett från den årliga utdelningen. Sett över de tre senaste åren har aktien dock stått och stampat.

Hittills i år har aktien gått ner 16 procent och är alltså svagare än index trots att bolaget själva hävdar att de alltså inte kommer att påverkas resultatmässigt av pandemin.

Bolaget värderas idag till knappt 1,2 miljarder euro. För innevarande års förväntade vinst handlas bolaget till ett p/e-tal på 25.

Jenoptik uppger att de mer eller mindre per automatik kommer att gynnas av de kommande stimulanspaketen i spåren av pandemin.

Om bolaget redan under de extremt pressade marknadsförhållandena som rådde när pandemin var som värst kunde vidhålla att prognosen för helåret kommer att hållas talar det för en robust efterfrågan på bolagets produkter.

För den långsiktige som saknar fiberoptikexponering är det läge att köpa aktien nu.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Jenoptik AG Köp 21,21 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -